Društvo Izdvajamo

Na području Zaječarskog upravnog okruga za sada nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja

FOTO: Zaječar online
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke kuge divljih svinja, na teritoriji  lovišta u Pirotskom okrugu i u okolini Kladova, zbog čega su predstavnici Saveta i Okružnog štaba za vanredne situacije održali sednicu na kojoj se razgovaralo o tome ima li razloga za bojazan na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga.

Na području zaječarskog upravnog okruga za sada nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja, zaključeno je na zajedničkoj sednici Saveta i Okružnog štaba za vanredne situacije u Zaječarskom upravnom okrugu.

Vladan Paunović / FOTO: Zaječar online

Prema rečima načelnika okruga Vladana Paunovića svi građani koji se bave uzgojem mogu biti bezbrižni.

„Kakva će situacija biti na dalje pratićemo. U svakom slučaju, ovo je bila prava prilika da pažnju i koncentraciju lokalnih samouprava, saveta okruga i štaba za vanredne situacije podignemo na jedan viši nivo i još jednom proanaliziramo sve ono o čemu smo pričali u proteklih godinu dana, a u vezi funkcionisanja svih institucija, svih segmenata u slučaju eventualne pojave takve bolesti“, rekao je Paunović.

Milijana Nešković / FOTO: Zaječar online

Milijana Nešković, epizetiolog Veterinarsko specijalističkog instituta u Zaječaru istakla je da su nepovoljna epizotiološka situacija u susednoj Rumuniji i Bugarskoj u pogledu afričke kuge svinja, kao i migracije divljih svinja u ovom perodu uticale na pojavu bolesti kod divljih svinja na teritoriji opštine Kladovo.

„Nakon pojave prvih slučajeva Uprava za veterinu je donela rešenje i propisala konkretne mere koje će se sprovoditi u zaraženom području, kao i u području visokog rizika. Naš osnovni zadatak u predstojećem periodu jeste da zajedno sa lovačkim organizacijama i veterinarskom inspekcijom sprovedemo mere u zaraženom području i zoni visokog rizika i da na taj način onemogućimo širenje bolesti na ostale delove Srbije“, rekla je Nešković.

Prema njenim rečima mere u zaraženoj zoni su jako sveobuhvatne i odnose se prvenstveno na zabranu lova u onim lovačkim organizacijama, odnosno lovištima u kojima je dijagnostifikovana pojavu bolesti.

Takođe odnose se na zabranu prometa, dozvoljena su samo dijagnostička ispitivanja životinja koje su odstreljene u sanitarnom odstrelu, a postoje i mnogo druge mere.

FOTO: Zaječar online

Na sednici je rečeno da su počev od Saveta okruga, svih lokalnih samouprava, Štaba za vanredne situacije, svih lokalnih komunalnih preduzeća i pojedinaca, Republičke Veterinarske inspekcije, veterinarskih službi kao i inspekcija lokalnih samouprava uključene maskimalno. Građani u seoskim područijima su dobro edukovani i znaju da se ponašaju u situaciji ako se ovako nešto i dogodi.

Dodaj komentar