Društvo Izdvajamo

Istine i laži: Godinama se pompezno najavljuju veliki projekti ali realizacije nema pa nema

gradska uprava

Već par godina unazad pojedini kapitalni projekti prilikom donošenja nacrta budžeta za narednu godinu bivaju pompezno najavljivani kao projekti godine, a od većine njih, bar kada je Zaječar u pitanju na kraju se ipak odustane.

U daljem tekstu pokušaćemo da uradimo malu rekapitulaciju najavljenih – pa ne ispunjenih, ispunjenih, ali i pojedinih projekata koje predstavnici gradske vlati u Zaječaru iz godine u godinu samo prebaciju.

Još sredinom 2017. godine za narednu 2018. gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio je da će u gradu biti investirano milijardu i 805 miliona dinara kada je između ostalog najavljivao i uređenje Sportske hale u Kotlujevcu, rekonstrukcije tribina na Gradskom stadionu, rekonstrukciju atletske staze, dogradnju i opremanje zdravstvene stanice u naselju Kotlujevac, kao i investiciju od milijardu dinara za uređenje korita Timoka, Crnog i Belog Timoka. Tada je po prvi put najavljena i rekonstrukcija zelene pijace i hale sireva.

U 2018. godini nastavljeno je sa obećanjima, pa je tako budžetom bilo predviđeno da se:

 • za uređenje Novog groblja uloži oko 5 miliona dinara,
 • za natkrivanje javne garaže 4 miliona dinara,
 • za nabavku dva multifunkcionalna vozila za leto i zimu za sakupljanje trave sa vodenih površina oko 40 miliona dinara
 • za izgradnju vašarišta, poligona za auto-škole i parkinga za teretna vozila oko 31,2 miliona dinara.

Još tada je obećano da će otpočeti prva faza izgradnje Muzeja rock-a, kao i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju srednjoškolskog centra ( trebalo da košta: 15 miliona dinara).

Novac za pojedine investicije koje su gradski oci najavljivali još tokom 2018., pa i 2017. godine ponovo je opredeljen i u 2019. godini, a reč je o :

 • izgradnji Muzeja roka – 124 miliona dinara,
 • završetka kompleksa Gitarijada – 48 miliona dinara,
 • izgradnji kompleksa vašarišta, poligona auto škola i parkinga za teretna vozila – preko 21 milion dinara
 • projekta natkrivanja javne garaže sa halom sireva za koji se planira izdatak od 4 miliona dinara

Iz budžeta iz 2018. godine u 2019.-u prebačeni su i ostali kapitalni projekti među kojima su:

I klizalište sa veštačkim snegom i pratećom opremom u kome su Zaječarci u neznatnom broju uživali tokom zime 2018/2019. koštalo nas je oko 20.000 evra.

I u 2019. godini obećanja je bilo na pretek, pa je tako Odlukom budžeta za pomenutu godinu bilo predviđeno da:

 • bude rekonstruisan krov na zgradi Gradske uprave Zaječar (jer su, kako je tada najavljeno upravo za tu investiciju Zaječarci najviše i glasali) 20 miliona dinara
 • natkrivanje pijace 24,7 miliona,
 • izrada projekte dokumentacije za uređenje zaječarskog trga 8,5 miliona dinara
 • izrada projekte dokumentacije za zatvoreni bazen u OŠ „Hajduk Veljko“ 5,9 miliona, za Dom zdravlja u Kotlujevcu 10 miliona dinara, za rekonstrukciju ŠOSO „Jelena Majstorović“, muzičke škole i pozorišta 5,5 miliona dinara, za rekonstrukciju srednjoškolskog centra 11,2 miliona (za razliku od 2018. kada je za te namene bilo u planu izdvojiti 15 miliona).

Najveće investicije od kojih se u 2019. godini odustalo bile su rekonstrukcija puta Salaš-Glogovica-Dubočane-Mala Jasikova, kao i izgradnja mosta na Crnom Timoku koji bi povezao naselja Podliv i Kotlujevac.

