fbpx

Novi drvored u ulici Pavla Ilića: Nastavak rekonstrukcije najavljen za nedelju dana

Preporuka:

Negovanje srpsko-ruskih odnosa u Istorijskom arhivu

Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar i Centar ruskog geografskog društva u Srbiji priređuju kulturni program posvećen rusko-srpskim odnosima. U okviru...

FOTO DANA: Ćirilica, latinica ili oboje?!

U susret 42. Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora koji se u Beogradu održava od 20. do 23. februara...

Na Električni orgazam za 800 dinara

Počela je prodaja karata za nastup Električnog orgazma u Omladinskom centru, koji će biti održan početkom aprila u okviru...
- Reklama -

Deo ulice Pavla Ilića Veljka u Zaječaru, od Ivana Milutinovića do Crnogorske, kompletno je rekonstruisan, a počeli su radovi i na sadnji drvoreda. Vrednost drvoreda je 270.000 dinara.

Krajem decemba 2019. godine rekonstruisan je deo ulice Pavla Ilića u Zaječaru, kada je od Ivana Milutinovića do Crnogorske ulica Pavla ulica presvučena novim asfaltom, a popločani su i trotoari. U delu ulice koja je rekonstruisana, 22. januara počela je sadnja 40 šarenolisnih javora, dok će, nakon uređenja drugog dela te ulice, od Crnogorske do Miloša Obilića, biti posađeno još 80-tak stabala, najavila je Jasmina Basalić, šef Gradske službe „Zelenilo“.

Prema njenim rečima šarenolisnih javora do sada nije bilo na zaječarskim ulicima, a oni se po samoj strukturi, lako „primaju“ i nisu zahtevni za održavanje.

„Vremenske prilike su nam dozvolile da sadimo u januaru, pa smo započeli sa formiranjem drvoreda u ovoj ulici. U pitanju je vrsta „acer negundo flamingo“, odnosno šarenolisni javor, trobojni, veoma dekorativna vrsta koja za sada još nije sađena na javnim površinama u gradu“, rekla je Basalić.

Ona navodi da su sadnice su dosta kvalitetne, visoke su oko 2,5 do 3 metra, kalemljene na visini od 2,20 metra, što je jedan od preduslova za drvoredne sadnice.

„Koren i busen su dobro formirani, a kada govorimo o korenu, ono što je najviše interesovalo stanare ove ulice je, kako se koren kasnije ponaša. Odgovor je taj, da je koren javora inače, pa i ove vrste, neinvazivan, tako da neće doći do toga da u budućnosti koren podigne trotoar ili da ošteti podzemne instalacije, tako da je veoma zahvalan za sadnju. Nakon sadnje, u prvoj i drugoj godini, neophodna je određena nega, dok se same sadnice ne prime. Sada smo stavili veštačko đubrivo kao prihranu uz ovu zemlju, a kao što se vidi iz priloženog i zaštitu, rekla je Basalić.

Ona je dodala da će i druge ulice u gradu koje su rekonstruisane dobiti drvorede.

Prema najavama Jasmine Basalić nastavak rekonstrukcije ulice Pavla Ilića je planiran za nedelju dana, pa čim radovi budu završeni, rupe za sadnju budu otvorene, a ivičnjaci namešteni, biće nastavljena sadnja.

„Praksa će biti da koja god ulica bude rekonstruisana, mi tamo formiramo drvorede ako postoji mogućnost, čak i u ulicama koje su već rekonstruisane, a drvoredi ne postoje, trudićemo se da i tamo obogatimo prostor“, dodala je Basalić.

U planu je sadnja novih drvoreda i u ulicama Mije Stanimirovića i Kotorskoj.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: