Društvo Izdvajamo

Pravoslavne crkve proslavljaju praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom

ilustracija/pixabay.com

Pravoslavne crkve i vernici 12. maja proslavljaju praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, svetac koji je jedan od najvećih čudotvoraca.

Rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju kod Trebinja, a već u 12. godini poslat je u manastir Zavala, gde je njegov stric Serafim bio iguman. Nakon što je završio manastirsku školu, dobio je monaški čin i postao paroh Popovog polja. Preminuo je 1671. godine, a njegove mošti i grob čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, za koji se vezuju brojne legende.

Pismena svedočenja ljudi govore da su molitve upućene Svetom Vasiliju Ostroškom uslišene, a svako kome je ovaj svetac pomogao, prilikom sledeće posete manastiru Ostrog zapisuje na papir čitavu priču i ostavlja u Gornjem manastiru, monasi ih nakon toga sakupljaju, čuvaju i pretvaraju u knjigu.

Prema verovanju na praznik Svetog Vasilija i crveno slovo u crkvenom kalendaru ne obavljaju se nikakvi paganski običaji niti rituali. Na ovaj praznik jedino što vernici treba da urade jeste da se iskreno pomole čudotvorcu, a verovalo se da će svaka želja iz dubine srca biti ispunjena.

Oni koje se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, prema predanju, njihova bolest ili bolest nekog njihovog najmilijeg biće kao “rukom odnesena”. Ruka Svetog Vasilija je otkrivena određenim danima da bi je vernici celivali tokom obilaska manastira, a svi koji su imali priliku da je vide otkrivenu, govore da ta ruka ne deluje da je od nekog ko je preminuo pre 400 godina.

Dodaj komentar