Međutim, brojni pobrojani projekti ponovo su se našli na „listi prioritetnih“ i u 2020. godini. Novcem građana Zaječara u narednoj godini u planu je da budu isfinansirani:

 • projekti za sanaciju krova na zgradi Gradske uprave, uređenje Gradskog trga, zatvorenog bazena u OŠ „Hajduk Veljko“, hale sireva i toplane na sečku.
 • za uređenje sportskih i dečijih igrališta planirano je oko 20 miliona dinara
 • za unapređenje populacione politike 13 miliona dinara,
 • za stručni nadzor zbog rekonstrukcije OŠ „Hajduk Veljko“ 30,6 miliona,
 • i za početak rekonstrukcije Zdravstvenog centra Zaječar 30 miliona dinara.

Zbog kašnjenja u naplati i u 2020. godini Zaječarci će isplaćivati zaostala dugovaranja za rekonstrukciju puta Marinovac-Stubal-Vrbica-Selačka u visini od 70.000.000 dinara (pored već opredeljenih 165,8 miliona, kao i za sanaciju drvenog mosta od 490.000 dinara.

Zanimljiv je i podatak da je za adaptiranje prostorija u Dositejevoj ulici br. 1 u Zaječaru na 6. i 7. spratu (gde bi kako saznajemo trebalo da se nalaze kancelarije JP „Urbanizam i izgradnja“) od planiranih 1,5 miliona iznos skočio na 23,7 miliona dinara u 2019. godinu plus još 3.190.000 dinara koliko se planira da bude izdvojeno i u 2020. godini.

I na kraju da podsetimo, većina ovih kapitalnih investicija našle su se i u „Ugovoru sa građanima 2004-2008. godine“ koje je tadašnji predsednik Opštine Boško Ničić prvi put po dolasku na vlast građanima obećao.

