Politika

USVOJEN BUDŽET ZA 2019. GODINU: Opozicija tvrdi – Brojne kapitalne projekte Ničić građanima obećavao još 2008. godine!

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Na 21. sednici Skupštine grada koja je danas održana u Zaječaru odbornici vladajuće koalicije većinom glasova usvojili su budžet za 2019. godinu, koji je prema mišljenju opozicije nerealan i više liči na „spisak lepih želja“.

Naime, ukupan budžet grada za 2019. godinu planiran je u iznosu od 3.878.476.714,77 dinara, a najviše sredstava u narednoj godini planirano je za investiranje u kupovinu mašina i opreme od 1.033.702.237 dinara, odnosno 26,65%, ua isplatu budžetskih plata oko 12%, za nabavku, uređenje grada, struju, gorivo i ostala plaćanja oko 1,3 milijardi, odnosno 33,22%, dok će ostatak biti utrošen na kamate, kredite i ostale rashode.

Među kapitalnim investicijama u 2019. godini pominju se brojne investicije planirane još u 2017. i 2018. pa i ranije. Međutim prema rečima Valentine Đuričić, načelnice Odeljenja za finansije gradske uprave Zaječar na sastanku radne grupe odlučeno je da se od kapitalnih investicija na osnovu ankete sprovedene na gradskom sajtu u budžet za narednu godinu opredele sredstva za uređenje zgrade pozorišta, ŠOSO „Jelena majstorović“ i Muzičke škole, investira u sređivanje srednjoškolskog centra, ulicu ivana milutinovića u zaječaru i rekonstrukciju Doma Zdravlja.

“ Anketu je popunilo 853 građana, a 25,99 % njih odlučilo se za uređenje zgrade Muzičke, šlple „Jelena Majtorović“ i zgrade pozorišta.

16,54 % njih glasalo je za rekonstrukciju srednjoškolskog centra i natkrivanje košarkaškog igrališta, 12,50% za uređenje ulice Ivana milutinovića i oko 7 % glasača za rekonstrukciju Doma Zdravlja“, navela je Đuričić.

Đuričić je dodala da je Uredbom Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije koja je stigla 5. novembra ove godine predviđeno da se i plate budžetskih korisnika povećaju u narednoj godini.

„Predviđeno je povećanje plata radnicima lokalne samouprave za 7%, radnicima socijalnih ustanova za 9%, predškolskih ustanova na terotoriji grada za 7% i radnika Javnih službi za 7%.

Mi smo ovim Nacrtom predvideli sredstva za određena uvećanja“, navela je Đuričić.

Detaljno obrazloženje Valentine Đuričić pogledajte u video snimku sa 21. sednice:

Odbornici opozicije usvajanje pomentuog akta oštro su kritikovali uz konstataciju da je nerealan i projektovan na nivou „novogodišnjih želja“.

Odbornica Saveza za Srbiju Dragana Rašić napomenula je da je budžet za 2019. godinu neozbiljan, jer nikome u Zaječaru trenutno ne treba zatvoreni bazen u Kotlujevcu, kao ni klizalište od 20.000 EURA.

Ona je podsetila da su građanima Zaječara još 2007. godine od strane gradonačelnika Ničića obećavani Timočki univerzitet, izgradnja socijalnog nasilja, gerontološki centar, pogon za konzerviranje voća i povrća, banja Nikolićevo, ali ništa od toga nije izgrađeno i ostalo je kao prazno slovo na papiru.

Dragana Rašić koja je konstatovala da šta god opozicija rekla ili uradila, budžet će biti usvojen, je u sali odbornici vladajuće garniture služe samo za „dizanje ruku“, a budžet se ionako projektuje projektuje za punjenje džepova, po principu „Keep light“-a.

„Jedino mogu da poručim: „VIDIMO SE 22. DECEMBRA U BEOGRADU. POČELO JE!“

Detaljno obrazloženje Dragane Rašić pogledajte u video snimku sa 21. sednice:

Na konstataciju opozicije da vladajuća garnitura predvođena Srpskom naprednom strankom u Zaječaru nije pokazala odgovornost prema trošenju novca građana, predsednik GrO SNS u Zaječaru i pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković upitao je da li je razlog stalnog pominjanja Srpske napredne stranke možda rezultat koji su juče ostvarili na izborima u Lučanima, Kladovu, Doljevcu i Kuli.

Detaljno obrazloženje Milana Stankovića pogledajte u video snimku sa 21. sednice:

Odbornik LDP-a Miša Stanojlović, osvrnuo se pak na budžete projektovane u prethodnim godinama, od kojih je ovaj za narednu godinu veći za 1/3. Pa je postavio pitanje: Da li mi možda „fantomski“ računamo na otvaranje novih radnih mesta i oslanjamo se na pomoć republike, ili možda samo sanjamo o nekim kapitalnim investicijama, a da realno nismo u mogućnosti ni da obezbedimo sredstva za normalno funkcionisanje predškolskih, socijalnih i obrazovnih ustanova na teritoriji grada?!

“ U odnosu na budžet za 2018.godinu mi smo stavku poreza na imovinu podigli za 50 miliona dinara.

