Društvo

Umesto lokala u ulici Ivana Milutinovića travnjak i klupe

Kako bi se rekonstruisala ulica Ivana Milutinovića u Zaječaru, prema planu generalne regulacije neophodno je srušiti lokale koji se nalaze u blizini OŠ “Ljubica Radosavljević Nada”. Vlasnici lokala tvrde da im mogućnost legalizacije objekata nikada nije ponuđena od strane Gradske uprave, kao i da nisu obavešteni gde su i kada mogli da daju svoje predloge pre donošenja Plana detaljne regulacije za taj deo grada.

Vlasnici lokala u ulici Ivana Milutinovića mahom su mali preduzetnici koji bi usled rušenja lokala ostali bez jedinog izvora prihoda.

“Rušenjem lokala ne bi bilo ugoženo samo 20-ak ljudi koji ovde rade, već čitave njihove porodice”, kaže Saša Perić, vlasnik radnje “Nina komerc”.

Generalnim urbanističkim planom, prema rečima Ivana Stojanovića, glavnog gradskog urbaniste, predviđeno je da će nakon rušenja na pomenutom zemljištu biti samo zelena površina za javnu namenu i to zakonski ne može da se menja.

“Tu je predviđeno da bude zelena površina, urbani mobilijar i neka klupa. Plan dretaljne regulacije krenuli smo da izrađujemo još 2016. godine i građani su u dva navrata imali priliku da daju svoje sugestije i predloge. Kako se niko nije javio ni u ponovljenom javnom uvidu nacrta u junu, plan je sada skoro završen i više ne može da se menja”, rekao je Stojanović.

Saša Tošić, suprug vlasnice jednog od pomenutih lokala u ulici Ivana Milutinovića tvrdi da nikada nisu dobili obaveštenja od strane Gradske uprave da oni mogu da utiču na izmenu plana, niti da lokale mogu da legalizuju.

“Niko nas do danas nije obavestio da mi na plan detaljne regulacije možemo da utičemo, ako želimo. Redovno dobijamo od opštine sve račune koje treba da plaćamo kao vlasnici firmi i korisnici prostora i uredno smo plaćali građevinsko zemljište”, kaže Tošić.

On tvrdi da su prilikom izgradnje lokala vlasnici dobili privremene dozvole, ali da im niko nikada nije odgovorio kada i kako objekte mogu i da legalizuju.

” Svako od nas želeo je da objekte legalizuje i podnosili smo brojne zahteve, ali nam niko nije odgovorio na njih. Da smo dobili neko obaveštenje ili smernice iz opštine da će do rušenja doći, verujem da smo mogli da pronađemo zajedničko rešenje. Sada samo kažu da lokali moraju da se ruše i da tu više ništa ne može da se uradi”, očajan je Tošić.

Srđan Golubović, načelnik Odeljenje za urbanizam građevinske i komunalne i stambene poslove u Zaječaru izjavio je za medije da će vlasnici privremenih lokala objekte morati da uklone o svom trošku, kako bi se omogućila neometana rekonstrukcija ulice Ivana Milutinovića.

” Tom prilikom vodiće se računa o njihovim preduzetničkim i ličnim interesima u smislu odobrenja, odnosno pribavljanja lokacije u neposrednoj blizini kako bi nastavili sa radom”, kaže Golubović.

Gradska uprava Zaječar organizovala je sastanak na kome je trebalo da se dođe do rešenja, ali još uvek se zasigurno ne zna šta će biti sa ovim ljudima nakon rušenja.

Stojanović kaže da je Plan donet u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim procedurama, a vlasnici privremenih objekata obavešteni su putem lokalnih medija, zvanične veb stranice grada i oglasne table.

3 komentara

Dodaj komentar