2 komentara

 • Naravno da su SVI ovi projekti od izuzetno velikog znacaja za Zajecar….Izuzetno velikog…. Medjutim od ALSOLUTNO NAJVECEG ZNACAJA za Zajecar,Zajecarski okrug ,Timocku krajinu…kao i ceo ovaj region Istocne Srbije…. je PROJEKAT koji Zajecar ,i ceo ovaj region,
  ZAUVEK IZVLACI IZ TOTALNO SKRAJNUTE DUBOKO PERIFERNE
  GEOSAOBRACAJNE POZICIJE U SRBIJI,NA BALKANU, JUGOISTOCNOJ EVROPI I EVROPI….TACKA. ? U svim OSNOVNIM EKONOMSKIM (DAKLE ,NE SAOBRACAJNIM NEGO EKONOMSKIM ) DOKUMENTIMA razvoja Evropske unije(EU)pise: SAOBRACAJ JE TEMELJ CITAVE EVROPSKE EKONOMIJE. Tacka.? To je ono sto Zajecarci i Timocani moraju UVEEK PRVO da imaju na umu.Tacka. SVE OSTALO ,PO ZNACAJU ,IDE IZA I POSLE TOGA. A sada bi predlozio redakciji ovog portala Zajecar on line…DA OBJAVI, ZAJEDNO I JEDNU UZ DRUGU, radi potpunog ,lakog i javnog i SVIM gradjanima dostupnog uporedjenja
  SLEDECE DVE ( 2 ) MAPE :
  1) MAPU TRI (3) NOVOOBJAVLJENA , NOVOKOMPONOVANA ( I PO POTPUNO NEPOZNATIM I NETRANSPARENTNIM KRITERIJUMIMA I PROCEDURAMA PROGLASENIM ZA PRIORITETNE ) DRUMSKA KORIDORA OVOG REGIONA ISTOCNE SRBIJE I ZAJECARA: Dunavsku magistralu kroz Derdapsku klisuru i preko Miroc plannine ; Brzu saobracajnicu Paracin -Zajecar ; novi Y krak autoput, od autoputa Beograd Nis-Markovac-Svilajnac-Despotovac-Bor.
  2) Mapu autoputa Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok (Crnomorskog koridora) ,sa centralnom trasom Pozarevac -Kucevo-Majdanpek od 87 km , i Krakom A : Majdanpek -Negotin-Granicni prelaz Mokranje od 51 km , i Krakom B :Majdanpek-Bor-Nikolicevo-Zajecar-Granicni prelaz Vrska Cuka od 69 km .
  Dakle TRANSEVROPSKOG KORIDORA koji preko Republike Srbije,ovog regiona Istocne Srbije i Zajecara, SPAJA CELU EVROPU OD ATLANSKOG OKEANA DO CRNOG MORA. Tacka? . I istog trenutka kada objavite, ZAJEDNO I UPOREDNO, OVE DVE (2) MAPE… SVE prazne price, manipulacije, sakrivanja od gradjana, zloupotrebe overenja, dezinformacije,cenzure,zabrane,pritisci… su zavrseni…? A Zajecarci i Timocani ,ne treba da urade nista,osim da samo spreme OBE ruke…Da se KRSTE I LEVOM I DESNOM RUKOM…?
  Kada TO STO CE VIDETI …. VIDE ODJEDNOM I JEDNO UZ DRUGO…..??? …Jer nisu retardirano stado…sa mozgom i memorijom
  ameba…?? Nego su oduvek i zauvek Zajecarci i Timocani. Tacka.? Pa neka SAMI VIDE DA LI IM MOZDA NEKO…..TIHO I NECUJNO….PODLO I NEVIDLJIVO… TRAJNO I ZAUVEK…. I ISPRED NOSA….UKIDA NJIHOV
  ,,KORIDOR ZIVOTA,,… koji ih VRACA NA EKONOMSKE MAPE SRBIJE, BALKANA ,JUGOISTOCNE EVROPE I EVROPE…. ???…Samo OBJAVITE OVE DVE MAPE, ZAJEDNO I UPOREDNO…
  i reci nisu potrebne….osim slepima kod ociju….? A ko se plasi …pod krevet jer je bezbednije….pa neka odatle gleda i uporedjuje te DVE(2) mape…
  A uzgred, da nema lazi i da nema prevare, I DA IPAK SVE OVO PROVERE….Zajecarci uvek mogu i da licno i direktno pitaju svoje poznanike,poslovne saradnike ,prijatelje kumove,rodjake…Borane, Kladovljane, Negotince, Majdanpecane, Kucevljane, Zagubicane, Velikogradistsnce, Golupcane ,Pozarevljane i druge u regionu… …KAKO I ONI SVE OVO VEC ZNAJU….??? …jer mozda ovo ipak mozda pise neki strani spijun,placenik, zaverenik, podstrekac ,mracni satanista, tajni sektas , anonimni spiner …ili neki domaci…ali izdajnik …i to iz ?… ??? I pozdrav.

 • P.S….a takidje Timocani i Zajecarci ce saznati..i to ..da li NEKO ..ukidajuci njihov ,,koridor zivota,, … trajno i zauvekELIMINISE SA TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE DALEKO NAJZNACAJNIJI JOS NEIZGRADJENI MEDJUNARODNI SAOBRACAJNI KORIDOR Republike Srbije…. TRANSEVROPSKI KORIDOR ATLANTIK -CRNO MORE
  ( i to MULTIMODALNI : drumski,zeleznicki ,dunavski i internodalni(npr.kontejnerski ) ) koji VRACA Republiku Srbiju na CENTRALNU GEOSAOBRACAJNU POZICIJU NA BALKANU I JUGOISTOCNOJ EVROPI…….. i koji direktno i najkrace povezuje ceo ovaj demografski ,ekonomski, socijalno potpuno opustoseni POGRANICNI region Srbije…..sa glavnim gradom Beogradom i centralnom Srbijom..?? Jer mozda i to interesuje ..a i vazno je Zajecsrcima i Timocanima….??? Koji ,koliko je poznto nisu stanovnici Grenlanda…Eskimi….

Dodaj komentar