fbpx
Društvo

Rekonstruisan deo ulice Pavla Ilića: Novi asfalt, stari problemi

Deo ulice Pavla Ilića u Zaječaru presvučen je novim asfaltom, a minulih dana uveliko se popločavaju i trotoari. I pored mišljenja nekolicine stanara da su trotoari preuski, Ivan Božinović, glavni projektant kaže da je prilikom rekonstrukcije ulice bilo neophodno zadržati kompaktnost i širinu puta, a trotoari su ostali iste širine kao i ranije.

Ulica Pavla Ilića u Zaječaru nekada je izgledala ovako…

Oronuo put, rupa do rupe i pravo jezero usled velike količine padavina, kada se atmosferska voda stanarima slivala direktno u dvorišta i podrume kuća.

I dok neke brine širina trotoara, koji je sada u pojedinim delovima uži zbog planirane sadnje drvoreda, drugi razmišljaju o tome da li će zatrpane rešetke i slivnici za odvod atmosferskih voda na početku ulice sada napokon biti oslobođeni.

“Trotoari su sada na pojedinim mestima preuski, pa je jedva moguće da se mimoiđu dva pešaka, a kamoli ako ide majka sa detetom u kolicima”, kaže stanar ulice Pavla Ilića.

Meštanina Dragana Vukadinovića međutim brine da li će zatrpane rešetke na početku ulice sada napokon biti oslobođene.

“Između ulica Pavla Ilića i Ivana Milutinovića su davno zatrpane rešetke za odvod vode, pa sada postoji samo prihvatna šahta koja se nalazi u ulici Ivana Milutinovića i koja nema taj kapacitet da prihvati tu količinu vode nakon obilnijih padavina. Nadam se da će napokon taj problem biti rešen na zadovoljstvo svih“, kaže meštanin Dragan Vukadinović.

Ivan Božinović, glavni projektant kaže da prilikom rekonstrukcije nije bilo mogućnosti da prema ulici Miloša Obilića zbog pada bude izgrađen novi kolektor, ali da je atmosferska voda sada odvojena od kanalizacione i da će odvod biti prikačen na stari kolektor u ulici Ivana Milutinovića.

“Nov kolektor projektovan je samo od Ivana Milutinovića do Vražogrnačke rampe, kao i u ulici Save Kovačevića koji će ići do ulice Miloša Obilića i odatle do Timoka ako bude bilo moguće da se fizički napravi neka stanica za prekopavanje atmosferske vode.

Do sada su postojeći slivnici vodili atmosfersku vodu u fekalnu kanalizaciju i to više ne može da se radi”, rekao je Božinović.

Prema njegovim rečima prilikom rekonstrukcije ulica Pavla Ilića ostala je u postojećim gabaritima.

“Vodilo se računa da širina kolovoza bude odgovarajuća, a i širina trotoara ostala je nepromenjena, jer nije bilo mogućnosti za njihovo proširavanje. Trotoari su široki od 1,4 do 1,8 metara i kompletno će biti presvučeni behaton pločama. Izgrađeni su novi ivičnjaci, a biće zasađeni i drvoredi kojih u tom delu grada nije bilo”, kaže Božinović.

Međutim i pored rekonstrukcije ulice Pavla Ilića, stanare brine što je njen nivo ponovo niži od nivoa sporednih uličica.

” Sve atmosferske vode prilikom obilnijih padavina iz Somborske, Bokeljske koje nije asfaltirana već 40 godina, Crnogorske, ulice Albanske spomenice, pa sve do Miloša Obilića i dalje će se sakupljati i slivati u ulicu Pavla Ilića”, upozoravaju meštani.

Oni strepe da će kao i prethodnih godina, zbog niskog nivoa ulice, novi asfalt prilikom obilnijih padavina biti konstantno pod vodom, tako će se vremenom ponovo urušiti i stvoriće se rupe, zbog čega će ulica opet biti gotovo neprohodna.

Božinović kaže da poporečne ulice, na žalost, sadašnjom rekonstrukcijom nisu bile obuhvaćete projektom, ali da će mogućnost njihove rekonstrukcije razmotriti u narednom periodu.

On je napomenuo da rekonstrukciju ulice Ivana Milutinovića, Izvorski i Negotinski put finansira Republika Srbija, jer su to državni putevi i u nadležnosti su JP “Puteva Srbije”.

1 komentar

  • ma vi ne razumete…jos od pojave boška ničića u gradu zajecaru prave se PLIVAJUĆE ULICE..to je n jos sa Avramovicem resio..zato ne brinite..naručite čamce na vreme…mi u centru ih imamo godinama…

Dodaj komentar