Kultura

Danas od 18 sati predavanje francusko-srpskog humaniste Arna Gujona u sali pozorišta

arno gujon
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U okviru trećeg Festivala hrišćanske kulture danas će od 18 časova u sali pozorišta biti održana tribina pod nazivom „KOSOVO – Hrišćanstvo u opasnosti“. Na tribini će govoriti poznati franusko – srpski humanista Arno Gujon.

Nakon tribine, od 19,30 časova program Festivala će biti nastavljen promocijom knjige Mihajla Pupina. O knjizi će govoriti Aleksandra Ninković Tašić i Dragoslav Bokan.

Arno Gujon (franc. Arnaud Gouillon; Grenobl, 27. novembar, 1985) je francuski i srpski humanista, osnivač i direktor francuske NVO „Solidarnost za Kosovo“.

Objavio je knjigu „Svi moji putevi vode u Srbiju”, kojom objašnjava razloge osnivanja humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo” (franc. Solidarité Кosovo) i angažovanja oko pomoći Srbima u enklavama na Kosovu.

Prvi put je došao u Srbiju krajem 2004. godine posle pogroma Srba na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine i to u Kosovsku Mitrovicu. Tom prilikom je sa starijim bratom Bertranom i dvojicom prijatelja kamionom dovezao humanitarnu pomoć skupljenu u Francuskoj.

Organizacija „Solidarnost za Kosovo” od osnivanja je dopremila pomoć u više od 30 konvoja u vrednosti većoj od milion i po evra, organizovala 12 projekata, sarađuje sa Eparhijom raško-prizrenskom i ima tridesetak volontera. Pomoć ovoj organizaciji u Francuskoj pruža 8.000 donatora.

Festival hrišćanske kulture se održava u organizaciji Eparhije timočke, podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i grada Zaječara.

Dodaj komentar