fbpx
Društvo

Do kraja novembra mamografija za žene rođene 1960. godine

foto: radiomagnum.rs

Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja i Radiološka služba Opšte bolnice Zaječar obaviće do kraja novembru mamografske preglede – dojki ženama koje su rođene 1960. godine, od 10 do 12 sati.

Dom zdravlja i Opšta bolnica u Zaječaru nastavljaju sa skriningom karcinoma dojke, u cilju ranog otkrivanja te bolesti.

Prema  rečima doktorke Vere Najdanović, specijaliste ginekologije i akušerstva u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u Zaječaru doktorke, rak dojke je na prvom mestu kod žena po oboljevanju, a Srbija, pa i Zaječar nalaze se pri vrhu Evrope i sveta po broju obolelih.

Prim dr Vera Najdanović / FOTO: zajecaronline.com

“Kako na teritoriji našeg grada živi pretežno stanovništvo starije dobi, veliki je broj žena starosti od 50 do 69 godina kod kojih je mamografski pregled obavezan“, kaže Dr Najdanović.

Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti. Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme, umre 1.600 žena ali nemojmo zaboraviti da rak dojke ipak preživi 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama.

Dodaj komentar