fbpx

Potpisan sporazum između Grada Zaječara i Udruženja „Za česme“: A evo i šta u njemu piše…

Preporuka:

Zatvorene sve pijace u Zaječaru tokom trajanja vanrednog stanja

Javno komunalno preduzeće "Higijena" Zaječar naredilo je da se i zelene i robne pijace na teritoriji grada zatvore za...

Uhapšen Zaječarac zbog sumnje da je silovao bivšu suprugu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu višeg javnog tužioca u ovom gradu, odredili su zadržavanje do 48...

Bor: Pretio prodavačici makazama i tražio novac

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili su V.S.(1982) iz Bora, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično...
- Reklama -

U Zaječaru je potpisan sporazum o očuvanju arteskih česama između Grada Zaječara i Udruženja „Za česme“.

Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, zdrava pijaća voda je budućnost čovečanstva i kao takav resurs planete treba na adekvatan način da bude iskorišćena.

zajecar.info

-Nakon temeljnog rada na izmeni već ranije postignutih sporazuma vezanih za zaštititu arteskih česama, sada rad proširujemo i na vodotokove, iz kojih ovaj grad treba i u budućnosti da ima ekonomske koristi, a pre svega važan je za zdravlje ljudi. Došli smo do toga da smo uradili jedan tekst sporazuma između Grada Zaječara i Udruženja „Za česme“ koji potpisujemo.

Taj sporazum, nadam se biće obavezujući za sve one koji dođu i posle mene i za sve one ljude koji vode sada Udruženje „Za česme“, da će generacije brinuti o tom prirodnom blagu na kome ovaj grad leži, a to je zdrava i izuzetno kvalitetna pijaća voda kao resurs koji će u budućnosti biti sve cenjeniji.

Ono što je naša zajednička konstatacija je da taj resurs, posebno neko sa strane, ne treba da uzima i koristi a da od toga ovaj grad nema nikakve koristi. Sa druge strane mi smo dužni sa onim što imamo i koliko imamo, da isti zaštitimo, da ono što koristimo koristimo tako da to bude na adekvatan način i vrednovano, rekao je Ničić.

Boban Pogarčić iz Udruženja „Za česme“ je ovom prilikom istakao da sporazum podrazumeva niz procedura koje treba obaviti, od laboratorisjkih radova, preko dobijanja dozvola za legalizaciju česama, do uređenja okolinine gde se česme nalaze.

-Mi kao udruženje, koje je 2015. godine krenulo da rešava probleme koji su se pojavili, a koji su vezani za arteske česme, prošli smo kroz dosta problema vezano za saradanju sa zvaničnim institucijama ovog grada i Republike.

Ovo je sada prvi put da smo našli zajednički jezik u potpunosti vezano za rešavanje ovog problema i kruna dogovora je ovaj sporazum, odnosno samo početak daljeg rada vezeno za ove probleme.

Sporazum u sebi sadrži niz koraka i procedura kroz koje ćemo proći, da bismo na kraju tog puta, ja se nadam za 2,3 godine, imali potpuno uređenu oblast koja se tiče crpljenja, eksploatacije i upotrebe atreskih voda.

Cela procedura podrazumeva, kako laboratorijske radove, u smislu izrade elaborata neogenog bazena, započinjanje procedure pred Ministarstvom energetike vezano za legalizaciju česama i dobijanja dozvola, tako i konkretne radove, dijagnostiku česama koje su sporne, koje imaju manji protok ili su presušile, ali i onaj lakši deo, da okolinu oko tih česama dovedemo u red.

zajecar.info

Prema rečima Pogarčića, finalni cilj je da za par godina grad Zaječar ima jednu potpuno uređenu situaciju da ko kog želi da koristi arteske vode, može to da uradi, ali na jedan legalan način, po proceduri koja bi bila sprovedena u saradnji sa gradom.

„Kada bismo oko svake česme napravili mali „trgić“ a imamo preko 50 česama, bila bi odlična turističa ponuda“, zaključio je Pogarčić.

Pogledajte i sadržaj sporazuma:

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: