Društvo Izdvajamo

Dan posle nevremena u Zaječaru: Ulice uništene, građani strahuju od novih padavina (FOTO)

Nevreme praćeno gradom, koje je u nedelju, 24. juna oko 19 sati zahvatilo Zaječar i okolinu u pojedinim delovima grada nanelo je značajnu materijalnu štetu. Nakon prestanka padavina dvorišta i domaćinstva bila su poplavljena, a letine, bašte i voćnjaci potpuno uništeni. Bujične vode u Zaječaru su lomile i delove nedavno rekonstruisanih ulica, poput Fruškogorske na Belom bregu.

Najveći grad poput oraha padao je u Kotlujevcu i Podlivu, dok je u centru grada i delu prema Grljanu bio znatno manji. I kiše je tamo bilo manje pa je Meteorološka stanica koja se nalazi na Grljanskom putu zabeležila za vreme najačih padavina 22 litara kiše po metru kvadratnom. Prema nezvaničnoj proceni u to vreme u samom gradu palo je tri puta više kiše, odnosno oko 60 litara po metru kvadratnom.

Ulica Crvene armije je zbog vode koja se slivala sa Belog brega i nanosa blokirana za teretni saobraćaj. Na teren je vrlo brzo upućena mehanizacija, a u Kotlujevcu je došlo do izlivanja jaruga.

Meštani Fruškogorske ulice u Zaječaru kažu da deceniju unazad imaju problem sa odvođenjem atmosferskih voda posle obilnijih padavina, ali i izlivanjem jaruge koja se puni vodom koja dolazi sa Belog brega.

„Svaki put kada padne malo jača kiša voda nam plavi domaćinstva. Nedavno je naša ulica bila rekonstruisana, međutim krpljenjem rupa nije postignuto mnogo toga. Mali pomak učinjen je izradom rešetke na početku ulice, ali prilikom velike količine padavina taj slivnik nije dovoljan da primi svu količinu vode“, požalili su se meštani Fruškogorske.

Oni su složni da je kompletna rekonstrukcija njihove ulice itekako potrebna.

„Rešenje za Fruškogorsku ulicu je možda i kopanje bočnog podzemnog kanala i postavlljanje rešetki celom dužinom ulice. U ulici nema ni urađenog trotoara, kao ni odvodnih kanala, pa je potpuna rekonstrukcija i više nego neophodna“, kažu meštani Fruškogorske.

Kako dan posle polava izgledaju Fruškogorska i Ive Andrića ulica u Zaječaru prosudite sami:

Komandant Štaba za vanredne situacije grada Zaječara i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić u objavi na svom Fejsbuk profilu oko 11 časova najavio je da se u naredna tri sata, pa sve do ponoći, prema najavama meteorologa na teritoriji Zaječara ponovo očekuje nevreme sa grmljavinom, kišom (i preko 20 l/m3 ) i olujnim vetrom.

„Molimo Vas da preduzmete sve mere zaštite svojih domaćinstava i pomognete ekipama Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, Sektora za VS MUP-a Srbije i naših JKP koji od juče popodne, neprekidno, na najugroženijim terenima rade na sanaciji štete na infrastrukturi i pomažu najugroženijima.

Situacija izazvana jučerašnjim nevremenom je takva da iziskuje uspostavljanje prioriteta u njenom saniranju te Vas molimo i apelujemo za strpljenje te da ekipe na terenu ne zovete bez preke potrebe (sve čime raspolažemo sravljeno je u najviši stepen pripravnosti i operativnosti)“, apelovao je Ničić.


Apel Štaba za vanredne situacije grada Zaječara

Ukoliko u narednih nekoliko sati ili tokom noći napuštate stan ili kuću potrebno je da preduzmete sledeće mere zaštite zbog najavljenih vremenskih nepogoda:

 • zatvorite prozore, garažna vrata i sve prostorije u koje može ući voda (ako je potrebno, iz ranijih iskustava, podrumske prostorije i garaže obezbediti vrećama peska);
 • uklonite stvari sa ravnih krovova i obezbedite sve stvari koje Vam se nalaze na terasama;
 • dok traje grmljavina ne izlaziti na otvoren prostor ili se sklanjati ispod drveća;
 •  u toku, eventualne grmljavine, ugasite sve električne aparate i uređaje;
 • bez preke potrebe ne krećite na put, a ukoliko krenete, u slučaju da naiđete na nevreme, stanite na bezbedno mesto i sačekate da isto prođe.

Iz gradskog Štaba za vanredne situacije izdato je posebno upozorenje građanima koji su svojom nebrigom,i nepoštovanjem komunalnih odluka “zapušili” jaruge i odvodne kanale da preduzmu hitne mere otklanjanja ovih propusta kako ne bi bili sankcionisani.

8 komentara

 • opet fejsbuk..ovaj čovek definitivno nije normalan…da li on radi i nesto drugo osim sto spava na fejbuku..bravo gradonačelniče sto se brines za nas na fejsbuku..ljubimo te

 • Zajecar definitivno ima taj problem. Padavine su velike, ali Bosko Nicic je toliko para poslednji put „izdvojio“ da se to ne ponovi. Moli se Aleksandar Vucic da ne da ni dinar coveku koji sve pare usmerava na manifestacije. Zna se gde se te pare zavrsavaju. Zajecar nema nadu

 • Do sada smo bili rekorderi po bedi, jadi i gladi, po najnižim platama i penzijama u Evropi. Takođe, rekorderi smo po hvalospevima i bajkolažima naše političke elite. Od nedavna, na žalost, Beograd (naselje Borča) je postao rekorder po kiši iznad 104 litara po kvadratnom metru za sat-dva vremena. Ovaj rekord nije bio potreban, ali je nastao ne po volji vlasnika zemlje. Sve je uradio, a ova pojava je van njegove kontrole, bar za sada? Ovog puta i Zaječar je ostvario rekordne padavine, kiše i grad, 60 litara po kvadratnom metru na sat. Ovog puta gradonačalnik opomenuo građane na nevreme, kako bi izigravali „dodole“. U Zaječaru je postignut rekord u preoravanju ulice za tako kratko vreme.

 • HAARP definitivno. Teslin princip a ovo su uvezbavanja NATO I UN . Ko je jos nesto I znao ubijen je od OZNE. Sada samo Yes sluge. I to specijalno za kraj koji je poznat po vekovnom slobodarskom junastvu.

 • Ko je uopste dozvolio izgradnju americke kasarne u Beogradu, operativni centar za Balkan, kako se zvsnicno zove US Embassy ?

  Sada gladujte kada verujete ustaskom izdanku albanskog oca – Vucic Aleksandru

 • Pogledajte ko nas „cuva“ – agresor. To se zove okupacija a Vucic se zove kapitulacija. Prodao je 200 miliona evra srpske drzavne imovine na Kosovu, pocela je regionalizacija Srbije I to tako sto se srpski narod raseljava – ciljanom nezaposlenosti, gladju I bedama zbog nepogoda, psiho-propagandnim ratom tabloida koji rusi moral I ljudskost. Plan of 100 godina je ostvaren, sada je nova etapa rasprodaje Srbije po niskim cenama I progon Srba sa svih srpskih teritorija.

 • svi na facebook…tamo je naš boško..slušajte ga..nemojte da zajebete nešto..pokvarenjak..

Dodaj komentar