fbpx
Društvo Izdvajamo

Asfaltirana Fruškogorska ulica u Zaječaru – Problem (ni)je rešen

Tokom nevremena koje je 24. juna zadesilo Zaječar bujične vode lomile su i odnosile delove nedavno rekonstruisanih ulica, poput Fruškogorske na Belom Bregu. Pomenuta ulica poslednji put asfaltirana je pre 40 godina, međutim, glavni problem idanas prema rečima meštana, ostaje nerešen. Pre samog asfaltiranja trebalo je uraditi veći kanal za odvođenje otpadnih voda i šahte sa rešetkama koje bi primale atmosfersku vodu prilikom velikih kiša.

Fruškogorska ulica u Zaječaru, jun 2019.

Činjenica je da će nakon presvlačenja asfaltom Fruškogorska ulica u Zaječaru izgledati mnogo lepše i uređenije. Međutim, prema mišljenju pojedinih meštana ona i dalje ostaje nefunkcionalna u slučajevima velikog nevremena, jer je pre asfaltiranja trebalo odraditi kompletnu kanalizacionu mrežu.

Fruškogorska ulica u Zaječaru, jujn 2019.

Prema rečima Srđana Živkovića, žitelja Fruškogorske ulice problem nastaje zbog slivanja atmosferskih voda sa brda, a kako je kanal mali da primi veliku količinu vode, ona mora negde da se izlije.

„Ulica je u poslednjih 10 godina mnogo puta „zakrpljena“, ali eto, na žalost, vremenske nepogode su dovele do toga da se ulica konačno i asfaltira.

Ovde je problem atmosferska voda, jer postojeći kanal ne može da primi svu vodu koja se sliva sa brda. Mali je kanal za to, i mislim da je potrebno i to uraditi“,kaže Živković.

Početkom oktobra prošle godine gradonačelnik Zaječara Boško Ničić obišao je rekonstrukciju Fruškogorske ulice i tom prilikom potvrdio da je ova ulica problematična zbog atmosferskih i bujičnih voda koje se slivaju iz svih okolnih potoka koji su zatvoreni pre svega divljom gradnjom objekata na nekadašnjim trasama tih potoka.

„Na jarugama su pravljeni razni pomoćni objekti. Pokušaćemo da tu bujičnu vodu svedemo u jedan veliki kanalizacioni sistem otpadnih voda, koji će se slivati u jarugu, potrbno je da napravimo i šahte sa rešetkama i tek nakon toga presvući ćemo asfaltom Fruškogorsku ulicu, zbog toga sada radimo samo krpljenje rupa“, rekao je Ničić oktobra 2018. godine.

Međutim, sada je ipak rešeno da Fruškogorska ulica kompletno bude presvučena asfaltom, bez prethodno uređenih šahti i kanalizacione mreže.

Dakle, ulica je presvučena asfaltom u dužini od 350 metara, a za tu svrhu će, prema rečima nadležnih, biti utrošeno 250 tona asfaltne mase.

FOTO: Zaječar online

Iako je vrednost radova je oko 2,5 miliona dinara, ostaje pitanje šta ćemeštani fruškogorske raditi u slučaju novih vremenskih nepogoda, i kada će kanalizaciona mreža biti urađena kako valja.

1 komentar

  • a zasto je sve radjeno u tajnosti..neobeleženo..zasto to radi neka firma iz paraćina???a ne strabak!!i asvaltira uveče–noću!!opet neka mutljavina..a strasno je kako je sve uradjeno..za jednokratnu upotrebu..prva kusica i kraj.-.pa nanovo…a parice kaplju…

Dodaj komentar