fbpx
Društvo

Normalizacija u vodosnabdevanju ka zaječarskim selima za desetak dana

Zbog zamene uništenih vodovodnih cevi, stanovnici Lenovca, Leskovca, Gornje Bele Reke i Grlišta nadomak Zaječara povremeno nemaju vodu ili nizak pritisak. Iz zaječarskog „Vodovoda“ najavljuju da će kvarovi biti otklonjeni za desetak dana.

Bujice su ove godine uništile cevi na Lenovačkoj reci, koja snabdeva nekoliko sela vodom. S obzirom da je ovih dana nizak vodostaj na ovoj reci, radnici JKP „Vodovod“ Zaječar otpočeli su sanaciju kvarova. Radovi se izvode na vodovodu od tupižničkog izvora ka Lenovcu, Leskovcu, Gornjoj Beloj Reci i Grlištu.

PVC cevi postavljene pre pedesetak godina ostale su bez betonske zaštite, tako da je na nekoliko kilometara otkriveno desetak kvarova.

„Nizak vodostaj omogućio je početak radova, jer nekoliko cevi prelaze preko Lenovačke reke. Cevi su stare, došlo je do pucanja i malo oštećenje je prouzrokovalo velike kvarove na ovom delu sistema. Zbog toga smo imali 12 dana prekida u vodosnabdevanju. Ovde nije moguće prići mehanizacijom i radnici „Vodovoda“ su kopali i dopremili su materijal ručno“, kaže Nikola Šarčević, v.d. direktora JKP „Vodovod“ Zaječar.

Nikola Šarčević, v.d. direktora JKP „Vodovod“ Zaječar

Ovim cevima ka Zaječaru ide od 50 do 60 litara vode u sekundi, a za vreme trajanja radova ka korisnicima u selima odlazi između 10 i 12 litara i svakog drugog dana se obustavlja vodosnabdevanje na devet sati.

“Imamo ih dosta, a ovom mestu su tri najveća kvara. Za desetak dana očekujemo da dođe do normalizacije u vodosnabdevanju u ovom delu”, dodao je Šarčević.

Za ove radove JKP „Vodovod“ Zaječar utrošilo je oko dva miliona dinara.

Dodaj komentar