fbpx

PREDIZBORNI MARKETING

Društvo

ZZJZ „Timok” Zaječar obeležio Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice

FOTO: zajecaronline.com

PREDIZBORNI MARKETING

Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar – Odsek za promociju zdravlja i ove godine podelio je promotivni materijal na Trgu oslobođenja u Zaječaru povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koji se po kalendaru obeležava od 18. do 24 januara.

Zaposleni u Odseku za promociju zdravlja ZZJZ „Timok” ovom prilikom razgovarali su i sa građanima i ukazali im na ovaj problem.

Redovni ginekološki pregledi dva puta godišnje ili češće mogu dosta da doprinesu preventivi ovoj bolesti, istakla je dr Ivana Ćirić, specijalista socijalne medicine, ZZJZ „Timok” Zaječar.

“Cilj je da se na ovaj način prenese poruka o značaju dostupnih mera prevencije, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Istočna Srbija i Zaječar su vodeći po broju žena koje su obolele od ove bolesti. S obzirom da je karcinom grlića materice izlečiva bolest, potrebno je da se na vreme otkrije. Pre 3 godine 2018. godine u Zaječaru je 11 žena obolelo od karcinoma grlića materica. U Srbiji 30% žena oboli od ove bolesti, a južna i jugoistočna Srbija imaju čak 50% žena koje su obolele od ove vrste karcinoma. Karcinom grlića materice je na 4. mestu od oboljevanja od karcinoma”, rekla je dr Ćirić.

„Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice” je slogan 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Dodaj komentar