Politika

PROCENITE SAMI! – Kriza identiteta zaječarskih političara ili želja da se izigra poverenje birača?

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Nakon objave članka sa poslednje sednice Skupštine grada: USVOJEN BUDŽET ZA 2019. GODINU: Opozicija tvrdi – Brojne kapitalne projekte Ničić građanima obećavao još 2008. godine!, glavnom i odgovornom uredniku portala Zaječar Online grupa od 7 odbornika uputila je dopis: Upozorenje na načinjenu grešku.

U dopisu se navodi da su u pomenutom članku na portalu Zaječar Online, odbornici odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ potpisani kao odbornici političkih partija.

Dalje se navodi: Podsećamo Vas da smo mi na poslednjim izborima kandidovali ideju „Pobede za naš grad – Dr Nenad Ristović“, a ne političke stranke. Za tu listu glasalo je 3.850 građana čije poverenje ne želimo da izigramo.

Ceo dopis možete videti na slici ispod, a budući da portal Zaječar Online posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije i poštujući Kodeks novinara Srbije dužni smo da damo odgovor na ovaj dopis ali i da obavestimo javnost, što možete pročitati u nastavku.

Poštovani odbornici, u svom dopisu koji ste poslali, sa nekom namerom ili iz neznanja, upozoravate me kao glavnog i odgovornog urednika da je načinjena greška uz to iznoseći apsolutno neistinite tvrdnje.

Moram pre svega podsetiti vas, kao i tih 3.850 birača koje pominjete, ali i kompletnu zaječarsku javnost, da je obaveza medija a trebalo bi biti i političara da se iznose istiniti podaci i tvrdnje.

U martu 2017. godine pred lokalne izbore, predstavnici četiri političke partije, Demokratska stranka (DS), Liberalno demokratska partija (LDP), Socijaldemokratska stranka (SDS) i Nova stranka, formirale su predizbornu koaliciju pod nazivom “Dr Nenad Ristović – Pobeda za naš grad – Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija, Nova stranka“ kako bi zajednički nastupili na izborima.

Na glasačkom listiću stajalo je doslovce pod rednim brojem:

4. „DR NENAD RISTOVIĆ – POBEDA ZA NAŠ GRAD – DEMOKRATSKA STRANKA. SOCIJALDEMOKRATSKA STRANKA, LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA, NOVA STRANKA“

Nadam se da se iz priloženog jasno vidi da su na izborima učestvovale političke stranke tako da vaša tvrdnja kako na izborima niste kandidovali političke stranke apsolutno nije istinita.

Podsetiću vas da se na portalu Zaječar Online ali i ostalim medijima u našem gradu u mnogim člancima navodilo kojoj političkoj grupaciji neki odbornik pripada, što je naše novinarsko pravo. Brojni su članci ali pominjanje stranaka možete videti recimo na linkovima: link 1, link 2, link 3….

Apsolutno je ispravno, da pored imena odbornika stoji naziv partije, ili naziv odborničke grupe ili opis opozicioni i slično… Dakle, sve dok nas neko ne obavesti da je eventualno napustio svoju političku partiju, naše je pravo da pored imena i prezimena navedemo i pripadnost političkoj partiji ili grupaciji ili koaliciji, a obaveštenje o nečijem istupanju iz neke političke partije do sada zvanično nismo dobili!!!

Moram da vas podsetim, a u prilog tvrdnjama koje iznosim kao odgovor na vaš dopis da ste i sami na svojim objavama na društvenim mrežama isticali pored imena i nazive političkih partija.

Takođe, većini press konferencija na koje ste nas pozivali, prisustvovali smo u prostorijama vaših političkih partija…

Zbog čega prethodnih godinu ipo dana nikome nije smetalo pominjanje političkih partija a sada odjednom postaje veliki problem, nadam se da ćemo odgovor i zvanično dobiti!


Epilog se očekuje na press konferenciji

U toku sastavljanja odgovora na dopis, stigao nam je i poziv na konferenciju za medije i novogodišnji koktel u ponedeljak 24. decembra u 19h. Ovog puta u potpisu stoji Pokret Pobeda za naš grad – dr Nenad Ristović !?

Na današnji dan, naša redakcija nema saznanja da li je navedeni Pokret, koji se u pozivu za medije pominje, registrovan i kakva će biti forma, da li će u pitanju biti stranka, stranka nacionalne manjine ili udruženje građana, budući da su to pravne forme koje su u skladu sa našim zakonima.

Podsetimo, kao „pokret“ se predstavljao i trenutni gradonačelnik Boško Ničić, naime, nakon prestanka postojanja URS-a (Ujedinjeni regioni Srbije) Boško Ničić se predstavljao kao predsednik Pokreta „Živim za Krajinu“ ali navedeni pokret uopšte nije bio registrovan, već je Ničić na izborima učestvovao kao Grupa građana.


Ne želim da ulazim u ocenu da li se radi o trenutnoj krizi identiteta ili je u pitanju želja da se izigra poverenje birača ili nešto treće, to će građani Zaječara sami da procene, moja je obaveza bila da kao glavni i odgovorni urednik upoznam javnost sa vašim dopisom i pružim vam odgovor, nadam se zadovoljavajući, uz podsećanje na stihove iz narodne epske pesme „Ženidba Dušanova“:

„Kojoj ovci svoje runo smeta, onđe nije ni ovce ni runa“

N A P O M E N A
Često se u javnosti čuje, pogotovu od nosioca vlasti, ali ponekad i od opozicije da mediji ili „pojedini portali“ iznose neistine, „pljuju“ po nekome, obmanjuju javnost…. pa želim da iskoristim priliku i pozovem sve te političke aktere, da ukoliko nadju i jednu neistinitu tvrdnju na portalu Zaječar Online odmah i neizostavnu podnesu prigovor Savetu za štampu ili podnesu sudu tužbu za naknadu štete, to je jedini pravi put u jednoj normalnoj državi! Sve mimo toga predstavlja oružje u dnevno političkoj borbi i određeni pritisak na novinare.

S poštovanjem,
Vladan Stanković
Glavni i odgovorni urednik

Dodaj komentar