fbpx

Pozorišna bajka duga 73 godine

Preporuka:

Zbog zatvaranja pijace u Zaječaru kompanija „TIS“ ponudila poljoprivrednicima da otkupi njihovu robu

Nakon što su 26. marta odlukom gradskog Štaba za vanredne situacije zatvorene sve zelene pijace u Zaječaru, kompanija "TIS...

Stižu paketi pomoći za socijalno ugrožene Zaječarce: Distribucija tek od ponedeljka

Građani Zaječara koji su lošeg materijalnog stanja od kada su objavljeni brojevi telefona putem medija na koji se mogu...

Spisak prodavnica za snabdevanje lica preko 65 godina za nedelju 29.03.2020. godine

Spisak prodavnica za snabdevanje lica preko 65 godina koje će u nedelju 29.03.2020. godinе raditi u periodu od 03.00...
- Reklama -

Iako istorija pozorišne umetnosti govori drugačije, početkom februara, već 73. godinu za redom obeležava se dan kada je u Zaječaru izvedena prva pozorišna predstava, posle rata. Bio je to komad Jurija Mokreva „Žita cvetaju“.

Od tada pa do danas odigrano je na stotine premijera, a pozorište u Zaječaru bilo je domaćin mnogim pozorišnim svetkovinama i u jednom periodu osamdesetih godina, jedno od najnagrađivanijih pozorišta u Srbiji van Beograda.

Bilo je uspona i padova, dobrih predstava, i ne tako dobrih, ali ono što jeste činjenica, da je, jedino pozorište od Beograda do Pirota i Niša, u ovom delu Srbije, uspelo da preživi sve krize i da uspešno realizuje sve uspehe, čiji broj nije bio mali za ovih sedam decenija. Hroničari će beležiti brojne glumce i pozorišne stvaraoce, koji su prošli, sa više ili manje uspeha, kroz zaječarski teatar, a mnoge nezabeležene priče ostaće u dimu pozorišnog kluba. Kao i brojne anegdote vezane, najčešće za glumce. A neretko i za scenografe, scenske radnike, majstore svetla.

O tome kakva je prethodna godina bila za zaječarsko pozorište govoriće rukovodioci na svečani dan koji će biti obeležen u ponedeljak, 3. februara besplatnom predstavom pod nazivom „Bliskost“ za sve zaiteresovane Zaječarce.

Predstava će biti prikazana od 20 sati, a svi koji žele da pogledaju predstavu, svoju kartu mogu preuzeti na blagajni pozorišta.

Istorija Pozorišta

Pozorište u Zaječaru formirano je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava, koja je odigrana, 2. februara 1947. godine u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Za veoma kratko vreme, zaječarsko Pozorište izraslo je u uglednu i dobro organizovanu kulturnu ustanovu, koja je svoju delatnost u početku vršila na području Timočke krajine.

 

Na inicijativu ljudi iz zaječarskog teatra 1965. godine u Zaječaru je osnovan jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji – Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Za više od pet decenija, koliko ovaj festival traje, Zaječar je šest puta bio domaćin, a ansambl pozorišta osvojio 80 nagrada na festivalima koji su održavani širom Srbije, čime se svrstava u najuspešnije teatre u zemlji.

 

Komadi “Kamen za pod glavu“, „Četiri sata“, „Karolina Nojber“, „Putujuće pozorište Šopalović“ samo su deo ostvarenja koja su pobudila pažnju publike ali i stručnog dela javnosti, osvojivši, ne mali broj nagrada za glumačko izvođenje, režiju, scenografiju i kostime, na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu.
„Dani Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, osnovani su 1992.godine , a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za jednu od najprestižnijih.

 

Od 2009. godine održava se i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu, smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz zemlje i inostranstva.

 

Za više od 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, spada u naznačajnije institucije kulture na istoku Srbije. Do sredine 2018.godine pozorište je izvelo 420 premijera.

 

Od marta 2018.godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru , čime se proširuje delatnost ove kulturne institucije.

Novoformirana ustanova organizuje tridesetak manifestacija u gradu i selima , od kojih je većina dugogodišnja, kao što su: Zaječarska Gitarijada, Festival mladih pesnika „Dani poezije“, „Sabor frulaša“ u Grljanu, Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „Dens“ u Gradskovu, „Hajduk Veljkovi dani“ u Lenovcu, „Dani Adama Bogosavljevića“ u Koprivnici, „Vražogrnački točak“ u Vražogrncu, „Ilindanski sabor“ u Šipikovu, „Đurđevdanski sabor” u Gamzigradu, „Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” u Zvezdanu, Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji, Međunarodna izložba fotografija „Dete“ i Međunarodna izložba fotografija „Ekološka istina“ u Zaječaru.

 

Takođe, u saradnji sa mesnim zajednicama organizuju se i kulturno-umetničke smotre novijeg datuma: „Ivanjdanski sabor“ u Rgotini, ,“ Potekla voda studena“ u Velikom Izvoru , Sabor narodnog stvaralaštva „Jasenovačko leto“ u Velikom Jasenovcu, „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“ u Dubočanu , „Tikvijada“ U Nikoličevu, „Dani Gamzigradske banje“ u Gamzigradskoj banji, Kamp klasične muzike u Zaječaru.

 

Od 2018.godine organizuju se 2 nove manifestacije :“Petrovdanski dani“ u Grlištu i „Vlaške lepote Balkana“ u Velikoj Jasikovi ,a cilj je da se prigodne smotre organizuju u svim selima na području Grada Zaječara.

 

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru izdaje i časopis za društvena pitanja, kulturu i umetnost „Razvitak“, a 2018. godine u ustanovi su osnovani Gradski hor i Omladinski gradski folklorni ansambl, koji su 19.09. 2018. godine imali prvi nastup.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: