fbpx
Društvo Izdvajamo Sport

Prilikom finansiranja „City Games“-a u Zaječaru prekršen Zakon o sportu

Takmičenje u igrama na vodi „City Games“ održano je ovog leta u desetak gradova širom Srbije, a između ostalih i u Zaječaru, gde je način finansiranja ovakve vrste manifestacija bio itekako sporan. Bez raspisivanja javne nabavke, takmičenje je u Zaječaru finansirano kao projektno, čime je prekršen Zakon o sportu, kao i Pravilnik o odobravanju i finansiranju sportskih programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana Zaječara.

Zbog čega ova priča može biti zanimljiva i ima li elemenata čuvenog „Keep light“-a, samo u letnjoj varijanti i sa manje para u opticaju, prosudite sami.

U organizaciji popularnog takmičenja „City Games“, nalik nekadašnjim igrama bez granica učestvuju dve firme „Adria Events“ i „Igre gradova d.o.o“  istog vlasnika Miroslava Kryzka. Prva kompanija je upravo ona od koje je nedavno JKP „Timok održavanje“ Zaječar nabavilo nekoliko plutajućih rekvizita za bazen za oko 1.000.000 dinara. Zbog mogućeg nameštenog tendera članovi pokreta „Dosta je bilo“ Zaječar pre mesec dana podneli su dve krivične prijave.

Međutim, elemenata za krivično gonjenje moglo bi biti i prilikom načina finansiranja takmičenja „City Games“ u Zaječaru, koje je umesto raspisivanja javne nabavke finansiran tako što je Gradsko veće odobrilo iz neraspoređenih sredstava iz godišnjeg programa za ostvarivanje interesa u oblasti sporta.

Pritom je preko zaječarskog Sportskog saveza novac prebačen organizatorima „City Games“-a, praktično kao projektno finaniranje čime je prekršen Zakon o sportu, odnosno Pravilnik o odobravanju i finansiranju sportskih programa u Zaječaru po nekoliko osnova:

Nosilac programa u ovom slučaju poslovao je na dobitnoj osnovi, jer mu je za organozovanje takmičenja „City Games“ na zaječarskom bazenu plaćeno 1,2 miliona dinara.

Pomenuta firma „Igra gradova d.o.o“ nema sedište na teritoriji Zaječara, niti delatnost obavlja duže od godinu dana (jer se prema podacima iz APR jasno vidi da je osnovana 11. marta 2019. godine), a pritom ne ispunjava propisane uslove za obavljanje sportskih aktivnosti, jer ima delatnost reklamne agencije.

Za razliku od Zaječara, u Somboru i Sokobanji pomenute manifestacije finanisrane su kao javne nabavke.

U Somboru je javnu nabavku sproveo Sportski centar „Soko“. Posao organizacije je dobila firma „Adria Events doo“ za 1.175.000 dinara bez PDV-a, a tender je bio praktično „nacrtan“. Podsećamo, još krajem juna na sajtu „City Games“-a stajalo je da će polufinale biti održano u Somboru 27. jula, pa postupak javne nabavke je sproveden nakon toga. U pozivu je jasno pisalo da manifestacija „mora imati status polufinala“!

 

U Sokobanji manifestacija je finansirana na sličan način kao u Somboru.
Javnu nabavku je raspisao Sportski centar „Podina“, a posao dobila firma „Igre gradova d.o.o“ i to za 1.000.000 dinara bez PDV-a. Tehnički kapaciteti koje mora da ispuni ponudjač i rekviziti koje mora da ima i u ovom slučaju su prilikom raspisivanja javne nabavke bili strogo precizirani, a po opisu i po dimenzijama uslovi su bili identični kao u Somboru.

Informacije o načinu finansiranja pomenute manifestacije potražili smo i od ostalih gradova učesnika takmičenja (Knjaževac, Čačak, Inđija, Loznica, Subotica, Vrbas), ali ih do zaključenja teksta nismo dobili.

U 2018. godini klubovima u Zaječaru isplaćeno samo 60% sredstava

Za finansiranje 37 sportskih organizacija (klubova) na teritoriji Zaječara u 2018. godini bilo je potrebno izdvojiti oko 12 miliona dinara. Međutim, klubovima je isplaćeno samo 7,3 miliona dinara, dakle realizovano je oko 60% planiranog budžeta.

I dok je nekim klubovima poput Rukometnog kluba „Mladost 1949“ (3.180.000 dinara), Fudbalskog kluba „Timok 1919“ (384.000 din), Kluba malog fudbala „Timok 2013“ (384.000) i FK „Kosovo Zvezdan“ (122.900) isplaćeno 100% sredstava, nekima tokom 2018. godine nije dat nijedan dinar.

Takvi su Košarkaški klub „Bin“ , Stonoteniski klub „Timok“, Košarkaška akademija „Mladost“, Šahovski klub „Grljan“, Omladinski fudbalski klub „Zaječar“ i FK „Kablovi“.

Evo o spiskova sa detaljnim informacijama raspodeljenog novca za zaječarske klubove u 2018. godini:

U finansijskom izveštaju o izvršenju budžeta za 2019. godinu u Zaječaru stoji da je kroz program Razvoj sporta i omladine za podršku lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima planiran iznos od oko 67.6 miliona dinara, međutim da je realizovano samo 36,85%. Dok je od planiranih 5 miliona dinara za podršku predškolskom i školskom sportu dato 0 dinara.

 

Ima li Zaječar sluha za omladince, sportiste i male klubove iz kojih se upravo rađaju „mlade nade“ ili nam je bitnije da za jedno-večernje manifestacije i nekoliko rekvizita na naduvavanje trošimo na milione dinara i 1/5 ukupnog godišnjeg gradskog budžeta za sport i sportske klubove i organizacije, prosudite sami.

1 komentar

  • a prilikom kog finansiranja nije prekrsen neki zakon????????????????????????????????????????????? kada je ovakva suluda gradska uprava na vlast nema ničeg poštenog!!! boško je pravi predvodnik!

Dodaj komentar