Društvo Izdvajamo

FOTO DANA: „Zebra“ ponovo kod nekadašnje Robne kuće

FOTO: Zaječar online

U centru Zaječara, kod nekadašnje Robne kuće „Beograd“ ponovo je iscrtan pešački prelaz u ulici Nikole Pašića. Pomenuti prelaz postojao je tu decenijama, ali je prilikom rekonstrukcije ulice pre nekoliko godina izmešten stotinak metara dalje. Međutim, prema rečima uličnih prodavaca na stotine pešaka je tu svakodnevno prelazilo ulicu, iako iscrtane „zebre“ nije bilo.

Nakon što je 2015. godine ulica Nikole Pašića u centru Zaječara rekonstruisana, pešački prelaz kod čuvenog „prolaza“ ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd“ bio je izmešten stotinak metara dalje. Međutim, na stotine građana baš tu je po navici svakodnevno prelazilo ulicu, iako iscrtane „zebre“ nije bilo.

FOTO: Zaječar online

FOTO: Zaječar online

Ideju da se na tom mestu ponovo iscrta pešački prelaz građani su prihvatili sa oduševljenjem.

FOTO: Zaječar online

„Hvala Bogu da su se setili da vrate pešački prelaz na staro mesto. Drago mi je da opet mogu prečicom kroz prolaz do kafića“, rekao je zaječarac Marko.

Dragiša Mihajlović, ulični prodavac knjiga ističe da je idealno što je „zebra“ ponovo iscrtana na starom mestu, jer su zaječarci tu decenijama prelazili ulicu, pa nisu mogli tako lako da se otarase te navike.

„Ponekad kad nema posla beležio sam koliko puta dnevno građani tu pređu ulicu, iako nema iscrtanog pešačkog prelaza. Dešavalo se da za nekoliko sati tuda prođe i po stotinu ljudi. Verujem da su neki tu prelazili iz navike, a neki iz potrebe da kroz „prolaz“ uhvate prečicu“, kaže Mihajlović.

Iz navike ili potrebe potpuno je svejedno. Građani su do pre par dana ulicu na ovom mestu prelazili kršeći saobraćajne propise. Pritom su očigledno zaboravljali da ih je ta loša navika mogla koštati od 5 do čak 20.000 dinara.

FOTO: Zaječar online

Podsećamo, na teritoriji Zaječara u periodu od 2014. do 2018. smrtno su stradala četiri pešaka, što čini 14% poginulih lica u saobraćajnim nezgodama. Glavni uzroci su nepropisno prelaženje ulice, ali i neadekvatno obeleženi pešački prelazi u Zaječaru.

 

2 komentara

Dodaj komentar