fbpx

U Zaječaru 14% poginulih u saobraćajnim nesrećama su pešaci

Preporuka:

Projekcija filma „Srbenka“ u Omladinskom centru

U okviru turneje "Slobodna zona" koja je počela 15. decembra, biće prikazan film "Srbenka" koji će ujedno i zatvoriti...

Dnevni horoskop za SREDU – 22. januar 2020. godine

Mesec ulazi u Jarca ove srede i boraviće tamo sve do petka. Dan je stvoren i protkan disciplinom, ozbiljnošću,...

Topla zima se nastavlja: Evo da li će uskoro pasti sneg…

Toplija zima definitivno se nastavlja i u novoj 2020, a prema prognozama meteorologa, snega neće biti do sredine februara. Na...
- Reklama -

Na teritoriji grada Zaječara u periodu od 2014. do 2018. smrtno je stradalo četiri pešaka, što čini 14% poginulih lica u saobraćajnim nezgodama. Jedan od uzroka smrtno stradalih pešaka je i taj, što oni vrlo često prelaze ulicu van pešačkog prelaza.

Najkritičniji je „pešački prelaz“ u centru Zaječara, kod bivše Robne kuće „Beograd“. Iz navike, ali i nemara, brojni građani ulicu prelaze nepropisno, van obeleženog pešačkog prelaza, jer na mestu gde je nekada postojao, prelaz više ne postoji.

FOTO: zajecaronline.com

Igor Velić, inženjer saobraćaja za timocka.rs ističe da u Srbiji svaki četvrti poginuli je pešak i da je među nastradalima najviše starijih osoba.

„Broj povređenih pešaka je 91, što čini 19% povređenih lica u saobraćajnim nezgodama. Najviše nastradalih pešaka je među licima starosti 65+ godina (3 lica su smrtno stradala, dok je njih 31 zadobilo teže ili lakše telesne povrede).

Jedan od uzroka smrtno stradalih pešaka je i taj, što oni vrlo često prelaze ulicu van pešačkog prelaza“, kaže Velić.

Prema rečima Velića pešaci očekuju da će vozači zaustaviti svoje vozilo i da će ih propustiti, ali može se desiti da vozači ne uoče pešake na vreme ili da ne budu u stanju da se blagovremeno zaustave.

Osim problema nepropisnog prelaženja ulice, u Zaječaru dodatni problem stvaraju i neadekvatno obeleženi pešački prelazi.

FOTO: zajecaronline.com

Radovi na uređenju pešačkih prelaza su počeli. JKP „Timok održavanje“, za upravljanje i održavanje saobraćajne infrastrukture, ove godine namenilo je više od 100 miliona dinara.

FOTO: zajecaronline.com

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Četvrtkom za knjaževačke đake besplatno skijanje na Staroj Planini

Turistička organizacija opštine Knjaževac na osnovu ugovora o saradnji između Opštine Knjaževac i JP "Skijališta Srbije" i ove godine organizuje besplatno skijanje četvrtkom za...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: