Hronika

„TREĆA SREĆA“ : ZAPALIO SE VOZ NA PRUZI NIŠ – ZAJEČAR: Uzrok požara neispravne instalacije!

foto: Živojin Zdravković

Na železničkoj pruzi Niš – Prahovo kroz Timočku krajinu, juče oko 18 časova zapalio se “mini” putnički voz koji saobraća na relaciji Niš-Zaječar. U trenutku požara u vozu je bilo 15-ak putnika, a pojedinosti o uzroku nesreće još uvek nisu poznati.

Pretpostavlja se da je požar izbio zbog neispravnih instalacija.

Prema pisanju lista „Večernje novosti“ mašinovođi i njegovom pomoćniku nešto posle 18 časova nedaleko od Svrljiga na prevoju Gramada odmah po izlasku iz jednog od tunela na ovoj trasi putnici signalizirali da su primetili gust dim i vatru na vagonu “mini voza”, posle čega je kompozicija zaustavljena.

Ovaj voz sastoji se od lokomotive i samo jednog vagona i čim je zaustavljen putnici su evakuisani.

Povređenih nije bilo, a požar je brzo lokalizovan i ugašen.

Putnike je nedugo posle ove nezgode preuzela druga kompozicija, koja je stigla iz Zaječara.

Jučerašnja nesreća na prugama Timočke krajine bila je takozvana „treća sreća“, jer je i ovoga puta čini se tragedija izbegnuta za „dlaku“.

Slične nesreće da podsetimo dogodile su se 2013. i 2015. godine.

  • 15. novembra 2013. godine oko 18 časova na delu železničke pruge Majdanpek-Zaječar izgoreo je voz u kom je bilo više od 50 putnika. Srećom, nije bilo povređenih.

Osoblje voza pokušalo je protivpožarnim aparatima da ugasi požar, ali kako u tome nisu uspeli, ubrzo se pojavila vatrogasna brigada.

Svi putnici iz voza su evakuisani i oko 22 i 30 su stigli na odredište u železničku stanicu Zaječar. Ipak, železnički saobraćaj je još dugo bio u prekidu.

  • 21. april 2015. godine: Između železničkih stanica Bor i Vlaole, na izlazu iz tunela, izbio je požar u vozu koji je saobraćao iz Zaječara za Majdanpek i povređenih nije bilo. U vozu je bilo petnaestak putnika, koji su brzo napustili voz.
ALARMANTNI PODACI…

Da li ste znali da je u Srbiji više od 60 % lokomotiva i putničkih vagona staro preko 30 godina, pa su zbog lošeg lošeg tehničkog stanja mašinovođe prinuđene da smanje brzinu i „jure“ po prugama 30 kilometara na čas.

Međutim, i tada saobraćaj na prugama u Srbiji predstavlja neverovatan rizik i hrabrost čime su svakodnevno ugroženi životi putnika, ali i radnika na železnici.

Pitanje je prosto…

  1. Da li će i kada država postati svesna rizika u koji stavlja nedužne građane naše zemlje koji nemaju sredstava da se do željene destinacije prevezu sopštvenim prevozom, pa čak ni autobusom, već prinuđeni da putuju železnicom svakodnevno rizikuju svoje živote?

Ili njihovi životi manje vrede, zato što su zbog socijalne ugroženosti primorani da se vozovima putuju na sopstveni rizik?!

A o radnicima železnice…da i ne govorimo!

izvor: zaječar online / novosti.rs

1 komentar

Dodaj komentar