Kultura

ZDRAVLJE JE NAJPREČE: Dr Petar Paunović održao predavanje u zaječarskoj biblioteci

U čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković”, u utorak, 22. januara održano je predavanje prim. dr sc med. Petra Paunovića na temu: „Učenik učitelju: dr Milorad Dragić – aktivnosti na području Timočke Krajine ili kako sam postao istoričar medicine”.

Direktor biblioteke, Boban Đorđević, predstavio je govornika dr Petra Paunovića, i čestitao mi na nagradi „Dr Vladan Đorđević”, koju je u decembru prošle godine dobio od strane Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva iz Beograda.

Paunović je pomenutu nagradu dobio za životno delo iz oblasti istorije medicine i trajan doprinos u proučavanju ove oblasti.

Doktor Pera i sam kaže da je ova nagrada od ogromnog značaja.

“ Ja sam jedan od trojice lekara koji su ovu nagradu dobili. Dobitnik sam i nagrade Vasa Pelagić, koja mi je dodeljena kao autoru obrazovne emisije.

Već četiri decenije radim radijske i televizijske emisije o zdravlju, delim savete za očuvanje zdravlja, i rado govorim o preventivi, tradicionalnim metodama lečenja,  ali i alternativnoj medicini.

Uvek aktuelnim, prepoznatljivim prilozima o zdravlju, moja jutarnja gostovanja počinjem pozdravom: „Dobro jutro, dragi slušaoci. Vreme je za pitanje: šta ste odlučili da danas učinite za svoje zdravlje”, a emisije završavam sa: „Toliko za danas i ne zaboravite: dok život teče zdravlje je najpreče”, naglasio je Paunović.

Ovom prilikom, uvaženi doktor, šampion Timočke Krajine, zahvalio se svim medijima i urednicima časopisa u kojima je izdavao, jer je stava da je intelektualac onaj koji javno saopštava svoja mišljenja i otkrića ostalima, te su mu u toj misiji mediji bili veliki saveznik.

Tokom predavanja, dr Paunović je, osim o značaju svoje nagrade, govorio i o životu svog učitelja, koji je ostavio dubok trag u srpskoj medicini, ali i u pogledu zdravstveno-obrazovnog rada Timočke Krajine.

“ Medicinu sam tada počeo da shvatam i primenjujem ne samo u smislu lečenja bolesti, nego pre svega kao unapređivanje zdravlja. Prve susrete sa Dragićem bili su ključni za moje početke.

Učitelj mi je skrenuo pažnju na graju školskog dvorišta, i na one koji nisu došli u ordinaciju, da bi me najzad upitao: „Šta radite sa njima? Oni su zdravi.”

Otuda Dragićeva velika uloga u mom životu da se bavim zdravljem i preventivnom medicinom.

Prim. dr Milorad Dragić, bio je od velikog značaja za Timoču Krajinu, i to je razlog što je i na ovom predavanju predstavljen kao polivalentna ličnost: bio je lekar, etnograf, geograf, antropolog, humanista i, kako ga nazivaju, učitelj zdravlja, a objavio je i mnogobrojne članke u zaječarskom Razvitku“, podsetio je Paunović.

Kao svaki dobar učitelj, dr Paunović je svoja znanja preneo na svoje učenike, i, kako je on pratio svog učitelja, tako je i on imao svoje sledbenike.

Jedan od njih je demograf, Miodrag Todorović, koga je doktor motivisao i osnažio da se razvija u svojoj oblasti.

izvor: Matićna biblioteka „Svetozar Marković“ Zaječar

Dodaj komentar