Društvo Izdvajamo

Deo stanara ulice Ivana Milutinovića: Gradonačelnik nam je predočio ultimatum

Nakon održane javne tribina o rekonstrukciji Ivana Milutinovića i okolnih ulica i postignutog zaključka da će stručna lica sa Šumarskog fakulteta i iz JP Srbija šume izvršiti procenu, te da će svako drvo koje može da se sačuva biti sačuvano, pojedini zaječarski mediji objavili su da je dogovor postignut i da će svaka lipa, čiji koren ne bude oštećen prilikom rekonstrukcije ulice biti sačuvana, a da će ostale biti zamenjene novim drvoredom crvenog jasena. Povodom ovakve objave, koja prema rečima pojedinih stanara pomenute ulice nije tačna, oglasili su se saopštenjem za javnost.

Saopštenje prenosimo u celosti:

” Pre osvrta na sastanak želeli bi da se osvrnemo na izveštavanja ZAmedie koja je na svom portalu podelila vest da je postignut dogovor oko rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića. Ne želimo da se bavimo ovim portalom osim što ćemo da demantujemo vest kao netačnu.

Što se samog sastanka tiče očekivanja su bila da će se ispred gradskih vlasti pojaviti neko ko je stručan po jedinoj stvari koju smo mi doveli u pitanje, a to su lipe.

Gradonačelnik nam je predočio ultimatum ili će biti tako kako su oni zamislili ili neće biti rekonstrukcije (povućiće nalog). Stručnjaci ispred vlasti su izostali, a direktor vodovoda Nikola Šarčević je imao pokušaj da nam prepriča svoje razgovore sa nekim stručnjacima što je u najmanju ruku smešno.

Gospodin Ivan Božinović, koji je projektovao ulicu pokazao je elementarno nepoznavanje života lipa, ali što je važno nehotično nam je razotkrio pravi problem koji im prave lipe. Rekonstrukcija u ovom slučaju podrazumeva proširenje ulice čime bi se po projektu veliki broj lipa našao na ulici i samim tim treba ih iseći.

Mi se sa ovim rešenjem nikako ne možemo složiti, jer ne postoji opravdani razlog za proširenje ulice kada je promet vozila mali (lako dokazivo) i kada je ista šira od centralnih ulica Ljube Nešića i Nikole Pašića u delu od centra do naselja „Dva Brata“.

Gradonačelnik Ničić, međutim, tvrdi da se ulica mora proširiti, jer je nalog već pušten i ne može se povući.

Ovom prilikom bismo zamolili i medije da izađu i snime stanje na terenu kako bi svi građani mogli da ocene da li je potrebno proširiti ulicu i da li lipe smetaju uličnoj rasveti ili je ona isuviše slaba tamo gde je ima.

Ako neki građani Zaječara imaju dilemu oko ovog problema zamolili bismo ih da pogledaju deo sastanka na kome je naš poštovani komšija izneo viđenje ovog problema iz ugla poljoprivrenog inžinjera.

Važno je napomenuti da smo na sastanku jasno izneli stav da su lipe u donjem delu ulice (gde drvored ima celinu) sađene gušć, pa se korenje u nedostatku prostora razvijalo na gore. Evidentno je da se u tom delu trebaju prorediti lipe i sanirati površinsko korenje. Nedostaje da se sa drugom stranom složimo oko ovog stava i preciziramo rešenje kako ne bi došlo do odstupanja u toku radova i to bi onda moglo da se nazove da je došlo do dogovora.

Naša nastojanja u ovom slučaju su da se dođe do najsrećnijeg rešenja po grad i njegove građane (u ovom slučaju pre svega mislimo na nas stanare ulice Ivana Milutinovića) pa bi zamolili vlast da nas pazi, a ne gazi”, navodi se u saopštenju.

1 komentar

  • Tako vam i treba. Glasali ste za šerifa iz Bora i sada očekujete dogovor???.Pa neće moći, on je šerif i sve najbolje zna pogledajte kako je sredio zelenu pijacu.

Dodaj komentar