fbpx
Kultura

Gradski folklorni ansambl „Zora“ učestvovao na Festivalu folklora u Valjevu

Gradski folklorni ansambl „Zora“ iz Zaječara učestvovao je u nedelju, 7. aprila na Festivalu folklora „Zlatni opanak“ u Valjevu i u konkurenciji 18 folklornih ansambala zauzeo 6. mesto.

Po svojoj sadržini „Zlatni opanak“ koji se održava u Valjevu je svojevrsni spoj tradicije, folklora, kostima… To je tradicionalna manifestacija koja već više godina okuplja folklorne ansamble iz Srbije i dijaspore.

Ovaj sabor folklornih ansambala održan je minulog vikenda, kada je kroz Valjevo prodefilovalo na stotine mladih ljudi, čiji je jedini cilj da prikažu u najboljem izdanju sav svoj rad i trud, na čuvanju naše folklorne tradicije.

Među njima na ovogodišnjoj manifestaciji “Zlatni opanak” Zaječar i čitavu Timočku krajinu promovisao je i gradski folklorni ansambl “Zora”.

Kako gradski folklorni ansambl postojji nepunih godinu dana, umetnički rukovodioc zaječarskog folklora Nenad Petković istakao je da je to je izuzetan uspeh.

“S obzirom na to da folklor postoji nepunih godinu dana smatram da jue ovo izuzetan uspeh.

Takmičili ssmo se rame uz rame sa poznatim ansamblima kao što su : „Abrašević “ iz Beograda, „Ju-lira“ iz Batajnice, CTU „Jevrem Obrenović“ Šabac, „Valjarica“ Valjevo i drugi.

Smatram da smo na najbolji mogući način prezentovali zaječar i čitavu Timočku karjinu”, istakao je Petković.

Uz promociju Valjeva, Tešnjara i drugih vrednosti ovog kraja, cilj Festivala folklora “Zlatni opanak” je da grad bude taj kome ”Zlatni opanak” pripada, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Podsećamo, 10. aprila 2019. godine u Zaječaru će biti organizovana audiciju za prijem novih članova u Gradski folklorni ansambl „ZORA“. Pravo prijave imaju osobe između 15 i 30 godina starosti.

Dodaj komentar