Društvo Izdvajamo

„Nesportska“ podela novca predviđenog za sport u Zaječaru

Iako je u ovoj godini za potrebe sporta u lokalnom budžetu planirano 20 miliona dinara više nego prošle, većina sportskih organizacija to povećanje neće osetiti, a razlog je „nesportska“ podela novca „miljenicima“ lokalnih čelnika, ali i nekim „fantomskim“ klubovima za koje niko u Zaječaru nije čuo.

Gradsko veće grada Zaječara usvojilo je predlog stručne komisije i donelo Rešenje o finansiranju godišnjih programa sportskih organizacija za 2020. godinu, kojim se za rad Sportskog saveza grada Zaječara predviđa 16 miliona dinara.

Stručna komisija vodila se Pravilnikom o finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta, a koliko su zadovoljene potrebe i interesi građana, zaključićete sami nakon čitanja ovog teksta.

Ubedljivo najviše novca među klubovima, kao što se i moglo pretpostaviti, pripalo je rukometnom klubu „Zaječar 1949“, ukupno 15.713.600 dinara, dok će fudbalski klub „Timok 1919“ moći da računa na 6.391.200 dinara.

Da će za rukomet biti najviše novca nije iznenadilo nikoga, ali činjenica da je „fantomsko“ Automobilsko sportsko udruženje „AS“ dobilo 9 miliona dinara iznenadilo je sve poznavaoce sportskih prilika u gradu. Navedeno udruženje dobilo je više novca nego ostalih 30 sportskih klubova i udruženja zajedno (ne računajući pomenuti rukometni i fudbalski klub).

Kažemo „fantomsko“ jer u anketi koju su novinari portala „Zaječar Online“ sproveli među 50-ak građana na skveru, niko od anketiranih nije čuo za taj klub. Za pomenuto automobilsko sportsko udruženje nisu čuli ni dugogodišnji sportski radnici uz tvrdnju da se pomenuto udruženje do sada nije pojavljivalo na spisku sportskih organizacija koje je finansirao grad Zaječar.

Automobilsko sportsko udruženje „AS“ (ASU „AS“) prema podacima sa sajta APR-a registrovano je na adresi Hajduk Veljkova 5 u Zaječaru. U pokušaju da saznamo više o ovom klubu, nismo uspeli da nađemo njihove prostorije. Na pomenutoj adresi – preko puta Amana, registrovano je nekoliko lokala i radnji, ali niko od zaposlenih nije znao da nam kaže gde su prostorije kluba.

klik na sliku za uvećanje

Osim adrese sedišta, na sajtu APR-a nema drugih kontakt podataka u vidu telefona, web adrese ili elektronske pošte.

U Statutu ASU „AS“ stoji da je udruženje član nadležnog Nacionalnog granskog saveza – Sportskog auto i karting Saveza Srbije (što je i preduslov da bi po Zakonu, sportsko udruženje moglo da bude kategorizovano), ali na sajtu nacionalnog Saveza takođe nema podataka o zaječarskom udruženju.

Daljom pretragom dostupnih podataka na sajtu APR-a došli smo do informacija da je ASU „AS“ osnovano 29.11.2018. ali pod drugim imenom. Prvo ime je bilo ASU „Mokranjac“, a sedište Negotin. U februaru 2019. godine izmenom Statuta menja se i ime u ASU „AS“ ali je sedište i dalje u Negotinu. Konačno, trećom izmenom Statuta u aprilu 2019. godine udruženje menja svoje sedište i iz Negotina se seli u Zaječar.

Prema kriterijumima koji su definisani Zakonom o sportu, nosilac programa koji se finansira iz javnih izvora, jedan od uslova je da je obavljao delatnost najmanje godinu dana, pa kako ovo udruženje ima svoje sedište na teritoriji Grada Zaječara nešto manje od 10 meseci, postavlja se pitanje da li je uopšte po Zakonu dodeliti sredstva ovom udruženju.

Poseban status i nelogična argumentacija

Pomenuto sportsko udruženje ASU „AS“ prema Rešenju Gradskog veća dobiće novac iz budžeta po 2 osnova (programa).

Za organizaciju trke – „Rally Zaječar 2020“ i brdske trke „Halovo-Zaječar 2020“ predviđeno je ukupno 600.000 dinara (što samo po sebi nije sporno i sigurno je da postoji interes Grada da ovakve manifestacije podrži), ali se ovo finansira u okviru programa: Podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom. Možda bi deci, ženama i osobama sa invaliditetom ipak neki drugi sportovi bili prikladniji.

Mnogo veći iznos, odnosno 8.4 miliona ASU „AS“ dobiće kao organizacija od posebnog značaja za Grad Zaječar.

Neki od kriterijuma da bi organizacija bila proglašena organizacijom od posebnog značaju su:
– kakva je sportska tradicija i sportski rezultati organizacije
– koliki je broj učlanjenih sportista
– u kojoj meri se povećava bavljenje građana sportom
– posedovanje sportskih objekata

Novi (ne) sportski program u 2020. godini

Još jedan poseban program, kojeg nije bilo ranije, a koji se ove godine uvodi kako bi građani zadovoljili svoje potrebe i interese u oblasti sporta je: Unapređenje zaštite zdravlja sportista i obezbeđivanje adekvatnog sportsko-zdravstvenog obrazovanja sportista, posebno mladih, uključujući i antidoping obrazovanje.

Za ovaj program predviđeno je 5 miliona dinara, a prema informacijama do kojih je došao portal „Zaječar Online“ ova sredstva biće preusmerena jednom lokalnom mediju za proizvodnju edukativno-obrazovnih sadržaja namenjenih sportistima.

Mora se ipak priznati da je ovo mnogo suptilnije nego kada smo pre par godina bili svedoci kako FK „Timok“ plaća milionske iznose tadašnjoj Best televiziji da bi se njihove utakmice prenosile.

Šta na kraju ostane za sport?

Kada odbijemo „posebne“ i (ne) sportske programe od planiranih 80 miliona dinara ostaje ponešto i za finansiranje programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta!

Međutim, tu nije kraj mukama sportskih klubova koji nisu posebni, nakon dodele sredstava na papiru, treba to tokom godine i sprovesti u delo.

Svedoci smo da se unazad godinama budžet grada puni mnogo slabije od planiranog, pa cenu toga „plaćaju“ i sportski klubovi. Nažalost, ne svi podjednako i sportski, već po proceni izvršioca budžeta, a to u praksi izgleda tako što „posebni“ dobiju 100 posto planiranih sredstava, manje posebni oko pola, a neki ni dinara, pa u proseku to bude od 60-70 posto.

Kompletan dokument o raspodeli sredstava možete preuzeti ovde.

POVEZANE VESTI:

„Posebnim“ sportskim klubovima i udruženjima 45,5 miliona dinara iz gradskog budžeta

Prilikom finansiranja „City Games“-a u Zaječaru prekršen Zakon o sportu

1 komentar

  • a šta reci…jos jedan bezobrazluk i lopovluk u reziji boska nicica…a sta bi drugo i bilo???

Dodaj komentar