Društvo Izdvajamo Timočka krajina

U centru Bora vazduh zagađen 17 puta više od dozvoljene granice

Foto: Facebook / Grad Bor

Prema podacima automatskih stanica za merenje zagađenja vazduha poslednjih pet nedelja, koncentracija sumpor – dioksida kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju u toku avgusta meseca prelazila je granične vrednosti osam puta, najviše 20. avgusta, trostruko više od dozvoljenog, prenosi “Solaris media”.

U Gradskom parku, u starom centru grada, granične vrednosti prelazile su dozvoljenu “crtu” čak 17 puta, a najviše 1. septembra.

Tokom jula bilo je najkritičnije: kod “Jugopetrola” sumpor – dioksid je 15 dana bio iznad dozvoljenih vrednosti, čak i do 4,5 puta.

Na istom mestu, 6. i 18. jula, zabeleženo je prekoračenje PM čestica koje su najopasnije po zdravlje ljudi.

Nedozvoljene koncentracije arsena i kadmijuma u julu bile su svakodnevne.

Štaviše, 6. i 20. jula, kod “Jugopetrola” ubeležene su i veće količine olova od dozvoljenih, što se do sada nije događalo.

U junu i julu u Boru je rekordna vrednost sumpor-dioksida u Boru iznosila2.983,51 mikrograma (dozvoljeno je 350), a pored zagađenja sumpor-dioksidom u ovom gradu su zabeležene i povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5 koje se u javnosti nazivaju „nevidljivim ubicama“.

Podsećamo, 10. jula u Boru je održan protest zbog prekomernog zagađenja vazduha iz pogona Ziđin Bor Koper (nekadašnjeg RTB-a).

 

izvor: Solaris media

Dodaj komentar