Izdvajamo Politika

Dr Nenad Ristović vratio Zlatnu medalju za zasluge

FOTO: zajecaronline.com

Dr Nenad Ristović, dobitnik Zlatne medalje za zasluge u borbi protiv kovida-19, na konferenciji za novinare u Zaječaru, obratio se otvorenim pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ovom prilikom vratio je dobijeno priznanje.

Kako je Ristović naveo, dobijeno priznanje vraća, jer smatra da nijedna medalja ne može biti veća od porodice.

Na današnjoj konferenciji za medije, dr Nenad Ristović, dobitnik Zlatne medalje za zasluge u borbi protiv kovida-19, otvorenim pismom obratio se predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i vratio mu je dobijeno odlikovanje.

„Navedeno priznanje, Zlatna medalja za zasluge, po mom mišljenju i po mišljenju jednog dela građana Zaječara, jedno od najvećih priznanja u poslednjih 25 godina, koje je došlo za zdravstvo u Zaječaru i Timočkoj Krajini.
Kada mi je javljeno da sam dobio ovo priznanje, ostao sam zatečen, jer smatram da ima mnogo zaslužnijih od mene za takvo priznanje. Svestan sam da pojedinac, osim ideje, malo može da uradi ukoliko nema dobar tim. Zato Vam se obraćam u ime svih lekara Zaječara, Timočke Krajine i iz cele Srbije. Tim lekara: anesteziologa, infektologa, plumologa, sestara, spremača, vozača i volontera. Ovo je priznanje za sve male kolektive koji nose barjak infektologije u borbi protiv kovida 19.

Veliki deo posla u ovoj našoj borbi protiv kovida 19 upravo su uradili oni.

Međutim, sada dolazimo do jednog ALI.

Poštovani predsedniče, zovem se Nenad Ristović, lekar, infektolog iz Zaječara. Dobitnik visokog državnog priznanja Zlatne medalje za zasluge u borbi protiv kovida-19. Siguran sam da ste priznanja dodeljivali po određenim i visokim kriterijumima, pa želim još par reči da Vam kažem o sebi.

Završio sam Medicinski fakultet (9.07), specijalizacija iz infektivnih bolesti (odličan), uža specijalizacija iz gastroenterologije i hepatologije (odličan) i položio doktorantski ispit na doktorskim studijama iz oblasti imunologije (8.00), radim već 23 godine i načelnik sam odeljenja koje pruža usluge i zbrinjava građane osam opština Timočke krajine. Potičem iz vojničke porodice, znam šta je red i poštovanje. Život sam proveo seleći se po Srbiji gde je to potreba službe moga oca nalagala. Nisu mi strane ni mobilizacije 94. ni 99. godine, ratovi, kao i odazivanje na svaku vojnu vežbu rezervnog sastava Vojske Srbije od 2015. godine. Odazivao sam se na svaki poziv u kome je pisalo „otadžbina zove“, tako je bilo i ovaj put sa kovidom-19. Prvo Niš, Zaječar zatim Beograd. Odazvao sam se u trenutku kada mi je majka bila na samrtnoj postelji. Njena smrt me je zatekla u Beogradu na našem zajedničkom zadatku u borbi pritiv Kovida-19. Sahranio sam je, i nakon par dana vratio se u stroj zdravstvenih radnika za koje ne postoji „ne mogu“ i „neću“, nego samo borba za osmeh na licu svakog našeg pacijenta.

Vest o dodeli priznanja me je zatekla na dan kada sam nakon završene smene osetio simptome Kovida-19. Nakon dva dana bolest je zahvatila i ostale članove moje porodice.

Dodeljena medalja izazvala je buru u našem gradu. Veliki broj ljudi se javljao sa čestitkama za mene i sve zdravstvene radnike dajući nam podršku da istrajemo u ovoj borbi protiv kovida-19.

Ovakvo visoko državno priznanje nije došlo u naš grad više od 25 godina, bilo za pojedinca, bilo za ustanovu.

„Sada Vam se obraćam kao predsedniku Srpske napredne stranke. Udarce i napade od članova vaše stranke trpim od 2012. godine, i na to sam se navikao. A Vi možete pretpostaviti o kakvom se arsenalu uvreda radi. I moja reakcija ne bi bila ni približno ovakvog intenziteta da dvojac sa kormilarom krimanalaca iz vrha Vaše stranke u Zaječaru, jedan osuđen za zloupotrebu službenog položaja, a drugi za nasilje u porodici, nisu prešli svaku granicu i meru. Udarili su na moju porodicu. Porodica je svetinja. Bez porodice nema Srbije. A sve zbog politikanstva i iz stava da vulgarnim i krajnje bestidnim napadima osramote moju porodicu i mene i tako steknu političke poene za predstojeće lokalne izbore, koji bi se trebalo održati u aprilu 2021. godine. S

trah je veliki, smatraju da su vašim priznanjem oni izgubili sve, i da ste mi Vi dali prednost koja je nedostižna.

Obraćam Vam se kao otac, suprug i čovek čiju nameru nemojte lično shvatiti, već kako borbu za moju i vašu porodicu. Jer takvi ili njima slični, koji nemaju ništa od morala kao ni od porodice, ne znaju za životne vrednosti.

Zato Vam medalju vraćam, da je dodelite njima ili nekome po meri i kriterijumima navedenih kriminalaca, jer nijedna medalja, pa bila ona i zlatna, ne može biti veća i viša od porodice.

Neću Vam više oduzimati vreme, jer se moramo vratiti našoj zajedničkoj borbi i odsudnoj odbrani zdravlja našeg naroda i otadžbine od kovida-19, ali budite uvereni da ću se boriti protiv kriminalaca u vašim redovima, a verujem da ćete kao otac, suprug, čovek i pravnik biti na strani istine i pravde.

Želim Vam svu porodičnu sreću i zdravlje. Vaš Nenad Ristović, lekar ovdašnji sa porodicom.

Živela porodica! Živela Srbija!“

10 komentara

 • Moj doktor i prijatelj, Neša. Moralna gromada. Samo tako nastavi. Imaš moju punu podršku.

 • Svaka čast Dr, niti si prvi ni poslednji kome se dešavaju ovakve stvari ali si sigurno prvi kao Dr da sve to lepo napišeš presedniku Srpske Napredne Stranke gos Aleksandru Vucicu, svaka ti je na mestu živ bio ti i tvoja porodica..

 • Doktorski potez. Sad treba i mora da usledi podrška. Pa krajnje je vreme bilo da neko ukaže na ova dva gmaza koja nam godinama uništavaju živote.Ostaje da se nadamo da i doktor ne promeni dras kao ovo borsko govedo. Opozicija , pa pozicija, pa jaši dalje. Nada umire poslednja.
  Medalja za doktora od PRAVIH zaječaraca. Ukazuje se svetlo na kraju tunela. Sad nema stajanja. Ako pobdedimo sujetu, pobedićemo i ove okupatore. Valjda će se i Zaječar nekad ujediniti, i shvatiti da samo ujedinjeni možemo da izadjemo iz ove okupacije i prekinemo propadanje.
  Bliži se april i momenat kad ćemo se izbrojati kolko je časnih, poštenih i slobodnomislećih, a kolko saradnika okupatora ?

 • PRIDRUŽUJEM SE PODRŠCI UVAŽENOG DOKTORA I U SMISLU NJEGOVOG PISMA DA JE U SVEMU VIŠE NEGO OSOBA OD STRUKE I ČISTE DUŠE..SKIDAM KAPU..

 • Jadan pokusaj da se dodvori SNS- u. Patetican. Gubitnicki. Ja sam se odazivao na vojne vezbe. Ja lecim ljude. Nisko , prenisko doktore. Ovdasnji.

 • Nemam visoka drzavna odlikovanja i nisam u poziciji da ravnopravno govorim o ovom i ovakvom cinu postovanog dr. Nenada Ristovica. Zajecarca i Timocanina. Koji sigurno ovo nije uradio bez najveceg moguceg
  i vec potpuno nepodnosljivog razloga.
  Jedino kao sin,unuk, praunuk, bratanac i sestric njemu ravnih i mnogim takvim ,i ratnim i mirnodopskim,ordenjem odlikovanih …a takvih kao ja je na hiljade i hiljade u ovoj nasoj Srbiji…jedino sto mogu je da kazem kako se sada zbog ovoga osecam.
  A znam da se ISTO tako osecaju i hiljade i hijade drugih u Srbiji slicnih meni u cijim domovima ,negde u nekim ormanima miruje staro i novo ordenje ,i cuva se i vise i pszljivine od porodicniog nakita.
  Jer je neuporedivo i dragocenije :
  U CRNU ZEMLJU PROPADAM OD SRAMOTE . I samo zbog nasih majki,kceri ,supruga, sestara , kuma i ostalih nasih neznijih i dragih zenskih osoba, najbolje da ovde zavrsim…
  Jer psovati pred njima, ….posebno ove nase teske psovke …i to na prazno….
  je i jadno… i nista.
  Ali… ceracemo se jos. 🇷🇸

 • hajde sada bosko nicicu..idi pa svedoci milanu stankovicu da nije bio zenu..vi spavate zajedno?

 • Kako je vratio ,poslao poštom ,pa zašta se borite vi da dodjete na vlast a ne da nešto promenite ,Lazima da dodjete na vlast Boško ne valja nikad nije ni valjao ,ali ako je ovo način .. . Ko ga je napao dajte imena prezimena isti ste kao i SNS dovidjenja

Dodaj komentar