Društvo Srbija Timočka krajina

„NE MOŽE BRŽE, JURIMO 30“: Hoće li uskoro biti obnovljena pruga NIŠ – ZAJEČAR?!

Foto: Zaječar online

„Infrastruktura železnice Srbije“ u 2019. godini rekonstruisaće ukupno 318 kilometara regionalnih pruga u Srbiji, izjavio je Miroljub Jevtić, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“, saopštilo je danas ovo Akcionarsko društvo.

Kada se tome doda još 280 kilometara regionalnih pruga u Srbiji koje će biti obnovljene do kraja ove godine, to znači, da će „Infrastruktura železnice Srbije“ do kraja naredne godine skoro u potpunosti završiti rekonstrukciju regionalnih pruga u Srbiji.

Prema Jevtićevim rečima, u 2019. godini planirano je obnavljanje pruga Niš – Zaječar (108 km), Lapovo – Kraljevo (84 km), Subotica – Senta (38,5 km), Markovac – Resavica (53 km), deonica Kumane – Banatsko Miloševo (28,5 km) na pruzi Zrenjanin – Kikinda, kao i pruga Kikinda – MSK Kikinda (6 km).

Kakvo je stanje na pruzi kod Novog Bečeja svedoči video zapis Marka Marjanovića iz pomenutog mesta koji je video podelio i na društvenim mrežama:

Zeleznica Srbije

Gepostet von Marko Marjanovic am Dienstag, 2. Oktober 2018

„Na svim ovim deonicama uvede su lagane vožnje, pa je trenutna brzina vozova daleko manja od projektovane. Tako vozovi između Markovca i Resavice, Kumana i Banatskog Miloševa, kao i Kikinde i MKS Kikinda idu svega 10-20 kilometara na sat, između Subotice i Sente brzina im je između 20 i 40 kilometara na sat, dok prugama Niš-Zaječar i Lapovo – Kraljevo saobraćaju sa 30 do 40 kilometara na sat“.

Radove na ovim deonicama „Infrastrukture železnice Srbije“ u najvećoj meri izvodiće sopstvenom mehanizacijom, a po potrebi će za pojedine deonice biti angažovani i drugi izvođači radova.

Rekonstrukcija pruga izvodiće se delom sa materijalom pridobijenim sa magistralnih koridora, a delimično nabavkom novog, a „Infrastruktura železnice Srbije“ će ih sve obezbediti iz sopstvenih sredstava.

„Infrastruktura železnice Srbije“ planira da u 2019. godini iz sopstvenih sredstava nabavi i dodatnu opremu kako bi efikasnije transportovala materijal za svoje potrebe i intervenisala sa pomoćnim vozom.

Iz ovog Akcionarskog društva podsećaju da je „Infrastruktura železnice Srbije“ u ovoj godini već obnovila prugu Šabac – Loznica – Brasina i stvorila uslove da putnički vozovi ponovo posle 13 godina krenu između Šapca i Loznice, kao i da su u toku radovi na prugama Pančevo – Orlovat – Rimski Šančevi i Orlovat – Zrenjanin, i uskoro će, posle sedam godina, biti ponovo uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između Novog Sada i Zrenjanina.

Do kraja ove godine, u okviru programa obnove regionalnih pruga u Srbiji, „Infrastruktura železnice Srbije“ obnoviće i pruge Požarevac – Majdanpek (90 km), Mala Krsna – Požarevac (16 km) i Predejane – Džep (4,5 km).

izvor: rtv.rs


O lošem stanju pruga u Timočkoj krajini izveštavali smo nekoliko puta, kao i o nesrećama koje su na sreću prošle bez ljudskih žrtava:

Dodaj komentar