Izdvajamo Kultura

Pozorišna bajka duga 73 godine

Iako istorija pozorišne umetnosti govori drugačije, početkom februara, već 73. godinu za redom obeležava se dan kada je u Zaječaru izvedena prva pozorišna predstava, posle rata. Bio je to komad Jurija Mokreva „Žita cvetaju“.

Od tada pa do danas odigrano je na stotine premijera, a pozorište u Zaječaru bilo je domaćin mnogim pozorišnim svetkovinama i u jednom periodu osamdesetih godina, jedno od najnagrađivanijih pozorišta u Srbiji van Beograda.

Bilo je uspona i padova, dobrih predstava, i ne tako dobrih, ali ono što jeste činjenica, da je, jedino pozorište od Beograda do Pirota i Niša, u ovom delu Srbije, uspelo da preživi sve krize i da uspešno realizuje sve uspehe, čiji broj nije bio mali za ovih sedam decenija. Hroničari će beležiti brojne glumce i pozorišne stvaraoce, koji su prošli, sa više ili manje uspeha, kroz zaječarski teatar, a mnoge nezabeležene priče ostaće u dimu pozorišnog kluba. Kao i brojne anegdote vezane, najčešće za glumce. A neretko i za scenografe, scenske radnike, majstore svetla.

O tome kakva je prethodna godina bila za zaječarsko pozorište govoriće rukovodioci na svečani dan koji će biti obeležen u ponedeljak, 3. februara besplatnom predstavom pod nazivom „Bliskost“ za sve zaiteresovane Zaječarce.

Predstava će biti prikazana od 20 sati, a svi koji žele da pogledaju predstavu, svoju kartu mogu preuzeti na blagajni pozorišta.

Istorija Pozorišta

Pozorište u Zaječaru formirano je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava, koja je odigrana, 2. februara 1947. godine u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Za veoma kratko vreme, zaječarsko Pozorište izraslo je u uglednu i dobro organizovanu kulturnu ustanovu, koja je svoju delatnost u početku vršila na području Timočke krajine.

 

Na inicijativu ljudi iz zaječarskog teatra 1965. godine u Zaječaru je osnovan jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji – Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Za više od pet decenija, koliko ovaj festival traje, Zaječar je šest puta bio domaćin, a ansambl pozorišta osvojio 80 nagrada na festivalima koji su održavani širom Srbije, čime se svrstava u najuspešnije teatre u zemlji.

 

Komadi “Kamen za pod glavu“, „Četiri sata“, „Karolina Nojber“, „Putujuće pozorište Šopalović“ samo su deo ostvarenja koja su pobudila pažnju publike ali i stručnog dela javnosti, osvojivši, ne mali broj nagrada za glumačko izvođenje, režiju, scenografiju i kostime, na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu.
„Dani Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, osnovani su 1992.godine , a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za jednu od najprestižnijih.

 

Od 2009. godine održava se i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu, smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz zemlje i inostranstva.

 

Za više od 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, spada u naznačajnije institucije kulture na istoku Srbije. Do sredine 2018.godine pozorište je izvelo 420 premijera.

 

Od marta 2018.godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru , čime se proširuje delatnost ove kulturne institucije.

Novoformirana ustanova organizuje tridesetak manifestacija u gradu i selima , od kojih je većina dugogodišnja, kao što su: Zaječarska Gitarijada, Festival mladih pesnika „Dani poezije“, „Sabor frulaša“ u Grljanu, Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „Dens“ u Gradskovu, „Hajduk Veljkovi dani“ u Lenovcu, „Dani Adama Bogosavljevića“ u Koprivnici, „Vražogrnački točak“ u Vražogrncu, „Ilindanski sabor“ u Šipikovu, „Đurđevdanski sabor” u Gamzigradu, „Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” u Zvezdanu, Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji, Međunarodna izložba fotografija „Dete“ i Međunarodna izložba fotografija „Ekološka istina“ u Zaječaru.

 

Takođe, u saradnji sa mesnim zajednicama organizuju se i kulturno-umetničke smotre novijeg datuma: „Ivanjdanski sabor“ u Rgotini, ,“ Potekla voda studena“ u Velikom Izvoru , Sabor narodnog stvaralaštva „Jasenovačko leto“ u Velikom Jasenovcu, „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“ u Dubočanu , „Tikvijada“ U Nikoličevu, „Dani Gamzigradske banje“ u Gamzigradskoj banji, Kamp klasične muzike u Zaječaru.

 

Od 2018.godine organizuju se 2 nove manifestacije :“Petrovdanski dani“ u Grlištu i „Vlaške lepote Balkana“ u Velikoj Jasikovi ,a cilj je da se prigodne smotre organizuju u svim selima na području Grada Zaječara.

 

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru izdaje i časopis za društvena pitanja, kulturu i umetnost „Razvitak“, a 2018. godine u ustanovi su osnovani Gradski hor i Omladinski gradski folklorni ansambl, koji su 19.09. 2018. godine imali prvi nastup.

Dodaj komentar