Kultura

Na Feliks Romulijani počinje Antika fest

FOTO: zajecaronline.com

Festival antičke drame “Antika fest”, nakon dve godine pauze, počinje na Feliks Romulijani, kod Zaječara. Tokom tri dana trajanja festivala, od 28. do 30. avgusta, “Antika fest” ponudiće publici tri pozorišne i scensko-muzičke predstave, objedinjene sloganom “Umetnost sećanja”. Takođe biće priređen i prateći program.

Manifestacija će na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana okupiti oko 60 umetnika i stručnjaka iz različitih oblasti kulture.

FOTO: zajecaronline.com

Program “Antike festa” na konferenciji za novinare najavili su direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Djuričić i reditelj Nebojša Bradić. O predstavi “Žene iz Troje”, govorio je i Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta iz Prištine.

Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta, je istakao da nijedna predstava zaječarskog teatra nije imala tako lep početak. Đuričić je zahvalio Bradiću, što je inicirao da ova predstava bude rađena u koprodukciji prištinskog i zaječarskog teatra. Takođe je zahvalio i što je kao idejni tvorac „Antika festa“ učestvovao u obnavljanju festivala na Romulijani. “Antika fest” koji nije značajna samo za Zaječar već i za celu Srbiju. Kako je naglasio, prema njegovom mišljenju nema boljeg mesta za održavanje ovog festivala od rimske carske palate iz doba tetrarhije, koju je Galerije podigao u blizini Zaječara.

“Posle pauze od nekoliko godina, „Antiku fest“ postavićemo na čvršće temelje. Predstavu „Ženu iz Troje“ radili smo u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Prištine, a koju je režirao Nebojša Bradić, za naše pozorište mnogo znači. Mogu slobodno reći, da do sada nije nijedna predstava imala ovakav početak. Predstava je već izvedena na nekoliko festivala i izazvala je veliku pažnju javnosti”, kaže Đuričić.

Direktor zaječarskog teatra najavio je da će od 30. avgusta do 1. septembra u Zaječaru biti održana 19. Filozofska škola. Na Filozofskoj školi učestvovaće 30 predavača i 50 polaznika iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Nemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Publika će moći da pogleda predstavu „Žene iz Troje“ po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića i koprodukciji Narodnog pozorišta Priština, Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest“. Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta iz Prištine zadovoljan je kako je predstava naišla na odličan prijem kod publike.

„Nisam očekivao da će predstava „Žene iz Troje“ doživeti toliko uspeha. Predstava je već dobila nagrade, a svi koji su gledali predstavu su oduševljeni. Za predstavu je jako bitno to što će biti izvedena u jednom predivnom ambijentu i istorijskom nasleđu, kao što je Feliks Romulijana. Predstava je urađena po tekstu Euripidove drame, koji je napisan pre više od 2400 godina, a koji je i danas aktuelan. Veoma sam srećan što je koprodukcija sa zaječarskim pozorištem bila uspešna i nadam se da ćemo i dalje nastaviti saradnju”, rekao je Radonjić.

FOTO: zajecaronline.com

Nebojša Bradić, reditelj predstave “Žene iz Troje”, istakao je da ova predstava na svoj način, iz perspektive našeg vremena gleda na nešto što je bilo pre 3000 godina, ali nažalost istorija se ciklično ponavlja i od nje teško da možemo da izvučemo najbolje pouke.

„Festivali su prilika da zaboravimo teška vremena i da se ponovo povežemo sa kulturom. Minuli festivali stavaraju našu ličnu istoriju i lični indetitet. Ovako koncipiran festival, kao što je „Antika fest“ nudi nam priliku da sopstvene indetitete projektujemo u neka davna vremena, povezujući i svoje mesto i vreme sa nekadašnjim vremenom.

Ovogodišnji program je ambicijozniji nego do sada, imaćemo festival tri dana. To su tri dana kulture, pozorišta i razgovora. Ovo nije festival samo antičke drame u užem smislu, ovo je festival jednog promišljanja u ovom vrmenu”, poručio je Bradić.

Bradić je zahvalio pokrovitelju festivala gradu Zaječaru koji je našao i vremena i strpljenja i sredstava za realizaciju ovog projekta.

FOTO: zajecaronline.com

Takođe, predstavljen je i program “Antika festa”.

„Antika fest“ svečano će biti otvorena 28. avgusta, u 18 sati na Feliks Romulijani. Nakon toga biće organizovana debata „Nove pozorišne prakse i antički tekst“. Učestvuju: teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Кerošević i reditelj Nebojša Bradić. Biće otvorena i izložba slika „Nasleđe u delu Dragoslava Živkovića“, zavičajnog slikara iz Knjaževca. Tema izložbe je nasleđe i odnos prema običajima i ritualima. Od 19.30 biće izvedena zaječarska premijera predstave „Žene iz Troje“.

U četvrtak 29. avgusta, od 18 sati biće promovisana knjiga „Car i Galilejac“. U pitanju je drama Henrika Ibzena koja će prvi put biti predstavljena u Srbiji i koja govori o manje poznatom rimskom vladaru Julijanu Apostati, čiji se tragovi verovatno nalaze i u prostorima Felix Romuliane. U 19.30 na programu je scensko-muzička predstava „Opsada i pad Konstantinopolja“. Ibzenova drama i predstava vezaće se sa lokalitetom Feliks Romulijanom. Obe premijere, kako knjige tako i predstave izvešće glumci Tihomir Stanić, Ivan Zarić i Vlado Kerošević.

U petak 30. avgusta, od 18 sati biće priređen razgovor o knjizi „Metaarheologija“, u kome će učestvovati autorka prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević – arheolog, i Zoran Hamović – glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće “Clio”. Od 19.30 sati biće izvedena predstava „Odiseja“. “Odiseja” je rađena u adaptaciji i režiji Vlade Keroševića. Predstavu izvode studenati Akademije umjetnosti iz Tuzle. Oni su učestvovali i na ranijim festivalima na Romulijani i izveli „Eneidu“, potom „Ilijadu“.

Tokom trajanja festivala, od 28. do 30. avgusta, biće obezbeđen besplatan autobuski prevoz od Zaječara do Romulijane. Polasci su u 17 i u 18 sati ispred „Amana“.

„Antika fest“ je osnovan 2012. godine sa ciljem da se antičko nasledje učini vidljivijim i da se oživi u carskoj palati Feliks Romulijana.

Organizatori “Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i “Dunav fest”, u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar