Društvo

Ničić: Svaka lipa koja može da se sačuva, biće sačuvana (VIDEO)

FOTO: zajecaronline.com

U Zaječaru je održana javna tribina o rekonstrukciji Ivana Milutinovića i okolnih ulica, a nakon dvočasovne diskusije zaključeno je da će stručna lica sa Šumarskog fakulteta i iz JP Srbija šume izvršiti procenu, te da će svako drvo koje može da se sačuva biti sačuvano.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić prilikom obraćanja prisutnima objasnio je da je projekat za rekonstrukciju ulice Ivana Milutinovića završen i da ne može da se menja, ali da će na zahtev građana prilikom izvođenja radova stručna lica sa Šumarskog fakulteta i ljudi iz “Srbija šume” izvršiti procenu za svako drvo posebno.

” Svako drvo koje može da se sačuva biće sačuvano. Ja bih najviše voleo da se drveće ne dira, ali zbog izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže pojedine lipe moraće da budu izvađene, jer će njihov koren biti uništen”, rekao je gradonačelnik.

Ničić je dodao da niko ne želi da ratuje s građanima, niti ima nameru da se rve na terenu, zbog toga što se nekom sviđa baš to drvo koje mora da se poseče.

U obraćanju je podsetio i da će prilikom rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića neki broj nelegalnih objekata morati da bude uklonjen.

” Plan detaljne regulacije za taj deo grada je već usvojen i ni tu ništa ne može da se menja. Tako da će pojedini trgovinski i uslužni objekata morati da budu uklonjeni, jer su vlasnici tih nelegalno izgrađenih objekata izašli par metara na trotoar, izgradili stepenice i prilaze, što je protivzakonito”, rekao je Ničić.

Predsednica 1. Mesne zajednice “Timok” Marlena Tobović na sastanku je najavila da je jedna žena voljna da gradu pokloni, koliko god je potrebno sadnica paulonije, brzorastućeg drveta koje može da naraste i desetak metara u visinu. Time bi prema rečima Marlene grad mogao da uštedi novac za kupovinu stabala, za koje planira da potroši oko 70.000 evra.

Gradonačelnik Ničić je najavio da će predlog uzeti u razmatranje, ali da će o svemu sud doneti stručnjaci.

FOTO: zajecaronline.com

Na tribini održanoj u velikoj sali Gradske uprave, kojoj su prisustvovali zainteresovani stanari ulica Ivana Milutinovića, Pavla Ilića, Save Kovačevića, Branka Perića, Crnogorske, Milana Miljkovića, Albanske spomenice, Mojkovačke, Balkanske, Splitske, Dojranske i Ljubice Radosavljević, prezentovan je projekat prve faze totalne rekonstrukcije ovih ulica.

Prema Ničićevim rečima, rekonstrukcija ulice Save Kovačevića neće početi pre proleća, jer je u ovom trenutku prioritetna rekonstrukcija ulice Ivana Milutinovića, ali je najavio da je u planu da čitav kraj bude sređen kao jedna celina.

“Nećemo dozvoliti da se ponovi priča kao prilikom rekonstrukcije ulice Svetozara Markovića, kada je najavljeno sređivanje i sporednih ulica, koje na kraju nisu urađene.

Ovim projektom koji finansira Vlada srbije obuhvatićemo i sve okolne ulice uz Ivana Milutinovića, koje će biti kompletno sređene. Ali će se raditi i ulica Hajduk Veljkova od ostvra do mosta prema Izvorskom putu, i od mosta ka Vražogrnačkoj rampi”, najavio je Ničić.

Za projekat, kojim je predviđena rekonstrukcija ulice Ivana Milutinovića sa okolnim ulicama, Pavla Ilića, Save Kovačevića i dela Hajduk Veljkove ulice, od ostrvceta do Vražogrnačke rampe, sredstva u iznosu od 108 miliona dinara, bez PDV-a, obezbeđena su iz republičkog budžeta. Projektom je predviđena i zamena  azbestnih cevi za vodu, odvajanje atmosferske od fekalne kanalizacije,  postavljanje LED rasvete i sadnja novog drveća.

FOTO: zajecaronline.com

Prvi pripremni radovi su obavljeni i za tri do četiri dana, prema rečima Ničića, počeće se sa radovima u ulici Pavla Ilića.

„Čekamo da JKP “Vodovod” završi radove u ulici Ivana Milutinovića, a čekali smo i ovaj sastanak da vidimo da li krećemo sa radovima ili ne, ali nemojte  da brinete, sredstva su obezbeđena.

Drveće će u pomenutoj ulici biti postavljano na razdiljini 8 metara, a bandere sa led rasvetom na udaljenosti od 25 metara”, rekao je između ostalog gradonačelnik.

Predlozi građana bili su i da se prilikom rekonstrukcije povede računa kakvo se drveće sadi, jer kineski bagrem i crveni jorgovan nisu stabla koja su predviđena da opstaju na našem podneblju.

” U ulici 9. Udarne brigade posađeno je drveće koje ne pripada ovom podneblju. Lipe su takvo drvo da podnose sušu, jake zime i nestabilne vremenske prilike. kineski bagrem i crveni javor nisu takva vrsta drveća. Građani ne bi voleli da posle sadnje dođe do problema da se većina stabala posuši i ne primi”, konastatovao je Petar, žitelj ulice Ivana Milutinovića.

On je nadležnima predočio da bi na vreme trebalo da razmisle i o tome da urade i inastalacije za gas, jer će gasovod ubrzo biti završen, kako kasnije ne bi ponovo za par godina prekopavali ulicu i pravili dodatni trošak.

Ivan Božinović, glavni projektant je tim povodom izjavio da će zbog toga u ulici Ivana Milutinovića trotoari biti sastavljeni od betonskih blokova, koji se lako vade, pa će kada za to dođe vreme na taj način sprovesti i instalacije za gas.

FOTO: zajecaronline.com

Na sastanku je naglašeno i da će u okviru rekonstrukcije ulice Save Kovačevića biti odrađena kompletna atmosferska kanalizacija, pa meštani neće više imati problema sa plavljenjem kuća prilikom većih padavina.

” Sada ćemo u Ivana Milutinovića razdvojiti atmosfersku mrežu od kanalizacione u dužini od 618 metara”, najavio je Ničić.

Gradonačelnik je građanima dao da odluče šta će biti urađeno sa posečenim stablima: da li će im biti data na korišćenje ili će od njih radnici JKP “Timok održavanje” napraviti klupe i parkovski mobilijar koji će stanari koristiti.

Pogledajte uživo prenos sa sastanka održanog u Gradskog upravi:

1 komentar

  • ЈУЧЕ ЈЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК БОШКО НИЧИЋ СА СВОЈИМ НАЈСТРУЧНИЈИМ КАДРОМ, А ТО ЈЕ ВИЦЕ ЛАЛИЋ И ГЛАВНИ АРХИТЕКТА И ЈОШ НЕКИ ЧЛАНОВИ ПАРТИЈЕ, ОБЈАШЊАВАО БЕЗУСПЕШНО ЖИТЕЉИМА УЛИЦЕ ИВАНА МИЛУТИНОВИЋА КАКО ЈЕ ДОБРО ПОСЕЋИ 160 ЛИПА И НАРАВНО НИЈЕ УСПЕО, АЛИ КАО И СВАКИ МАХЕР – ПРЕВАРАНТ СВЕО ЈЕ ОВО ПИТАЊЕ НА НЕКОЛИКО ЉУДИ, Е ПА НЕ ИДЕ ТО ТАКО, ОВО ЈЕ ПИТАЊЕ ЗА СВЕ ЗАЈЕЧАРЦЕ КОЈИ ВОЛЕ СВОЈ ГРАД И РАЗУМЕЈУ ЗАШТО СУ ТЕ ЛИПЕ ТАКО ВАЖНЕ.

    НЕ ЗНА СЕ КОЈИ ОД ТИХ СТРУЧЊАКА ПОРЕД ЊЕГА ЈЕ ДУБЉЕ ПОВЕЗАН И ОБАВЕЗАН ДА КЛИМА ГЛАВОМ С ОБЗИРОМ ДА СУ ИМ И ЖЕНЕ И РОДИТЕЉИ И ДЕЦА И БРАЋА И ПРИЈАТЕЉИ ПОЗАПОШЉАВАНИ У ПРЕДУЗЕЋИМА И РАДЕ КАО ПАРАЗИТИ НА РАЧУН НАРОДА, АЛИ О ЊИМА СЛЕДЕЋИ ПУТ И ТО ДЕТАЉНО.

    ЈОШ ЈЕДНОМ, ПОВУЧЕНА ЈЕ ЛИНИЈА ПРЕКО КОЈЕ НЕ СМЕТЕ ПРЕЋИ, НИ СВИ ВИ НИЧИЋИ, ЛАЛИЋИ, ВОЈВОДИЋИ, ШАРЧЕВИЋИ, ЂУРИЧИЋИ, НЕМОЈТЕ БАЦАТИ НАРОДУ ПРАШИНУ У ОЧИ СА ГЛУПОСТИМА, НИТИ СТЕ СТРУЧНИ, НИТИ ПАМЕТНИ, НИТИ ИМАТЕ КРЕДИБИЛЕТ ДА БИЛО ШТА ПРЕДЛОЖИТЕ И РАДИТЕ, ЈЕР СВЕ ЈЕ НА ШТЕТУ НАРОДА.

    ОКАНИТЕ СЕ ВАШИХ ХИРОВА, ОКАНИТЕ СЕ ВАШИХ ИГРАРИЈА, ОКАНИТЕ СЕ БРЕ ЛИПА, НИШТА НЕ РАЗУМЕТЕ, САМО ВАС ВАШИ ИНТЕРЕСИ И ЏЕПОВИ ЗАНИМАЈУ.

    НЕ РАЧУНАЈУЋИ ЗАЈЕЧАРСКУ МАЊИНУ КОЈА ЈЕ УЗ ОВОГ УЗУРПАТОРА ИЗ ЛИЧНОГ ИНТЕРЕСА, СВИ ЗАЈЕЧАРЦИ ЈЕДНОГЛАСНО ВАМ ШАЉУ ПОРУКУ, ОКАНИТЕ СЕ ЛИПА БАЛАБУРДИЈО НЕОТЕСАНА!!!

Dodaj komentar