Kultura

„Antika fest“ na Feliks Romulijani

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

,,Antika fest” na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara, ponudiće publici tri pozorišne i scensko-muzičke predstave, objedinjene sloganom ,,Umetnost sećanja”, kao i prateći program.

Svečano otvaranje festivala je u sredu 28. avgusta u 18 sati , nakon čega će biti održana debata  ,,Nove pozorišne prakse i antički tekst”. Učestvuju: teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Кerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Za 19:30 sati  zakazana je zaječarska premijera predstave “Žene iz Troje” prema tekstu Evripida, u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Narodnog pozorišta Timočke Krajine  “Zoran Radmilović” i Dunavfesta.

U četvrtak, 29. avgusta od 18 sati predviđena je promocija knjige ,,Car i Galilejac”. U pitanju je predstavljanje prvog izdanja ove drame Henrika Ibzena u Srbiji , u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Učestvuju: Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg, Nebojša Bradić, reditelj, Bora Babić, urednik Akademske knjige i glumci Ivan Zarić, Vlado Кerošević i Tihomir Stanić.

Od 19:30 sati  na programu je scensko-muzička predstava ,,Opsada i pad Кonstantinopolja “po tekstu Mihajla Кritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Gradskog pevačkog društva “Stevan Mokranjac” iz Zaječara.

U petak, 30. avgusta za 18 sati zakazana je promocija knjige ,,Metaarheologija”, Staše Babić, u izdanju Clia.  Učestvuju: prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević, arheolog, i Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Clio.

Od 19:30 sati publika će moći da pogleda predstavu ,,Odiseja “po tekstu Homera, u adaptaciji i režiji Vlade Кeroševića , u izvođenju studentata Akademije umjetnosti iz Tuzle.

foto: Pozorište Zoran Radmilović

Tokom trajanja festivala, od 28. do 30. avgusta,  biće obezbeđen besplatan autobuski prevoz od Zaječara do Romulijane. Polasci su u 17 i u 18 sati  ispred „Amana“.

Organizatori ,,Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i “Dunav fest” u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

1 komentar

Dodaj komentar