fbpx

Proglašena epidemija afričke kuge divljih svinja u Kladovu i Pirotu

Preporuka:

Zbirka pesama „Zen na žaru“ Mladena Šljivovića u izboru za nagradu Poetikuma

Centar za afirmaciju stvaralaštva – Poetikum raspisao je Prvi konkurs za najbolju neobjavljenu zbirku pesama, na kome je u...

Kadetkinje OK Zaječara regionalne prvakinje

Mlade odbojkašice iz Zaječara osvojile su titulu regionalnog prvaka u kategoriji do 16 godina, ostvarivši svih 8 trijumfa bez...

Damama na dar: Koncert „Lutajućih srca“ u Zaječaru

Niška legendarna grupa „Lutajuća srca“ iz Niša, nastupiće u pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, 5. marta 2020. godine. Popularna trojka...
- Reklama -

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke kuge divljih svinja, na teritoriji  lovišta u Pirotskom okrugu i u okolini Kladova.

Područja i delovi lovišta „Ključ“, „Živica“, „Miroč-Štrbac“, kao i površine delova lovišta „Nacionalni park Đerdap“, „Todorova reka“ i „Negotinska krajina“ proglašavaju se zaraženim područjem od bolesti afrička kuga svinja, navodi se u donetom Rešenju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Delovi lovišta „Nacionalni park Đerdap“, „Todorova reka“ i „Negotinska krajina“, kao i lovišta „Vratna“ i „Deli Jovan“( koje obuhvata delove opština Bor, Negotin i Zaječar) proglašeni su područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja kod divljih svinja.

„Konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke kuge svinja kod divljih svinja u Srbiji“, saopštila je Uprava za veterinu.

Pojava je registrovana u pograničnim predelima prema Bugarskoj u Pirotskom upravnom okrugu i prema Rumuniji na delu područja opštine Kladovo.

Posebno su preduzete mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima.

Uporedo sa merama sprečavanja širenja bolesti u populaciji divljih svinja, sprovode se u kontinuitetu mere nadzora i kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije, navodi Poljosfera.rs

Afrička svinjska kuga je opasno virusno oboljenje koje napada domaće i divlje svinje. Nije zoonoza i ne može se preneti na ljude, ali nanosi velike ekonomske štete, jer je smrtnost stoprocentna. Nema leka, niti vakcine i veoma ju je teško držati pod kontrolom.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: