fbpx

AFERA BAOŠIĆI TRESE ZAJEČAR! Dokument iz Crne Gore potvrđuje – TERET na placu IPAK POSTOJI!

Preporuka:

Mateja Petrović prvi na Opštinskom takmičenju iz istorije

Zadnjeg dana produženog zimskog raspusta Tehnička škola iz zaječara bila je domaćin Opštinskog takmičenja iz istorije. Na pomenutom takmičenju u...

Opštinsko takmičenje u gimnastici za osnovce i srednjoškolce

Opštinsko takmičenje u gimnastici za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Zaječara biće održano u...

Svečana dodela diploma na Fakultetu za menadžment u Zaječaru

Studentima koji su završili osnovne studije na Fakultetu za menadžment u Zaječaru u petak, 28. februara biće svečano uručene...
- Reklama -

Zaječarski plac u Baošićima već neko vreme okupira pažnju javnosti. Do poništenja Ugovora o zajedničkoj izgradnji nije došlo, uprkos zahtevima opozicije.

Iako se radi o Ugovoru iz 2005. godine, fokus javnosti na ovaj problem skrenuli su opozicioni odbornici u Skupštini grada Zaječara na sednici održanoj 12. oktobra 2018. godine. Na toj sednici odbornik Miloš Stojadinović zatražio je da Skupština donese odluku i da nalog gradonačelniku Bošku Ničiću da sporni Ugovor raskine.

Skupština ovaj predlog nije usvojila a Ničić je po završetku sednice održao hitnu press konferenciju, na kojoj je decidirano potvrdio da je plac u vlasništvu grada i da ne postoji upisan nikakav teret!

foto: Radio Magnum / screenshot

Na istoj press konferenciji i načelnik Gradske uprave, Slobodan Videnović potvrdio je Ničićeve tvrdnje – a o svemu tome izvestio je i Radio Magnum (na temu placa u Baošićima i opozicija je održala dve press konferencije, ali one nisu bile predmet interesovanja pomenute radio stanice).

Imajući u vidu činjenicu da je u javnom registru Uprave za nekretnine Crne Gore evidentiran podatak da na parcelama u vlasništvu grada Zaječara POSTOJI TERET, obavestili smo javnost o tome u izveštaju sa navedene press konferencije.

Kolege iz portala Glas Zaječara zatražile su službenim putem od Uprave za nekretnine Crne Gore zvanična dokumenta koja će dati konačan odgovor: DA LI TERET POSTOJI ILI NE?

UPRAVA ZA NEKRETNINE CRNE GORE POTVRDILA: TERET POSTOJI!

U prvostepenom postupku zahtev Marijane Dabović odbijen je, jer je zahtev protumačen, kako se kasnije pokazalo, pogrešno kao zahtev za upis vlasništva, umesto kao zahtev za upis tereta.

Nakon uložene žalbe, Uprava za nekretnine Crne Gore usvojila je zahtev Marijane Dabović i u listu „G“ lista nepokretnosti upisana je zabeležba postupka, i po prvobitnom zahtevu investitorke iz Baošića, uknjiženi podaci o teretima i ograničenjima.

List nepokretnosti, koji je portalu Glas Zaječara, dostavila Uprava za nekretnine Republike Crne Gore, potvrđuje izvršenje ovog upisa (foto prilog iznad).

Da je Ugovor od samog starta bio problematičan, dokazuje i tužba Republičkog javnog pravobranilaštva koja je podneta još 2006. godine a radi poništaja ugovora o zajedničkoj izgradnji, budući da je u tom momentu opština Zaječar bila u obavezi da pribavi saglasnost Direkcije za imovinu Republike Srbije – što nije učinjeno.

foto: Glas Zaječara

Međutim, narednih pet godina Marijana Dabović ostala je van domašaja nadležnih organa koji nisu uspeli da joj uruče sudski poziv.

Zanimljivost je da u dokumentu iznad možete videti da je tužba podneta protiv Opštine Zaječar i Marjane Dabović, dok u dokumentu ispod tužba se povlači protiv grada Zaječara (Zaječar je u međuvremenu stekao status grada) i Marijane Andrić koja je u međuvremenu promenila prezime.

Stupanjem na snagu novog Zakona o javnoj svojini 2011. godine stekli su se uslovi da Republičko javno pravobranilaštvo povuče tužbu, imajući u vidu da je novim zakonom lokalnoj samoupravi dozvoljeno da poseduje imovinu van granica Republike Srbije.

foto: Glas Zaječara

Pitanja koja više nisu sporna jeste pitanje vlasništva nad placem i pitanje upisanog tereta.

Nemogućnost nadležnih organa da punih pet godina, do izmene Zakona o javnoj svojini, uruči sudski poziv investitoru, ukazuje još jednom na to, da je sistem još jednom zakazao u zaštiti interesa javnosti.

Za sada „Kontesa“ i dalje ostaje u magli, ali je barem jasno: gradska uprava Zaječar je neobaveštena, a možda ta neobaveštenost nije rezulat omaške, već namere.

Da u svemu tome ima namere, govorilo se na press konferenciji Saveza za Srbiju – Saveza za Zaječar, a više o tome možete pročitati ovde!

Izvor: Glas Zaječara / Zaječar Online

4 KOMENTARA

  1. a gledaj ga ovaj pored lopova…mungos broj 2..veliki savetnik..ne zna ni da uradi jedno najprostije vansudsko poravnjanje.to kosta GUZ tristahiljade.veliki pravnik.nema sta.samo slusajte njega i sigurno propadate.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: