Društvo

DANAS JE DAN RUDARA: Imaju li srpski rudari šta da slave?

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Srbiji se danas slavi Dan rudara koji traže bolje uslove rada i veće plate.

Prema podacima, u Srbiji ima više od 22.000 rudara, čija je prosečna plata oko 50.000 dinara.

U Srbiji se mineralne sirovine vade na više od 220 eksploatacionih polja, a geološka istraživanja sprovode na oko 122 polja.

Kako je najavljivano, u Srbiji bi do 2020. godine trebalo da bude otvoreno sedam rudnika, sa otvaranjem nekoliko hiljada radnih mesta.

Reč je o rudnicima bakra i zlata u okolini Bora, zatim rudnika litijuma kod Loznice, Majdani kod Krupnja i Ljubovije, zatim rudnika kamenog uglja Jerma kod Pirota, kao i rudnik olova i cinka kod Bosilegrada i rudniku bornih minerala u Baljevcu kod Raške, ali i otvaranju površinskih kopova.

Najveći rudnik bakra i zlata u Srbiji RTB Bor trenutno čeka strateškog partnera, a rok za podnošenje prijava je 20. avgust.

Država je za podizanje tog giganta, najavila otvaranje novih rudnika i oživaljavanje celog rudarskog sektora, kao i povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje sa oko 1,5 na 3,5 do pet odsto.

O „ne tako sjajnoj“ finansijskoj situaciji u Rudarsko topioničarskom basenu Bor nedavno smo pisali OVDE…

TUĐE SLAĐE: Krali zlato iz RTB „Bor“, pa kupovali vile po Americi i Grčkoj

A jedini komentar koji bismo dali na gore linkovan tekst bio bi…


PROIZVODNjA NA MOTIKU

Međutim, predsednik Sindikata „Rembasa“ Miloš Vesić rekao je za „Novosti“ da se položaj rudara ne menja godinama. Državne subvencije jesu dovoljne plate, koje jesu redovne, ali male.

– Mladi rudar, na primer, sa noćnim radom i dodacima, može maksimalno da zaradi 35.000 do 40.000 dinara, a nekoliko starih radnika u celoj jami može da zaradi do 700 evra.

Za uloženi rad, plata bi trebalo da bude oko 1.000 evra.

Znamo da je to nerealno, ali borićemo se da rudari dobiju ono što zaslužuju – ocenio je Vesić.

On je dodao da je oprema obnovljena pre više od tri decenije i da se radi „pomoću štapa i kanapa“, odnosno kilavice i motike.


Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na dan kada su se 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.

Izvor: BIZLife / Novosti

Dodaj komentar