Društvo Izdvajamo

„Posebnim“ sportskim klubovima i udruženjima 45,5 miliona dinara iz gradskog budžeta

FOTO: zajecaronline.com

Iz budžeta Grada Zaječara u 2020. godini za podršku lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima biće izdvojeno 20 miliona dinara više nego lane. Međutim, više od polovine predviđenog novca opredeljeno je samo za nekoliko klubova i organizacija, koje su, kako stoji u rešenju, od posebnog značaja za lokalnu zajednicu.

Za razliku od 2019. godine kada je iz gradskog budžeta za podršku lokalnim sportskim organizacijama, udruženjima i savezima bilo izdvojeno 60 miliona dinara, u 2020. godini taj iznos je uvećan za 33,3%, pa je ove godine za te namene izdvojeno 80.000.000 dinara novca građana Zaječara.

U rešenju koje je su članovi Gradskog veća usvojili na zasedanju 16. januara ove godine stoji da će od pomenutog iznosa, od 80 miliona dinara –

za posebne programe:

 • 10 miliona biti utrošeno za korišćenje sportskih hala i sportskih objekata na teritoriji grada (isto kao i 2019. godine);
 • 5 miliona za unapređenje zdravlja spotista i obezbeđivanja njihovog adekvatnog sportsko-zdravstvenog obrazovanja (novi program koga nije bilo 2019. godine).

za godišnje programe:

 • čak 45.500.000 dinara za delatnost organizacija u oblasti sporta sa sedištem na teritoriji grada Zaječara koje su od posebnog značaja za jedinicu lokalne samouprave (u 2019. godini za ovaj vid programa opredeljeno je 5 puta manje novca, odnosno 8,5 miliona dinara).
 • 10 miliona dinara za učešće sportskoh organizacija sa teritorije grada Zaječara u domaćim i evropskim klupskim takmičenjima ( 2019. godine za te namene bilo opredeljeno 25 miliona dinara);
 • 5 miliona za fizičko vaspitanje dece predškolskog uzrasta i školski sport (isto kao i 2019. godine);
 • 2 miliona za pomoć organizacijama/programima koji nisu mogli biti podneti u
  adekvatnom roku (ovaj vid programa u 2019. godini nije postojao);
 • 1,6 miliona za podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa inavliditetom (2019. godine za ovaj program bilo je opredeljeno 10,5 miliona dinara);
 • i milion dinara za nagrade i priznanja za postignute sportske rezultate i doprinos razvoju sporta (isto kao i 2019. godine).

U usvojenom Rešenju o raspodeli sredstava u oblasti sporta za 2020. godinu najspornija bi mogla biti stavka kojom se od ukupnih sredtava (80 miliona dinara) više od polovine, čak 45,5 miliona opredeljuje za samo nekoliko klubova i organizacija, koje su, kako stoji u rešenju, od posebnog značaja za lokalnu zajednicu

Gradsko veće je svojom odlukom, na predlog gradonačelnika, na zasedanju 16. januara utvrdilo organizacije u oblasti sporta na teritoriji grada Zaječara ood posebnog značaja za grad Zaječar. A to su:

 1. Rukometni klub „Zaječar 1949“
 2. Fudbalski klub „Timok 1919“
 3. Automobilsko sportsko udruženje „AS“
 4. Atletski klub „Mladost“
 5. Zaječarski Savez za školski sport

Pomenute sportske organizacije, kako stoji u obrazloženju izdvojene su na osnovu kriterijuma iz člana 52. stav 4. Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u gradu Zaječaru.

U kojoj meri su pomenute sportske organizacije ispunile kriterijume, kao i to da li bi možda ulaganje u školski sport i decu (umesto ulaganja u profesionalni sport) mogli biti prioriteti, na Vama je da procenite!

Jer sve je ovo već viđeno, a iskustvo nas uči da se nije dobro završilo.

1 komentar

 • Isti model za ispumpavanje para preko sportskih klubova, udruženja i medija su imali i iz prethodne garniture gradske vlasti. Samo prepisuju jedni od drugih.

  I još samo da vaskrsne TV Best pod novim imenom i da kradja para počne.

  I šta se može reći na to? Prevaranti i lopovi su to.

Dodaj komentar