fbpx
Društvo Izdvajamo

Danas u Boru ekološki protest: Vazduh zagađen 10 puta više od dozvoljene granice

Protest zbog prekomernog zagađenja vazduha u Boru iz pogona Ziđin Bor Koper (nekadašnjeg RTB-a) biće održan danas u 19 sati, a organizatori i učesnici traže odgovore na pitanja: šta preduzimaju inspekcijske službe po ovom pitanju i koliko štetne materije utiču na zdravlje.

U prethodnih mesec dana “rekordna” vrednost sumpor-dioksida u Boru iznosila je 2.983,51 mikrograma (dozvoljeno je 350) a pored zagađenja sumpor-dioksidom u ovom gradu su zabeležene i povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5 koje se u javnosti nazivaju “nevidljivim ubicama”.

Zbog zabrinutosti za zdravlje građana, ali i straha od ekološke katastrofe, prethodnih dana oko 600 Borana potpisalo je peticiju kojom traže da se zaustavi zagađenje sumpor dioksidom i ispuštanje štetnih materija u vazduh.

Poziv na protest koji će biti održan na platou Doma kulture u Boru, uputili su brojni pojedinci i organizacije, među njima i odbornici opozicije u Gradskoj Skupštini.

“Zahtevamo da dobijemo informacije koliko je puta po službenoj dužnosti ekološka inspekcija posetila kompaniju ZiJin Copper, da se izveštaji obelodane i da se vide mere koje su izrečene”, navodi se u pozivu na protest koji je potpisao odbornik Dveri Saša Stanković.

Građani Bora će na protestu, kako kažu, zatražiti i odgovore iz kog razloga je došlo do povećanog aerozagađenja i na koji način i u kom vremenskom intervalu će problem biti rešen.

Zahtev protesta biće i da u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha građani budu obavešteni koje su tačno štetne materije u vazduhu i u kom vremenu – da bi se upozorili teži bolesnici i deca.

U pozivu se naglašava da protest nema stranačke karakteristike i da, sem parola o zaštiti životne sredine, ne treba nositi stranačka obeležja.

izvor: Beta


DS: Zašto država dozvoljava trovanje građana Bora?

Demokratska stranka (DS) saopštila je da su u protekla dva meseca u Boru izmerene koncentracije sumpor dioksida i čestica teških metala u vazduhu nekoliko puta veće od dozvoljenih.

Ova stranka je i dodala da se štetne čestice iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ (RTB) emituju u atmosferu uz, kako je naglasila, saglasnost državnih organa.

DS je naveo da je zdravlje građana Bora zbog toga, kako je ocenjeno, ozbiljno ugroženo, a da Ministarstvo zaštitne životne sredine i Vlade Srbije o tom aero-zagadjenja u tom gradu ćute.

„Da je reč o trovanju ‘u prisustvu države’ vidi se i po tome što ni ekološka inspekcija nije zaustavila proizvodnju u topionici iz koje se sumpor-dioksid i čestice teških metala emituju u vazduh koji udišu Borani i čitav biljni i životinjski svet na tom području“, navodi se u saopštenju.

DS je podsetio da je grupa inženjera-rukovodilaca tadašnje Topionice i rafinacije (TIR) još pre četiri godine javno ukazala na neadekvatno upravljanje procesom proizvodnje bakra i štetne posledice koje će iz toga proisteći.

„Smatramo da je nereagovanje Vlade Srbije na ovo upozorenje direktno dovelo do situacije u kojoj se gradjani Bora danas nalaze. Čak je i primopredaja novih postrojenja svojevremeno izvršena pre faktičkog završetka radova kako bi pogon bio pušten u rad baš na rodjendan tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsednika Srbije“, navodi se u saopštenju.

DS je istakao da parametri rada nove topionice, kako je naveo, nikada nisu dokazani, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda nije izgrađena, a sistem za otpremanje gasova ka fabrici sumporne kiseline nikada nije u potpunosti uskladjen.

Ta stranka je upitala da li je tačno da sistem za odvod konvertorskih gasova u borskoj topionici više, kako je ocenjeno, ne funkcioniše i da li sav konvertorski gas odlazi u atmosferu.

„Da li je tačno da otpadne vode sa svim svojim otrovima i danas odlaze direktno u vodotokove? Da li je Vlada Srbije prodajom RTB-a u bescenje pokušala da zamaskira lošu kontrolu i upravljanje projektom vrednim više stotina miliona evra pre njegove prodaje kineskom investitoru“, upitao je DS u saopštenju.

DS je pitao i da li će neko iz bivšeg rukovodstva RTB-a, nadzornog organa i Vlade Srbije odgovarati za štetu koja je naneta Boru i Srbiji.

„Ukoliko javnost bude uskraćena za odgovore na ova pitanja, smatraćemo da je Vlada Srbije kao suvlasnik RTB-a direktno odgovorna i za najnovije svesno trovanje gradjana Bora“, navodi se u saopštenju.

4 komentara

  • Od banjski čistog vazduha u Boru, kao pre 1903. godine, kako je veličao sebe grobar RTB Bor, Sosa ostavio je kineskim vlasnicima više repova, kao prekomernog zagađenja vazduha, kolektora Kriveljske reke, neočišćene Borske reke, a obećao je za dve godine od predhodnih izbora. Najgore je što je, usled promašene investicije nove fleš peći i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a u Boru nije izgrađena nova topionica, kako laže grobar RTB Bor, s tim što investicije koštaju kao da je izgrađena zaista nova topionica, a nije. Gde odoše tolike pare, više od 300 miliona evra i dugovi od milijardu evra. Kinezima je ostavio fleš peć najnižeg kapaciteta u svetu, ali zato sa najvećim zagađenjem vode, vazduha i zemlje. To je taj bajkolažni uspeh, kome je najviše, neopravdano, verovao vlasnik Srbije, a borani I boranke nek’ se truju do njihove mile volje. Od Vlade ne treba ništa očekivati da preduzme po pitanju prekomernog zagađenja i trovanja borana. Naime, Kombinat bakra bio je i ostaje mezimče vlade i predsednika, čiji je štićenik doskoračnji čelnik RTB Bor. Ministar Trivan se vskriva od istine o zagađenju, a gradonačalnik Bora podržava trovanje građana.

  • evo ideja od obicnog gradjanina .. narodski, bolje spreciti nego leciti . imam predlog za sprecavanje nastanka bolesti .. za disanje makar zdravog vazduha u kucama i stanovima pomozite nama gradjanima sa 100 eura i da kupimo ruski ambilife da se spasimo od zagadjenja makar u kucama ako ne mozemo napolju

Dodaj komentar