Politika

Promene u skupštinskim odborima! Da li je DOŠLO DO RASKOLA u zaječarskoj opoziciji?

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Na jučerašnjem zasedanju Skupštine grada Zaječara došlo je do brojnih kadrovskih promena u stalnim radnim telima – skupštinskim odborima.

Predlog za izmenu članova stalnih radnih tela Skupštini je podneo šef Odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ Dr Nenad Ristović i to je jedan od retkih predloga ako ne i jedini predlog opozicije, u ovom sazivu lokalnog parlamenta, koji je dobio podršku od strane većine odbornika da se uopšte nađe na dnevnom redu. Od formiranja ovog saziva predlozi opozicije su uglavnom odbijani o čemu možete više pročitati OVDE.

Ovim predlogom predviđene su sledeće kadrovske promene:

-u Odboru za društvene delatnosti Skupštine grada Zaječara umesto diplomiranog sociologa Dragane Rašić, imenovan je privrednik Miodrag Stamenović,

– u Odboru za komunalne delatnosti Skupštine grada Zaječara umesto dipl. ing. metalurgije Miloša Stojadinovića,  imenovan je zubni protetičar Miša Stanojlović,

– u Odboru za privatno preduzetništvo Skupštine grada Zaječara umesto privrednika Miodraga Stamenovića, imenovan je preduzetnik Zoran Radomirović,

– u Odboru za razvoj poljoprivrede i sela Skupštine grada Zaječara umesto Nenada Pajkića imenovan Zoran Anđelković.

U Komisiji za Statut grada Zaječara umesto diplomiranog pravnika Predraga Stankovića imenovana je Aleksandra Milutinović, u Komisiji za zaštitu i unapređenje životne sredine Skupštine grada Zaječara Zoran Radomirović imenovan je umesto Miloša Stojadinovića, dok je za zamenika šefa Odborničke grupe „Pobeda za naš grad – dr Nenad Ristović“ imenovan Miša Stanojlović.

Odbornici Srpske napredne stranke i koalicije SPS-Jedinstvena Srbija podržali su ovaj predlog i većinom glasova odbornika Skupština je usvojila navedene izmene.

Ko je opozicija u Zaječaru?

U martu 2017. godine pred lokalne izbore, predstavnici četiri političke partije, Demokratska stranka (DS), Liberalno demokratska partija (LDP), Socijaldemokratska stranka (SDS) i Nova stranka, formirali su predizbornu koaliciju pod nazivom “Dr Nenad Ristović – Pobeda za naš grad – Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija, Nova stranka“ kako bi zajednički nastupili na izborima.

Koalicionim sporazumom predviđeno je da nosilac izborne liste bude Dr Nenad Ristović a da na listi najviše kandidata za odbornike, odnosno polovina, pripadne Demokratskoj stranci dok ostale 3 stranke dele drugu polovinu.

Nakon izbora i prelaska Boška Ničića i njegovog pokreta u Srpsku naprednu stranku, koja formira vlast sa SPS-JS, ova koalicija sa osvojenih 9 odborničkih mandata (4 DS, 3 LDP i 2 SDS), ostaje u opoziciji.

Kako poslovnik o radu Skupštine grada predviđa da je za formiranje odborničke grupe potrebno minimum 5 odbornika, javnost je tada obaveštena da će svih 9 odbornika ove koalicije u skupštini nastupati u okviru jedne odborničke grupe koja je nazvana „Pobeda za naš grad“.

Deo ove zaječarske koalicije, tačnije Demokratska stranka (DS) i Liberalno demokratska partija (LDP) zajedno su učestvovale i na izborima za članove Saveta mesnih zajednica održanim u martu ove godine u Zaječaru.

Da li se opozicija u Zaječaru podelila – ima li raskola?

Već duže vreme u javnosti se spekuliše da opozicija u Zaječaru nije „jedinstvena“, da postoji podela – raskol.

Takve špekulacije su još brojnije nakon što je početkom novembra u Zaječaru formirana lokalna organizacija Saveza za Srbiju – političkog bloka formiranog u septembru u Beogradu, na inicijativu Dragana Đilasa, Demokratske stranke, Pokreta Dveri, Narodne stranke i još nekoliko političkih partija i sindikata.

Da zaječarska opozicija nije jedinstvena videlo se na 20. sednici Skupštine grada održanoj 15. novembra kada odbornik LDP-a Miša Stanojlović nije podržao predlog odbornika Miloša Stojadinovića i Dragane Rašić da se u dnevni red uvrsti Predlog odluke vezano za raskid ugovora za plac grada Zaječara u Baošićima. Da stvar bude zanimljivija, odbornik Miša Stanojlović samo mesec dana ranije glasao je za taj predlog.

odbornik Miša Stanojlović

Nakon jučerašnje sednice Skupštine grada i promena u skupštinskim odborima, Milan Stanković, pomoćniok gradonačelnika i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke postavio je na svoj FB profil sliku dokumenta uz poruku „POČELO JE“ (Raspad!!!) aludirajući na raskol opozicije.

Šta kažu akteri?

Svoju odluku Ristović danas nije želeo da komentariše za naš portal, najavljujući konferenciju za novinare za ponedeljak 24. decembar, na kojoj će se, kako je istakao, građanima Zaječara i zvanično obratiti.

Ristović je kako je sinoć preneo Magnum radio, dešavanje na sednici Skupštine grada, ocenio rečima: da je ova politička opcija dala obećanje građanima da ih neće prevariti i da tome ostaje dosledna.

„Osnovani smo 2017. godine kao “Pobeda za naš grad” i tako smo ušli u Skupštinu grada Zaječara. Do kraja mandata će ostati „Pobeda za naš grad“ da bi zastupala interese svih građana koji su nam dali poverenje. Nijednog trenutka nećemo zloupotrebiti poverenje i prodati glas tih ljudi koji su podržali “Pobedu za naš grad”, prenosi radio Magnum.

Dragana Rašić, odbornica Demokratske stranke u gradskom parlamentu i portparol lokalnog ogranka Saveza za Srbiju, za naš portal istakla je da je obaveza svakog odgovornog bića da reaguje na ukidanje demokratije kada nema mesta konstruktivnosti, pogotovo u radu jednog lokalnog parlamenta.

„To ide do te mere da se predlozi od strane opozicije uopšte ne uvrštavaju u dnevni red, ne zato što nisu dobri, već zato što ih je predložila opozicija.

Tada se mora jasno i nedvosmisleno reagovati.

Otpor je dužnost kada se ukine vladavina prava“, podsetila je Rašić.

Ona je dodala da je Demokratska stranka osnivač Saveza za Srbiju, pa je normalno da su i lokalni demokratski predstavnici automatski i odbornici pomenutog saveza.

“ Što se tiče LDP-a, zašto oni nisu u savezu to morate njih da pitate.

Mi nismo sukobljeni.

Zbog čega bismo se otimali? Ne delimo vlast i funkcije“, istakla je Rašić.

Na naše pitanje da li zna konkretan razlog zbog čega je smenjena iz Odbora za društvene delatnosti, budući da je diplomirani sociolog i najkopetentnija je za rad u navedenom odboru, Rašićeva je odgovorila:

To morate pitati Nenada Ristovića i LDP, ja razloge ne znam ali svakako očekujem da ih čujem.

Portal Zaječar Online nastaviće da prati dešavanja i izveštavaće građane kako o potezima vlasti tako i opozicije. Hvala što nas pratite!

Dodaj komentar