Kultura

Promocija knjige „Srednjovekovni manastiri i crkve Crne reke“ u zaječarskoj biblioteci

FOTO: www.serbica.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Knjiga pod nazivom „Srednjovekovni manastiri i crkve Crne reke“, autora Siniše Mišića i doktora Gordana Bojkovića zakazana je za četvrtak, 23. maj u čitalištu zaječarske biblioteke.

O knjizi će govoriti autori doktor Siniša Mišić, istoričara i redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu i doktor Gordan Bojković, istoričar i naučni saradnik na Institutu za srpsku kulturu u Leposaviću.

Početak promocije zakazan je za 18 sati.

Reč, dve o knjizi…

Na tromeđi između Kosovske Mitrovice, Rožaja i Novog Pazara nalazi se manastir Crna reka, koji se izdvaja po svojoj čudotvornosti. Podignut u pećini kanjona Crne reke na obroncima Mokre gore jedinstven je u Srbiji i potiče iz 13. veka, kada je sagrađena jedna omanja crkva u pećini iznad korita Crne reke.

Uskoro su monasi sazidali svoje ćelije oko crkve, ozidali pećinu i podigli drveni pokretni most preko suvog korita reke. U 15. veku u manastiru je živeo čuveni podvižnik sveti Joanikije Devički sa svojim monasima. Svetitelj je kasnije prešao u područje Drenice, gde se danas nalazi manastir Devič.

Zbog svoje nepristupačnost, Crna reka je jedan od retkih manastira koji nije razaran tokom istorije. U njemu se čuvaju isceliteljske mošti Svetog Petra Koriškog, srpskog podvižnika iz 13. veka.

Dodaj komentar