Društvo Politika Timočka krajina

Grad Zaječar nabavio NOVU MEHANIZACIJU u vrednosti od preko 300.000 EVRA (FOTO)

Grad Zaječar je ove godine uložio od 320 do 340.000 EVRA za nabavku novih multifunkcionalnih mašina koje će doprineti da se posao oko uređenja gradskih površina obavlja mnogo efikasnije i brže.

Pomenute mašine danas su prezentovane javnosti, a pristigla je i dugo najavljivana multifunkcionalna mašina sa samo jednim delom priključaka za čisćenje ulica.

Među mašinama našla se je drobilica za šiblje i grane pored puta (koje će već početi da se skladište za sistem grejanja na biomasu), zatim razni priključci za čišćenje snega, ali i pumpa za ispumpavanje vode u slučaju poplava, kao i mašina za obeležavanje puteva za koju je grad izdvojio 6.000.000 dinara.

Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića narednih dana trebalo bi da stigne ostatak komponenti za multifunkcionalno vozilo, a u toku je proces javne nabavke za još jednu korpu, koju će JKP Timok održavanje koristiti, ne samo za radove na javnoj rasveti u gradu, već i u okolnim opštinama i gradovima koji su za tim iskazali interesovanje. 

Zaječar će, prema njegovim rečima iznajmljivati ostalim gradovima i opštinama i mašinu za obeležavanje puteva, koju niko osim Zaječara nema u Timočkoj karjini. Pre toga će biti obučeno osoblje koje će mašinom rukovati.

„Multifunkcionalna mašina koja je danas pristigla, bila je izložena na Sajmu u Bolonji, pa zbog toga kasni, ali je napokon stigla, baš kao što smo i obećali da će novoformirano preduzeće „Timok-održavanje“ dobiti.

Takođe, važno je što to javno preduzeće ima i pumpu za potrebe, pre svega vanrednih situacija, jer se  pokazalo da je takva jedna pumpa potrebna, ne samo na teritoriji Zaječara, već i cele Timočke krajine, kada dođe do poplava, koje su na žalost ovde veoma česte.

Takođe, mašina za obeležavanje puteva će, gradu Zaječaru, biti od velike koristi, čim osoblje nauči da rukuje ovom mašinom, a nije lako to naučiti“, istakao je Ničić.

Zaječar je do sada za obeležavanje puteva angažovao preduzeće „Štrabag“, ali sada napokon imamo i mi svoju mašinu, koja je prema gradonačelnikovim rečima najsavremenija jer baca čak i perle.

„Tada dobijamo onaj efekat kada gume gaze preko obeleženih površina, i to ćemo koristiti, kada za to bude bilo potrebe“, napomenuo je Ničić.

Drugi deo priključaka za ovu mašinu naredne nedelje stići će iz Švedske i Danske.

„ Tu se misli na „mačeve“ za sečenje grana pored puta, što će ubrzati posao koji su do sada ručno radili radnici ovog preduzeća.

Tu je i drobilica, koja drobi drvnu masu, debljine do 20 centimetara, pa i preko. Od ove godine počinjemo da sakupljamo biomasu, pa ako ove dve toplane na sečku budu sagrađene za grejnu sezonu 2020/2021. godinu, kako to predviđa Kancelarija za ulaganja Vlade Republike Srbije, mi ćemo do tada imati pripremljenu biomasu, zahvaljujući ovoj drobilici“.

“ Mislim da ova multifunkcionalna mašina nije dovoljna, pa ćemo se truditi da kupimo još jednu ovakvu, kako bi se svi priključci koristili“, napomenuo je Ničić i dodao da će se tako poslovi obavljati mnogo brže.

Zaječar je kupio i mašinu koja čisti travu, koja izbija iz popločenih trotoara.

A radi se na tome da se raspiše i tender za kupovinu kamiona za transport drvne mase i da se nabave još neke neophodne mašine!

Vice Lalić, v.d. direktora JKP „Timok-održavanje“ je prilikom prezentacije novih mašina istakao, da je od velike važnosti za preduzeće to što su mašine konačno stigle.

One će, kaže, umnogome olakšati rad radnika koji su i po ovakvim vremenskim prilikama, non stop na terenu.

2 komentara

Dodaj komentar