Društvo Politika

ODBORNICI ODLUČILI: Firmarine u Zaječaru poskupljuju za 33%

Na današnjem 22. skupštinskom zasedanju većinom glasova odbornici u usvojili Predlog Odluke o lokalnim komunalnim taksama koji predviđa povećanje firmarina za preduzetnike i pravna lica za 33%.

Odbornik skupštine grada i predstavnik pokreta “Pobeda za naš grad” dr Nenad Ristović kritikovao je činjenicu da je povodom pomenutog predloga javna rasprava trajala nepunih 5 dana, od čega su zvanično 2 dana vikenda, a preostala 3 vreme obeležavanja najradosnijeg Hrišćanskog praznika Božića.

“Smatram da je javna rasprava morala da traje malo duže.

Trebalo je dati mogućnost i nama kao opoziciji, ali i privrednicima grada Zaječara da daju svoje sugestije, mišljenja i predloge i da možda ova povećanja ne budu najveća moguća koliko zakon dozvoljava, već da se nađe neko rešenje.

Ni ovoga puta čelnici Grada Zaječara nisu imali sluha da čuju mišljenje običnih građana”, istakao je Ristović.

Ristović je podsetio da je 2017. godine od lokalnih komunalnih taksi grad prihodovao oko 30 miliona, u protekloj godini 28 miliona, dok će se u 2019. godini u gradsku kasu od naplate firmarina sliti 40 miliona dinara.

Predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov nije se složio sa izlaganjem Ristovića i konstatovao da grad Zaječar funkcioniše misleći na svoje građane.

” Mi smo komunalne takse mogli da povećamo još prethodnih godina, ali to nismo uradili.

Sada je to bila neminovnost  i smatram da ovim povećanjima nećemo ugroziti poslovanje ni jednog privrednika na teritoriji grada.

Pet, šest godina visina lokalne komunalne takse nije uslađivana, a bilo je zakonskih osnova, kao što se uslađuju akcize na naftne derivate.

Iako se gradonačelnik tome protivio, ovako je moralo da bude”, istakao je Zankov.

Podsećamo, preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod veći od 50 miliona dinara plaćaće ubuduće taksu za isticianje firme na poslovnom prostoru, popularnu firmarinu, u iznosu od 121.056,00 dinara umesto dosadašnjih 91.024,00 dinara što predstavlja povećanje od 33 %.

I srednja pravna lica, bez obzira na obim prihoda, po novoj odluci plaćaće firmarinu u iznosu od 121.056,00 dok je za velika pravna lica taksa utvrđena u iznosu od 181.584,00 dinara, umesto dosadašnjih 151.935 dinara.

Sva pravna lica, bez obzira na veličinu, koja obavljaju delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka – plaćaće umesto 506,450 dinara, taksu u iznosu od 605.280,00 dinara.

2 komentara

  • Od ovog zankova nema veci sljam….Covek koji zivi godinama na ledjima gradjana grada Zajecara.Covek koji nikada nije za nekoga nesto ucinio nego se uvek onako cutljivo borio samo za svoju G….. a za ostale ljude u ovom gradu ni prstom nije mrdnuo.Zaposlio zenu u Banci njega ceka mesto u EPS-u kada sada puknu na izborima i briga ga.Obezbedio se a narod neka grca.Sve najgore o ovom “Coveku”

  • Bosko, kako ces Aci da objasnis sto si povecao naknadu za firmarine za 33% , skoro za pola..Pa to ni On ne bi mogao

Dodaj komentar