Društvo Izdvajamo

Počela rekonstrukcija O.Š. „Hajduk Veljko“: Do kompromisa bez ultimatuma

FOTO: Zaječar online
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Nakon poslednjeg Saveta roditelja održanog u O.Š. „Hajduk Veljko“ odlučeno je da mlađi osnovci i predškolci ipak ostanu u školi i tokom trajanja rekonstrukcije, dok će učenici od 5. do 8. razreda u narednih šest meseci umesto u neku od srednjih škola, nastavu pohađati u obližnjoj školi „Đura Jakšić“ u Zaječaru. Do ovakve odluke, prema rečima direktorke škole Suzane Krstić došlo se na predlog gradonačelnika Zaječara i nakon konačnog dogovora sa investitorom da se škola parcijalno radi. Međutim zbog rekonstrukcije, određenih izmena u radu škole će ipak biti.

FOTO: Zaječar online

Radovi na uklanjanju stolarije i priprema gornjeg sprata za rekonstrukciju u O.Š. „Hajduk Veljko“ otpočeli su od ponedeljka, 16. septembra, a direktorka tvrdi da oni neće ugroziti bezbednost dece.

Prema njenim rečima u krugu škole biće postavljene barikade i pojačana kontrola, a učenici koji u školi ostaju imaće skraćene časove.

Suzana Krstić, direktorka O.Š. „Hajduk Veljko“ u Zaječaru / FOTO: Zaječar online

“ Situacija u našoj školi je nepovoljna u odnosu na ostale koje su sastavljene od više krila. Mi imamo samo jednu zgradu koja se sastoji od prizemlja i sprata. U dogovoru sa investitorima i na predlog gradonačelnika Zaječar Boška Ničića učenici od prvog do četvrtog razreda i zabavištance ostaće u školi i tu će pohađati nastavu koja će biti prilagođena uslovima rada.

Smatram da investiciju od 2 miliona dinara ne trebamo ispustiti.

Zato se javno zahvaljujem i gradonačelniku i investitorima za koje sam sigurna da će ispoštovati dogovor, a na roditelje apelujem da razgovaraju sa svojom decom da budu obazriva i poštuju pravila kako njihova bezbednost ne bi bila ugrožena“, kaže direktorka Krstić.

Prema njenim rečima nastava u O.Š. „Hajduk Veljko i dalje će se odvijati u dve smene, samo što će deca u drugu smenu dolaziti nešto ranije.

“ Svim učenicima od 1. do 4. razreda časovi će u narednih šest meseci biti skraćeni na 35 minuta. A deca koja su ranije u drugu smenu dolazila od 13:30h sada će nastavu pohađati od 11:30h do 16 sati, kako bi ili u zimskim mesecima u školi bila samo tokom dana.

Rekonstrukcija škole krenuće od drugog sprata, dok se učionice u prizemlju neće dirati:

Nakon završene rekonstrukcije na spratu deca će biti preseljena u renovirani deo, a onda žće radovi biti nastavljeni u prizemlju“, rekla je direktorka Krstić.

FOTO: Zaječar online

U dogovoru sa investitorima grejanje, vodovodne i kanalizacione mreže radiće se dok su deca na zimskom raspustu, tako da će i u hladnim danima učionice biti tople, napominje direktorka.

Zabrinuti roditelji najavili protest

FOTO: Zaječar online

U trenutku otpočinjanja radova na rekonstrukciji škole roditelji dece zbog, kako kažu nedovoljne informisanosti najavili su protest.

Direktorka škole Suzana Krstić izrazila je žaljenje zbog njihove zabrinutosti, koja je u toj meri, kako kaže, nepotrebna i neopravdana.

„Žao mi je što određeni roditelji nisu imali strpljenja, pa su svoju decu ispisali iz škole. Do sada je ispisano svega 3-4 učenika, ali smatram da je to ishitreno urađeno.

Svakako ću se pojaviti na protestu ukoliko ga roditelji zaista održe, jer bi napokon trebalo da saslušaju šta imamo da kažemo“, naglasila je Krstić.

FOTO: Zaječar online

Jelena Cekić, psiholog O.Š. „Hajduk Veljko“ ističe da je rukovodstvo škole uvek bilo za kompromis.

“ Smatramo da su roditelji po pitanju rekonstrukcije škole u pojedinim segmentima reagovali preuranjeno. Nisu nas ni slušali, odnosno nisu želeli da čuju ono što imamo da kažemo. Dešavalo se da većina njih samo kritikuje bilo koje odluke, a zauzvrat nisu nudili nikakvo rešenje.

Smatramo da u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo može doći do kompromisa i bez ultimatuma, jer je i roditeljima, ali nastavnom osoblju od izuzetne važnosti upravo bezbednost dece. A i svima je u interesu da đaci bez problema završe osnovno obrazovanje“, napomenula je Cekić.

Od nadležnih saznajemo da će produženi boravak u školi raditi radnim danima od 8 do 18 sati, ali i to za starije osnovce prevoz do škole „Đura Jakšić“ neće biti obezbeđen. Zato što je, kako ističu, Zakonom utvrđeno da se potreba za tim stvara jedino ukoliko je razdaljina između dveju škola veća od 4 kilometara.

“ Od osnovne škole „Hajduk Veljko“ do škole „Đura Jakšić“ ima svega 1,2 kilometra. Smatram da su učenici od 5. do 8. razreda velika deca, koja mogu čak i na treninge da idu sami. Drago mi je da ih već srećem kako u školu idu organizovano i smatram da tu nema većeg problema“, rekla je direktorka Suzana Krstić.

Jugoslav Petrović / FOTO: Zaječar online

Jugoslav Petrović, predsednik Školskog odbora O.Š. „Hajduk Veljko“ napomenuo je da će u narednih šest meseci osim renoviranje škole biti uređena i hala sportova, kao i školsko dvorište.

Podsećamo, u O.Š. „Hajduk Veljko“ biće rađena kompletna rekonstrukcija od temelja do krova, izrada fasade i postavljanje izolacije, menjanje stolarije, izrada elektro i vodovodne mreže, sređivanje dvorišta i postavljanje ograde., a za 4 godine biće izgrađen i bazen.

Dodaj komentar