U delu rashoda mi već danas planiramo ogroman deficit od 700 i nešto miliona.

Aproprijacija za Novo groblje od čijeg se uređenja odustalo u ovoj, sada u narednoj godini iznosi samo 5 miliona dinara, ali zato za Muzej roka planiramo da damo 14 miliona iz budžeta, a za završetak kompleksa Gitarijade oko 18 miliona.

Šta mi planiramo da uradimo za poljoprivrednike u 2019. godini… skoro ništa!“, istakao je Stanojlović.

Detaljno obrazloženje Miše Stanojlovića pogledajte u video snimku sa 21. sednice:

OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE!

Odbornik Saveza za Srbiju Miloš Stojadinović podsetio je da je budžet za 2018. godinu takođe bio nerealan i projektovan na oko 2,5 milijarde dinara, jer do sada nije realizovan ni 70% od planiranog.

On je istakao da je brojne kapitalne investicije gradonačelnik Ničić najavljivao još 2008. godine, a pojedine ponovo posle 10 godina izlači kao „kec iz rukava“

“ Do 2008. godine trebalo je da imamo sportsku halu u selu Oskoruša, iste godine građanima je obećan i  gasovod, pa izgradnja pogona za konzerviranje voća, pa otvaranje 4.500radnih mesta u industrijskoj zoni.

Danas slušamo da će u narednoj godini biti mesta za 5000 radnika.

ne znam zašto danas usvajamo odluku za uređenje banje u Nikoličevu, kada je ona trebalo da bude sređena još 2007. godine.

Iste godine planirana je i izgradnja stanova za socijalno ugrožene, i posle 10 godina koje kao da smo prespavali opet idemo u realizaciju istih projekata.

U 2018. godini najavljena je rekonstrukcija hale sireva, Doma zdravlja u Kotlujevcu, mosta u Kotlujevcu i naselju Podliv, pa smo ga izbrisali, pa ga sada opet vraćamo.

Muzej rock-a bi nam možda i otvorio Billy Idol da je bio završen, ali njegovu izgradnju mi sada planiramo u 2019. godini.

Po svemu sudeći gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je neki zaječarski Dejvid  Koperfild kod koga projekte čas vidimo čas ne vidimo“, zaključio je Stojadinović.

Detaljno obrazloženje Miloša Stojadinovića pogledajte u video snimku sa 21. sednice:

Zbog iskazane rečenice za skupštinskom govornicom Dragani Rašić izrečena je mera opomene, Stojadinović je takođe pozvao građane na protest, i komentarisao način na koji Srpska napredna stranka metodama prisile i trošenjem javnog novca u stranačke kampanja pobeđuje na izborima, nakon čega mu je Stefan Zankov oduzeo reč, što je imalo za posledicu da  odbornici Saveza za Srbiju Dragana Rašić i Miloš Stojadinović napuste skupštinsko zasedanje.

Zamenica gradonačelnika Marina Milić nakon toga, kratko je poručila:

“ Nema potrebe da bilo šta objašnjavamo oko budžeta.

Građanima ćemo se obratiti na konferencijama za štampu“, istakla je Milić.

Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika istakao je da razume ponašanje opozicije i njihov način komunikacije jer su oni jedini put kad su bili na vlasti rasprodali sve što je bilo u ovoj zemlji.

Odbornica LDP-a Mariora Nikolčić istakla je da je ne zanimaju ni izbori koji su se dešavali u drugim gradovima, već samo naš grad i naši građani.

I ona se složila da budžet nije realan, jer najmanje slušamo naše građane koji i dalje gaze blato.

Odbornik LDP-a Dr Nenad Ristović napomenuo je da nije pošteno da prilikom usvajanja najvažnijeg dokumenta grada za narednu godinu među odbornicima nije prisutan gradonačelnik Zaječara Biško Ničić.

Ristović je istakao da grad Zaječar ima realan budžetu od samo 1.300.000.000 dinara, i da je to realan prihod koji kao grad možemo da dobijemo od poreza na zarade i imovinu.

Tako je hronološki obrazložio da je 2016. godine porez od zarada i imovine bio 625 miliona, 2017. godine 510 miliona, 2018. godine 550 miliona, a da se 2019. godine planira neverovatnih 850 MILIONA DINARA.

To bi prema Ristovićevim rečima značilo da će se naredne godine broj zaposlenih sa 1400 povećao na 2200, odnosno za 55%.

Budžetom se prema njegovim rečima predviša da će u privatnom sektoru u 2019. godini biti najmanje 5 do 6000 zaposlenih.

„Voleo bih ja da tako bude, ali nije to realnost!, poručio je Ristović.

Detaljno obrazloženje Nenada Ristovića pogledajte u video snimku sa 21. sednice:

O budžetu za narednu godinu sa skupštinske govornice govorila je i Marica Dimitrijević, odbornica Socijaldemokratske stranke koja je istakla da su budžeti škola jako skromni, ali da će i naredne godine veliki problem biti isplata osnovica za tužbe prosvetnih radnika za prevoz koji dostižu milionske cifre.

Detaljno obrazloženje Marice Dimitrijević pogledajte u video snimku sa 21. sednice:

1 komentar

Dodaj komentar