fbpx

DA SE NE ZABORAVI: Objavljena knjiga sa 1682 imena poginulih tokom Drugog svetskog rata sa područja opštine Knjaževac!

Preporuka:

Osim svake večeri od 23 do 1 sat, vlasnici dobili još jedan termin za šetanje svojih ljubimaca

Dve nedelje su prošle od uvođenja policijskog časa u Srbiji, koji je u međuvremenu dva puta produžavan, a čini...

Zaječarci oprez: Počinje dezinfekcija varikinom na području grada

Pored dosadašnje dezinfekcije grada, od strane četiri zaječarska Javno komunalna preduzeća, od danas će Zaječar i gušće naseljena sela...

Ispravka: Naredbe zaječarskog Štaba za vanredne situacije bile suprotne odlukama državnog Štaba

Nakon što su tokom jučerašnje sednice Štaba za vanredne situacije grada Zaječara usvojene određene mere ograničenog kretanja park šumom...
- Reklama -

U Galeriji Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ u Zaječaru danas je promovisana knjiga pod nazivom „Pomenik žrtava Drugog svetskog rata područja opštine Knjaževac“.

Priređivač pomenute knjige Radiša Dragićević istakao je da bi iskreno voleo da ona bude zametak obimnog i teškog rada mnogih pojedinaca u Srbiji koji su prikupljali ovakvu građu i formirali spiskove žrtava Drugog svetskog rata.

„Knjiga obuhvata imena svih poginulih u Drugom svetskom ratu sa područja opštine Knjaževac bez obzira na pripadnost, ideološko opredeljenje, način na koji su poginuli .

Jednostavno ona sve pripadnike srpskog naroda izjednačava u smrti, ne osvrćući se nikako na njihovo delovanje i ideologije u koje su verovali“, izjavio je Dragićević.

On ističe da bez obzira na to koliko je ova knjiga obimna on na kraju ipak ne može reći da je ona kompletna, jer i pored toga što se u knjizi nalazi  1.682 imena poginulih na teritoriji opštine Knjaževac, ostalo je još enkoliko desetina žrtava koje nisu obuhvaćene.

Zato se priređivač nada da će se i posle njega naći neko ko će se baviti ovom temom.

Inače, do izdavanja ovog pomenika znalo se samo za 930 žrtava Drugog svetskog rata na teritoriji opštine Knjaževac, čija su imen već objavljivana u zvaničnim publikacijama.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: