fbpx

Zaječar posle Beograda vodeći po broju „preletača“

Organizovanim preletanjem odbornika i većnika širom Srbije, ekstremno-desničarska stranka „Srpska desnica“ ušla je u lokalne parlamente, čak i lokalne vlasti, bez jednog jedinog glasa na izborima! Besmisao postojećeg izbornog sistema, u kojem glasači ne znaju zapravo za koga glasaju jer svoj glas poveravaju strankama, pretvorio se u sistem trgovine mandatima na lokalnom nivou. Evo i kakva je situacija u Zaječaru...

Preporuka:

KRŠENJE SAMOIZOLACIJE: Na prvom suđenju preko Skajpa presuda na 3 godine

Na kaznu zatvora od 3 godine osuđen je 38-godišnji muškarac, kažu iz Ministarstva pravde, na prvom suđenju koje je...

Moguć policijski čas od 24 sata: Šta on tačno podrazumeva?

Policijski čas od 24 sata, ukoliko bi bio uveden na teritoriji Srbije, stupio bi na snagu već do kraja...

U Srbiji 160 novoobolelih i još pet preminulih, ukupno 1.060 zaraženih i 28 umrlih

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo još 160 obolelih od korona virusa i pet novih smrtnih slučajeva,...
- Reklama -

U okviru inicijative „Ko je na vlasti“, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost „CRTA“ je od 2016. godine do 2019. godine registrovao da je 657 odbornika i odbornica promenilo stranku u 107 gradova i opština, najčešće u pravcu prelaska u vladajuće stranke. Istraživanja pokazuju da je najveći deo odbornika prešao u Srpsku naprednu stranku (oko 45 %). Grad Zaječar je po preletima u vladajuću stranku daleko iznad proseka i čak drugi na spisku odmah posle Beograda.

U Zaječaru su se, prema saznanjima CRTE, poslednja pregrupisavanja dogodila u septembru 2017. godine, kada se čak 20 odbornika Grupe građana „Boško Ničić – Živim za krajinu“ pridružilo odborničkoj grupi Srpske napredne stranke.

Prvi na listi zaječarskih naprednjaka pomenute godine na lokalnim izborima bio je dr Ivan Čikarić, koji je kako stoji na sajtu „Ko je na vlasti“ postao i odbornik Srpske napredne stranke u Zaječaru 2. juna 2017. godine. Međutim, među njima nije dugo izgržao.

Već 27. oktobra 2017. Čikarić napušta koaliciju Srpske napredne stranke i od tada na političkoj sceni nastupa kao samostalan odbornik.

Preletelo 20 odbornika Skupštine grada Zaječara

Verni Srpskoj naprednoj stranci od septembra 2017. godine do danas ostaju: Boško Ničić, Marina Milić, Vice Lalić, Danijela jovanović, Boban kostić, Zvonko Srbulović, Mirjana Žikić, Zvonko Dimitrijević, Lelica Đorđević, Saša Ivković, Slaviša Đorđević, Marina Nicojević, Slavko Stojanović, Boban Stanković, Kosara Fidžović, Nebojša Petrović, Danijel Ilić, nataša Gmitrović, Dragiša Trucić i Vojislav Brašanac.

CRTA: Oko 250.000 glasova birača „preletanjem“ oteto sa prošlih lokalnih izbora

Prema procenama Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) oko 250.000 glasova glasača sa prošlih lokalnih izbora 2017. godine oteto je preletanjem i političkom trgovinom partija, suprotno izraženoj volji glasača na izborima.

NKD-u nije poznato da je pokrenuta bilo kakva istraga u vezi sa mogućom trgovinom uticajem koja je u Srbiji krivično delo, tvrdi direktor Mladen Jovanović.

„Po statistikama inicijative „Ko je na vlasti“, iz opozicije u vlast je preletelo 28% preletača, a dodatnih 35,3% preletača je prešlo iz jedne u drugu stranku na vlasti, kao što je slučaj i sa kreiranjem nove stranke na vlasti – „Srpske desnice“.

Konačna brojka je svakako daleko veća, ali je svakako reč je o značajnom procentu odbornika u Srbiji (ukupno 9.130), koji su praktično oteli glasove date njihovim partijama i listama, i preneli ih drugoj stranci“, kaže Jovanović.

Iz NKD-a tvrde da poseban problem u slučajevima preletanja u „Srpsku desnicu“ predstavlja to što vlast očigledno orkestrira stvaranje nove ekstremističke stranke, koja javno promoviše nasilje, mržnju i „tvrdu ruku države“ koja mora biti „oštrija“ prema neistomišljenicima i protivnicima vlasti.

„Do sada je zabeležen ulazak „Srpske desnice“ u lokalne samouprave najviše na jugu Srbije. Prvi slučaj ulaska ove stranke u lokalnu vlast zabeležen je jula ove godine u Vranju, a poslednji prvih dana novembra u gradskoj opštini Palilula u Nišu.

Postoje indicije i da se sistem partijskog zapošljavanja u javnim institucijama koristi za „motivisanje“ ljudi da pređu u „Srpsku desnicu“, kao i mogućnost „direktnijeg kontakta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, mnogo lakše nego kroz SNS strukture“, kažu u NKD-u.

Prema njihovim rečima, promena izbornog sistema u pravcu personalizacije izabranih odbornika i poslanika jedini je izlaz iz ove situacije u kojoj su političke partije zarobile politiku i institucije i gde glasači nemaju nikakav uticaj na to koga njihov glas dovodi na mesto odlučivanja.

“ Aktuelni način biranja predstavnika građana doveden je do apsurda, jer glasačima niko ne garantuje da njihov glas neće u fotelje dovesti ekstremističku opciju, koja ne samo da se kosi sa njihovom voljom, već je i zloupotrebljava“, navodi Jovanović.

Postavlja se pitanje da li se ovim postupcima krši i član 2. Ustava Srbije koji jasno kaže da „nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.“

3 KOMENTARA

  1. a zar je ovde potreban neki komentar???komentar ne sigurno ali motke -da…bagra belosvetska..drustveni otpad…

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: