Društvo Izdvajamo

Dončev: U narednom periodu intezivnije obeležavanje horizontalne signalizacije u Zaječaru

FOTO: zajecaronline.com

Bezbednost pešaka pri prelasku najferkventnijih saobraćajnica u Zaječaru je ugrožena, jer na pojednim delovima kolovoza „zebra“ gotovo da ne postoji. Do kašnjenja sa obeležavanjem horizontalne signalizacije je, kako saznajemo, došlo usled prebacivanja nadležnost sa JKP „Timok održavanje“ na JP „Urbanizam i izgradnju“ Zaječar.

Mašine za obeležavanje puteva grad Zaječar nabavio je novembra 2018. godine  za šta je izdvojeno 6 miliona dinara. Međutim, 8 meseci kasnije horizontalna signalizacija u glavnim gradskim ulicama izgleda ovako…

Ulica Ljuba Nešić – Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Neobeleženi pešački prelazi mogu ugroziti bezbednost kako vozača tako i pešaka, jer na pojedinim delovima saobraćajnica u gradu „zebra“ gotovo i da ne postoji.

Ulica Generala Gambete – Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Najkritičnija za prelazak je i ulica generala Gambete, koja je ujedno i jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u Zaječaru. Pomenuta ulica presvučena je novim asfaltom još krajem maja, ali pešački prelazi i ostala horizontalna signalizacija još nisu iscrtani.

Iako je obeležavanje horizontalne signalizacije u gradu počelo minule nedelje, pešački prelazi adekvatno su obeleženi samo u ulici Svetozara Markovića.

FOTO: zajecaronline.com

Za portal „Zaječar online“ v.d. direktora Javnog preduzeća „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar Andrija Dončev objašnjava kada će obeležavanje horizontalne signalizacije biti nastavljeno i koje su ulice prioriteti.

Prema njegovim rečima, obeležavanje horizontalne signalizacije u Zajećaru nije moglo početi ranije, jer je pomenuti posao tek u februaru 2019. sa preduzeća JKP “Timok održavanje” prebačeno na JP „Urbanizam i izgradnju“ Zaječar.

“Posao oko uređenja signalizacije u Zaječaru preuzeli smo tek u februaru, ali smo morali da sačekamo nabavku, za materijale raspisani su tenderi, potom je bio predviđen rok za prigovor i žalbe. Onda su u preduzeću zaposlena i četiri mlada čoveka, koji su za posao obeležavanje saobraćajne signalizacije morali biti obučeni.

U međuvremenu od februara do sada nabavljali smo i šablone, boje za obeležavanje puteva… Tako da ćemo sa obeležavanjem horizontalne signalizacije intenzivno krenuti od petka 12 jula”, rekao je Dončev za „Zaječar Online“.

Kako Dončev ističe, horizontalna signalizacija najpre će biti obeležena u centralnim ulicama u Zaječaru.

„Činjenica je da su u ulici Ljuba Nešić vidljivi samo obrisi onoga što nekad je bio pešački prelaz, tako da će nam ta ulica u narednim danima biti prioritet. Potom ćemo horizontalnu signalizaciju obeležiti u ulici Generala Gambete koja je nedavno rađena, pa na njoj nema nikakve signalizacije.

U planu nam je dalje da radimo ulicu Hajduk Veljkovu i ulicu Nikole Pašića. Zatim ćemo raditi Požarevačku ulicu kod Keja, odakle ćemo krenuti prema svim perifernim ulicama”, kaže Donèev.

FOTO: zajecaronline.com

Zbog ograničenog broja zaposlenih, koji je predviđen od strane Vlade Srbije, horizontalnu i vertikalnu signalizaciju u gradu radnici JP “Urbanizam i izgradnja” Zaječar rade uporedo.

“U danima kada pada kiša i vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se horizontalno obeležavaju putevi, postavlja se vertikalna signalizacija na saobraćajnicama gde je potrebna. Nedavno su novi saobraćajni znaci postavljeni u ulici Dobrivoja Radosavljevića Bobija, ali i na saobraćajnici kod drvenog mosta u Zaječaru”, poručio je Dončev.

Za posao nabavke saobraćajnih znakova i opreme, kao i sredstva za rad na poslovima obeležavanja, postavljanja i održavanja saobraćajne signalizacije iz gradskog budžeta preduzeću „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar opredeljeno je 4 miliona dinara.

Podsećamo, na teritoriji Zaječara u periodu od 2014. do 2018. smrtno su stradala četiri pešaka, što čini 14% poginulih lica u saobraćajnim nezgodama. Glavni uzroci su nepropisno prelaženje ulice, ali i neadekvatno obeleženi pešački prelazi u Zaječaru.

Ulica Generala Gambete – Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar