Neznanje ne oslobađa odgovornosti, pa ako ste učesnik u saobraćaju kao biciklista ili pešak, to ne znači da ne morate da znate pravila saobraćaja koja se polažu prilikom polaganja vozačkog ispita.

Za samo par minuta provedenih na zaječarskom skveru, „pogledom“ uperenim duž ulice Nikole Pašića ka Policijskoj upravi bili smo svedoci ne desetine saobraćajnih prekršaja.

I to ne bilo kakvih, o čemu svedoče i priložene fotografije.

Da li ste znali da ukoliko se ne krećete biciklističkom trakom u obaveznom smeru, rizikujete kaznu od 20 do 40.000 dinara. 

 • Za dete mlađe od 12 godina koje upravlja biciklom na javnom putu, zakonodavac će vas prekršajno kazniti u iznosu od 10 do 20.000 dinara. U slučaju da izazove neposrednu opasnost ili nezgodu, kazna se povećava na 20-40.000 dinara ili kaznu zatvora do 45 dana.

„Putnik na biciklu“ koji odbije alkotestiranje rizikuje kaznu od 20-40.000 dinara.

 • Oko 80 odsto biciklista u Srbiji noću ne koristi svetlo, što bi u nekim slučajevima moglo da ih košta oko 1.600 eura ili 15 dana zatvora.

Ukoliko se zateknete noću, po magli, mećavi ili sličnim uslovima smanjene vidljivosti van naselja bez svetla, kazna varira od 10.000 do 20.000 dinara.

 • Srpski parlamentarci usaglasili su se da je 3.000 dinara za vožnju bez svetla u naselju dovoljna kazna. Kaznu za neosvetljenu vožnju bicikla u naselju prati i nastavak: „kada se biciklista kreće putem u naselju gde postoji ulična rasveta“.

Iako nije zabeleženo da je neki biciklista po ovom osnovu kažnjen, komplet svetala se može kupiti u radnjama već za 300 dinara, znatno jeftinije u odnosu na predviđene kazne.

A kako bi izbegli novčane, ali i prekršajne kazne zbog kojih možete provesti i po nekoliko dana u zatvoru, izvojićemo same neke Odrebde Zakona o saobraćaju koji morate poštovati:

I za sam kraj da podsetimo…

Ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd“ u ulici Nikole Pašića u Zaječaru, kod čuvenog „prolaza“ PEŠAČKOG PRELAZA VIŠE NEMA, pa vas ova loša navika može koštati od 5 do čak 20.000 HILJADA DINARA.

Prema Zakonu o saobraćaju, prelazak na crveno košta 5. 000 dinara, a ukoliko prelazite u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara.

Za slušalice u ušima na pešačkom prelazu plaća se 3.000, a ako je prisutno dete do 12 godina, od 6.000 do 20.000 dinara.

Prelazak van pešačkog prelaza je 5.000 dinara, a ako vodite dete, kazna naraste od 6.000, pa do 20.000 dinara.

Korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu košta 3.000 dinara, a ukoliko je sa vama dete kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

NAJVAŽNIJE VESTI ZA DANAS PROČITAJTE NA PORTALU „ZAJEČAR ONLINE“!

ZAJEČAR – NAJNOVIJE VESTI

1 KOMENTAR

 1. Ispred nekadašnje Robne kuće „Beograd“ u ulici Nikole Pašića u Zaječaru, kod čuvenog „prolaza“ PEŠAČKOG PRELAZA VIŠE NEMA, pa vas ova loša navika može koštati od 5 do čak 20.000 HILJADA DINARA.

  Lepo napisano a gde je objasnjenje gde se ulica moze preci
  Na kojoj daljini od pesackog prelaza se moze preci preko ulice

  svuda redom samo neke kazne

  ako ste toliko pametni objasnite ljudima kako se te kazne mogu izbeci

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here