Kultura

Reprint knjige zaječarske biblioteke „Istorija 20. pešadijskog puka“ promovisan na Vojnoj akademiji

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Povodom obeležavanja godišnjice završetka Prvog svetskog rata, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ iz Zaječara, pored nekoliko programa kojima obeležava ovaj veliki jubilej, izdala je reprint izdanje knjige „Istorija 20. pešadijskog puka“ koji je 11. decembra promovisan na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Zaječarska biblioteka poseduje jedan primerak knjige, i on se nalazi u Zavičajnom fondu.

Činjenica da postoji samo jedan primerak knjige i prepoznavši značaj knjige u lokalnim i nacionalnim okvirima, navela je izdavača da izda reprint izdanje.

„To je knjiga o taktičkim borbama 20. pešadijskog puka, jedinice koja je bila u sastavu Timočke divizije.

U knjizi su opisana o dejstva jedinice od 1914. do rasformiranja 1920. godine. U predgovoru ove knjige gospodin Đukić je lepim i biranim rečima napisao tekst za knjigu.

Zaječarska biblioteka izrazila je želju da se knjiga „Istorija 20. pešadijskog puka“ pre promocije u Zaječaru promoviše na Vojnoj akademiji u Beogradu“, ističu u zaječarskoj biblioteci.

Na obostrano zadovoljstvo, knjiga je promovisana 11. decembra 2018. godine u Velikoj sali akademije.

Na promociji učestvovali su pisac predgovora puk. Slobodan Đukić, ppuk Dalibor Denda, ispred izdavača direktor Matične biblioteke „Svetozar Marković“ Boban Đorđević i viši kustos Narodnog muzeja „Zaječar“ Jelica Ilić.

Uvodne reči na promociji dao je major Nebojša Kljajić.

Na kraju promocije, u znak zahvalnosti direktor je poklonio Vojnoj akademiji dva izdanja zaječarske biblioteke „Na frontu i u pozadini“ i „Istorija 20. Pešadijskog puka“. Poseban pečat promociji bilo je prisustvo kadeta i oficira.

Predgovor za ovu vrednu knjigu napisao je pukovnik Slobodan Đukić, predavač na Vojnoj akademiji.

Veliku zahvalnost Biblioteka iskazuje Vojnoj akademiji, načelniku Vojne akademije general-majoru Bojanu Zrniću, brigadnom generalu Miroslavu Talijanu, puk. Slobodanu Đukiću, ppuk. Daliboru Dendi, starešinskom kadru, ali i starešinama iz zaječarskog garnizona, poručniku fregate Bobanu Marjanoviću i komandantu brigade pukovniku Novici Veličkoviću.

1 komentar

Dodaj komentar