Kultura

U zaječarskoj biblioteci otvoren „EUteka kutak“

foto: S.M. / juznevesti.com

U Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru otvoren je EUteka kutak, posebno opremljen deo biblioteke namenjen informisanju građana o Evropskoj uniji.

EUteka kutak čine sto, stolica, polica sa EU publikacijama i računar sa brojnim sadržajima koji su korisni za bolje upoznavanje Evrope i Evropske unije.

Opremu, kao i dodatni sadržaj u vidu štampanih publikacija i online sadržaja, biblioteci je donirala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

EUteka kutak otvoren je u 45 biblioteka širom Srbije, članica istoimene mreže biblioteka, među kojima je aktivna i biblioteka grada Zaječara.

Biblioteke koje u svom sastavu imaju i EUteka kutak organizovaće, u narednom periodu, programe i aktivnosti koje u fokusu imaju Evropsku uniju, kako bi na taj način pružile relevantne informacije na ovu temu korisnicima.

Neke biblioteke će organizovati tribine za studente o programima za besplatno studiranje ili volontiranje u Evropi, pojedine će organizovati debate sa srednjoškolcima o Evropskoj uniji i tome koliko znamo o njoj, neke su odlučile da predstave zemlje članice EU uz podršku njihovih ambasada ili aktivnih kulturnih centara

U EUteka kutku svi zainteresovani mogu naći raznovrsne publikacije i knjige o EU – od toga kako ova zajednica funkcioniše, preko toga šta koje pregovaračko poglavlje tačno znači do jasnih uputstava za korišćenje fondova EU za preduzetnike, poljoprivrednike, medije, udruženja građana.

Pozivamo naše korisnike, ali i predstavnike lokalnih vlasti, kolege iz medija i nevladinih organizacija da iskoriste brojne publikacije i druge materijale koji im stoje na raspolaganju i zajedno sa nama organizuju programe upoznavanja i predstavljanja Evrope i Evropske unije našim sugrađanima.

Dodaj komentar