Društvo Timočka krajina

TUĐE SLAĐE: Krali zlato iz RTB „Bor“, pa kupovali vile po Americi i Grčkoj

pixabay / ilustracija
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Samo tokom 2014. godine iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ nestalo je čak 80 kilograma zlata vrednog skoro 3 MILIONA EVRA, pokazali su rezultati istrage koju sprovodi Služba za borbu protiv organizovanog kriminala. SBPOK je početkom maja ove godine uhapsio sedam osoba, zbog sumnje da su od 2014. do 2017. iz RTB ukrali veću količinu ovog plemenitog metala.

– Od osumnjičenih je oduzeto 48 nekretnina, koje su bile u njihovom ili vlasništvu članova njihovih bližih rođaka. Reč je o stanovima, lokalima i vikendicama širom Srbije – navodi izvor „Novosti“.

Sagovornik lista „NOVOSTI“ kaže i da istraga nije okončana, kao i da ne bi bilo iznenađenje da bude novih hapšenja.

– Postoje indicije i da su novcem od zlata ukradenog iz RTB kupovane i nekretnine u inostranstvu.

Ima tragova da su tim parama pazareni stanovi u SAD i Engleskoj, ali i vile na grčkom primorju.

Konačna količina zlata, koja je ukradena iz RTB još nije ustanovljena, budući da istraga traje.

Ali, neke prognoze govore da bi, nakon okočanja istrage, moglo da se ustanovi da fali i oko 200 kilograma tog plemenitog metala. To je vrednost od gotovo 10 MILIONA EVRA – kaže izvor „Novosti“.

foto: RTB Bor

Podsetimo, zbog sumnje da su počinili krivično delo teška krađa 10. maja uhapšena su četiri radnika Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ – I. S. (42), Z. P. (51), G. P. (43) i D. M. (44) – koji su zaposleni u Radnoj jedinici za proizvodnju plemenitih metala, poznatijoj kao „Zlatara“. Uz njih, slobode je tada lišen i S. S. (41), bivši radnik „Zlatare“, kao i D. M. (43) i Z. I. (48), nekadašnji radnici preduzeća „Zaštita“, koje je ranije obezbeđivao RTB.

U pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih, pronađeno je 136.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, kao i više od kilogram zlatnog nakita!

Sagovornik „Novosti“ kaže da je vrlo verovatno da je sam postupak krađe iz RTB trajao i duže, ali da su počinioci bili disciplinovani i da je istražnim organima trebalo mnogo vremena da istragu sprovedu do kraja.

– Nije isključeno ni da su počinioci imali određenu vrstu zaštite, jer su se očigledno smatrali nedodirljivim.

Zbog toga će se, u budućoj istrazi, proveravati i da li je neko od naših kolega imao udela u ovoj nečasnoj raboti.

Iz pogona „Zlatare“ RTB kraden je, kako je ustanovljeno, zlatni prah iako tu radnu jedinicu obezbeđuju naoružani stražari, a sama fabrika je kompletno pokrivena kamerama.

– Princip iznošenja zlatnog praha je bio vrlo jednostavan.

Pred kamerama koje ne snimaju zvuk, stražar bi detektorom za metal prešao preko radnika, koji je u odeći imao određenu količinu zlatnog praha.

U normalnim okolnostima, detektor bi se oglasio ako bi neki radnik pokušao da iznese zlato iz pogona.

Međutim, stvar je u tome što detektor, kada su počinioci pretresani, uopšte nije bio uključen.

Kako je objasnio izvor iz istrage, pred kamerama bi izgledalo da je sve u redu, a zapravo bi počinilac, bez ikakvih smetnji, iznosio zlato iz pogona.


rtb bor

foto: novosti.rs

RTB „Bor“ neće davati izjave

U RTB „Bor“ je ranije saopšteno da neće davati nikakve izjave dok traje istraga, a u tom preduzeću niko nije želeo da komentariše ova saznanja.

Nakon što je pljačka otkrivena, javnost je iz Basena dobila pisano saopštenje u kome se navodi da je RTB u opsežnoj policijskoj akciji, koja je trajala godinu dana, pripadnicima MUP sve vreme pružao podršku, logističku i svaku drugu pomoć koja je bila potrebna.

izvor: novosti.rs

1 komentar

Dodaj komentar