fbpx

Odluka odobrena – prevoz u Zaječaru i dalje nije besplatan

Preporuka:

U Zaječaru sunčano uz povremenu oblačnost

U Srbiji ujutro slab mraz, u nižim predelima, po kotlinama i dolinama reka niska oblačnost, ponegde i magla, koja...

Počela isplata novčane naknade nezaposlenima

Nacionalna služba za zapošljavanja isplatiće danas redovne novčane naknade nezaposlenima za decembar 2019. godine. U sredu, 22. januara će biti...

Novo izdanje Pub Quiza u Omladinskom centru

Posle par nedelja pauze tokom praznika, u sredu, 22. januara biće održano prvo izdanje Pub Quiza u 2020. godini...
- Reklama -

Gradski i prigradski saobraćaj u Zaječaru još uvek nije besplatan za sve one koji imaju prebivalište na teritoriji grada. Iako je pomenuta Odluka usvojena još 15. marta, a na sajtu grada postavljena deset dana kasnije, prevoz u Zaječaru se i dalje naplaćuje, čime je prekršen član 196. Ustava Republike Srbije. Zamenica gradonačelnika Marina Milić najavila objašnjenje za ponedeljak, 8. april.

Odluku da grad Zaječar iz budžeta sa 100 % subvencioniše gradski i prigradski prevoz za sve one koji imaju prebivalište na teritoriji Zaječara odbornici su usvojili na Skupšinskom zasedanjuj još 15. marta.

A pomenuta Odluka je već narednog dana objavljena na sajtu Gradske uprave, a 25. marta i u Službenom listu grada Zaječara.

printscreen

Ustavom Republike Srbije predviđeno je da zakoni i drugi opšti akti stupaju na snagu 8. dana od objavljivanja i mogu na snagu stupiti ranije samo ako za to postoje naročito opravdani razlozi, utvrđeni prilikom njihovog donošenja.

Kako ni desetog dana od objavljivanja Odluke u Službenom listu grada ista nije stupila na snagu, odnosno prevoz nije postao besplatan, postoji sumnja da je grad Zaječar prekršio je član 196. Ustava Republike Srbije.

gradska uprava

Iz Gradske uprave Zaječar do objavljivanja teksta nismo uspeli da saznamo razlog zbog čega se pomenuta Odluka o beplatnom prevozu još uvek ne primenjuje, ali će, prema nezvaničnim saznanjima, objašnjenje na ovu temu medijima ali i građanstvu dati zamenica gradonačelnika Marina Milić u ponedeljak, 8. aprila.

Na osnovu stručnog komentara od strane Komiteta pravnika za ljudska prava – YUKOM Odluka može da sadrži odredbu kojom je predviđeno da pojedini članovi, ili ceo zakon stupa na snagu protekom određenog vremena ili od tačno određenog datuma, što ovde nije bio slučaj.

“ Stupanje na snagu zakona i drugih opštih pravnih akata vezuje se za momenat njihovog objavljivanja u odgovarajućem službenom glasilu.

Vreme od momenta objavljivanja zakona, pa do njegovog stupanja na snagu naziva se „vreme čekanja zakona“. Razlog iz kojeg se propisuje vremenski razmak između objavljivanja i stupanja na snagu zakona jeste nastojanje da se obezbedi mogućnost da se građani i drugi subjekti na koje se propis odnosi upoznaju sa rešenjima koja sadrži zakon ili drugi opšti pravni akt.

Zbog izuzetnog značaja pojedinih zakona ili odluka, njihovog obima i potrebe društva da se prilagode novonastalim zakonskim odredbama, dešava se da oni stupaju na snagu i nakon više meseci od dana kada su izglasani u Skupštini“, napominju iz Komiteta pravnika za ljudska prava – YUKOM.

Prema nezvaničnim informacijama kolega portala „Glas Zaječara“ u Zaječaru se čeka izgrada kartica na osnovu kojih bi se korisnici prevoza identifikovali (da li imaju prebivalište na teritoriji grada Zaječara ili ne) što je uslov za korišćenje besplatnog prevoza.

Podsećamo, vrednost ugovora Javnog-privatnog partnerstva, odnosno koncesije između grada Zaječara i autoprevoza „Nikolić prevoz“ d.o.o. Samarinovac iznosi oko 154 miliona dinara na godišnjem nivou.

- Reklama -

3 KOMENTARA

  1. pa kada nesto smisle veliki pravnici milićka i bane sa svitom nepismenih kretena oko njih tako se i završava sve -LAŽ LAŽ I SAMO LAŽ…a šta ste drugo očekivali???pa šta je normalno u ovom napuštenom gradu???samo LOPOVLUK…

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Četvrtkom za knjaževačke đake besplatno skijanje na Staroj Planini

Turistička organizacija opštine Knjaževac na osnovu ugovora o saradnji između Opštine Knjaževac i JP "Skijališta Srbije" i ove godine organizuje besplatno skijanje četvrtkom za...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: