fbpx

Značaj sporta za decu i mlade u lokalnoj zajednici!

Preporuka:

I Zaječarci imaju brojne dileme u vezi sa izbornim (ne)regularnostima (VIDEO)

U susret predstojećim parlamentarnim izborima, Nacionalna koalicija za decentralizaciju organizovala je u Zaječaru uličnu akciju pod nazivom ”Izbori od...

Zvezde serije „Istine i laži“ u zaječarskom pozorištu

U hit predstavi "Strah od leptira" u pozorištu Zoran Radmilović nastupiće Zoran Pajić i Dušan Kaličanin, zvezde popularne serije...

U Zaječaru performans posvećen ženama sa invaliditetom

"Mreža… IZ KRUGA - Srbija" je u saradnji sa zaječarskim udruženjem "Rime" u sklopu obeležavanja manifestacije "Nedelja žena sa...
- Reklama -

Učestvovanje dece u takmičenjima predstavlja, ili bi trebalo da predstavlja, sastavni deo odrastanja u svim zemljama koje žele da imaju zdravu naciju iz generacije u generaciju.

Brojna istraživanja su odavno utvrdila da je fizička aktivnost od suštinskog značaja za zdravlje i optimalan razvitak, kako u detinjstvu tako i kroz pubertet. U tom smislu, sport u kome učestvuju deca i mladi pruža mnoštvo prilika za sticanje fizički aktivnog života i rutine.

Takođe, podsticanje zdravog života dece danas može umnogome pomoći budućnosti lokalnih i regionalnih zajednica, jer se deca koja učestvuju u sportskim aktivnostima lakše prilagođavaju ulasku u pubertet i tinejdžersko doba od dece koja se time nisu bavila, jer stiču mnoštvo veština i uče važne lekcije koje samo sport može da pruži.

Poboljšanje zdravlja

Omladinski sport ima mnogo pozitivnih efekata. Redovna fizička aktivnost u dobi deteta je vitalna za dugoročno zdravlje.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, deca uzrasta između pet i 17 godina trebalo bi da imaju minimum sat vremena dnevno umerene ili jake fizičke aktivnosti čime se smanjuje opasnost od gojaznosti, srčanih problema, raka, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, osteoporoze, depresije, anksioznosti, a povećava snaga mišića i kostiju.

Stvaranje budućih idola

zamedia.rs

Sport može biti odlična platforma za učenje mnogih životnih veština i lekcija.

Da bi uspela u kolektivnim sportovima, deca moraju da nauče važnost timskog rada.

Učeći kako da slave pobedu ili zlatnu medalju, ili podnesu poraz, deca uče i važne lekcije o fer-pleju.

Neizvesne situacije na terenu, odluke u poslednjem trenutku, odlučujući koš ili penal u završnici, ili pak, poslednja vožnja u veleslalomu koja je donela Andreji Dimitrijeviću iz osnovne škole „Desanka Maksimović“ prvo mesto na međunarodnom takmičenju na Bjelašnici, mogu naučiti mlade kako da se nose sa životnim problemima i prevaziđu ih.

Smanjivanje maloletničke delikvencije

Obezbeđujući okruženje za bavljenje sportom, u smislu infrastrukture, mesta za treniranje, ali i rekreativno bavljenje nekim sportom, saradnjom škola i lokalnih klubova, daje se deci pogodno tlo da imaju ventil i, prosto, da imaju mesto na kome provode slobodno vreme i zaborave na dosadu.

A dosada je, na primer, jedan od vrlo bitnih faktora koji doprinose porastu kriminala mladih i konzumiranju droga ili kockanju.

Poznato je da u Srbiji imamo porast maloletničke delikvencije iz godine u godinu.

Iako je zakonom propisano da mlađi od 18 godina ne smeju da ulaze u kladionice ili kazina, oni sve češće pronalaze načine da dođu do ovih igara na sreću.

Jedan od njih je i igranje onlajn kazina, a da bi ste se bolje upoznali koje kladionice i kazina posećuju, pogledajte ovde.

Viktimološko Društvo Srbije i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu predstavili su u junu 2017. godine rezultate istraživanja o maloletničkoj delinkvenciji u Srbiji.

Zaključak: dve trećine maloletnika je ispoljilo neki oblik delikventnog ponašanja.

Privlačenje investicija

Sponzorisanje u sportu nije rezervisano samo za velike lige i takmičenja. Mnoga preduzeća, većinom mali i srednji preduzetnici, ulažu u lokalne sportske organizacije i događaje, bilo kroz donacije bilo kroz prisutnost njihove reklame na utakmicama.

Bilo kako bilo, u pitanju je obostrana korist – i za sponzore i za timove.

Poslednjih godina, kao najčešći sponzori takmičenja dece i omladine na lokalnom nivou pojavljuju se prodavnice sportske opreme, supermarketi i sportske akademije.

Sponzori se mogu predstaviti lokalnoj zajednici kroz natpise na samom terenu na kome igraju deca, banere na sajtu opštine u čijoj je nadležnosti takmičenje, natpise na dresovima, itd.

Time će imena kompanija koje su se prihvatile sponzorstva biti na vidljivom mestu potencijalnim mušterijama: roditeljima, trenerima, organizatorima i navijačima.

Roditelji su naročito ciljna grupa jer je firma koja je sponzor takmičenja obezbedila finansijska sredstva da njihovo dete pokaže šta ume.

A roditelji vole takve firme i rado svoj novac troše na njihove proizvode.

Važnost ljudi koje je neka lokalna zajednica iznedrila ili sportista koje je neki lokalni klub „stvorio“ a koji su potom svojim daljim radom na širem regionu, drugom gradu ili stranoj zemlji postali poznati širom sveta ili osvajali medalje sa klubovima i reprezentacijom, ogleda se u tome da oni mogu poslužiti za privlačenje investicija lokalnoj zajednici.

Veliki broj tih ljudi, kao na primer košarkaš Boban Marjanović, koji je rođen u Zaječarskom okrugu, tačnije u Boljevcu, rado se vraća u rodni kraj i deli sa decom svoja iskustva i mudrosti.   

Konačno, sportski događaji mladih mogu okupiti ljude iz lokalne zajednicu na jedno mesto, na primer, roditelje dece koja u tom trenutku igraju neku utakmicu, na stadion, u dvoranu, na bazen, da se zajedno bave pitanjima te zajednice i uključe u odlučivanje o pitanjima u vezi sa nekim gradskim ili opštinskim problemom ili alarmiraju nadležne institucije da pravovremeno reaguju ako je neka porodica u nevolji, kao porodica Ibrić iz Zaječara.

Suvišno je i pomenuti da to jača veze u toj zajednici, ulici, kraju, ili bloku.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Osamnaestogodišnjak uhapšen zbog posedovanja marihuane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Majdanpeku uhapsili su tinejdžera nakon što su u njegovom stanu pronašli marihuanu. Prilikom pretresa stana, organi reda pronašli su kesicu...

Počinju radovi na izmeštanju česme sa zaječarskog skvera

Na mestu Novogodišnje jelke od svetiljki, koja godinama krasi zaječarski trg, ove godine naćiće se nova arterska česma. Izmeštanje stare česme sa Trga oslobođenja,...

Odbojkašice „Timoka“ treće, odbojkaši prvi na tabeli

Odigrane su utakmice regionalne lige "Timok" za odbojkaše i odbojkašice. Odbojkaši "Timoka" savladali su rezultatom 3:0 ekipu "Hajduk Veljko 2", dok su odbojkašice istoimenu ekipu...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: