Društvo PR tekstovi

Značaj sporta za decu i mlade u lokalnoj zajednici!

zajecar.info

Učestvovanje dece u takmičenjima predstavlja, ili bi trebalo da predstavlja, sastavni deo odrastanja u svim zemljama koje žele da imaju zdravu naciju iz generacije u generaciju.

Brojna istraživanja su odavno utvrdila da je fizička aktivnost od suštinskog značaja za zdravlje i optimalan razvitak, kako u detinjstvu tako i kroz pubertet. U tom smislu, sport u kome učestvuju deca i mladi pruža mnoštvo prilika za sticanje fizički aktivnog života i rutine.

Takođe, podsticanje zdravog života dece danas može umnogome pomoći budućnosti lokalnih i regionalnih zajednica, jer se deca koja učestvuju u sportskim aktivnostima lakše prilagođavaju ulasku u pubertet i tinejdžersko doba od dece koja se time nisu bavila, jer stiču mnoštvo veština i uče važne lekcije koje samo sport može da pruži.

Poboljšanje zdravlja

Omladinski sport ima mnogo pozitivnih efekata. Redovna fizička aktivnost u dobi deteta je vitalna za dugoročno zdravlje.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, deca uzrasta između pet i 17 godina trebalo bi da imaju minimum sat vremena dnevno umerene ili jake fizičke aktivnosti čime se smanjuje opasnost od gojaznosti, srčanih problema, raka, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, osteoporoze, depresije, anksioznosti, a povećava snaga mišića i kostiju.

Stvaranje budućih idola

zamedia.rs

Sport može biti odlična platforma za učenje mnogih životnih veština i lekcija.

Da bi uspela u kolektivnim sportovima, deca moraju da nauče važnost timskog rada.

Učeći kako da slave pobedu ili zlatnu medalju, ili podnesu poraz, deca uče i važne lekcije o fer-pleju.

Neizvesne situacije na terenu, odluke u poslednjem trenutku, odlučujući koš ili penal u završnici, ili pak, poslednja vožnja u veleslalomu koja je donela Andreji Dimitrijeviću iz osnovne škole „Desanka Maksimović“ prvo mesto na međunarodnom takmičenju na Bjelašnici, mogu naučiti mlade kako da se nose sa životnim problemima i prevaziđu ih.

Smanjivanje maloletničke delikvencije

Obezbeđujući okruženje za bavljenje sportom, u smislu infrastrukture, mesta za treniranje, ali i rekreativno bavljenje nekim sportom, saradnjom škola i lokalnih klubova, daje se deci pogodno tlo da imaju ventil i, prosto, da imaju mesto na kome provode slobodno vreme i zaborave na dosadu.

A dosada je, na primer, jedan od vrlo bitnih faktora koji doprinose porastu kriminala mladih i konzumiranju droga ili kockanju.

Poznato je da u Srbiji imamo porast maloletničke delikvencije iz godine u godinu.

Iako je zakonom propisano da mlađi od 18 godina ne smeju da ulaze u kladionice ili kazina, oni sve češće pronalaze načine da dođu do ovih igara na sreću.

Jedan od njih je i igranje onlajn kazina, a da bi ste se bolje upoznali koje kladionice i kazina posećuju, pogledajte ovde.

Viktimološko Društvo Srbije i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu predstavili su u junu 2017. godine rezultate istraživanja o maloletničkoj delinkvenciji u Srbiji.

Zaključak: dve trećine maloletnika je ispoljilo neki oblik delikventnog ponašanja.

Privlačenje investicija

Sponzorisanje u sportu nije rezervisano samo za velike lige i takmičenja. Mnoga preduzeća, većinom mali i srednji preduzetnici, ulažu u lokalne sportske organizacije i događaje, bilo kroz donacije bilo kroz prisutnost njihove reklame na utakmicama.

Bilo kako bilo, u pitanju je obostrana korist – i za sponzore i za timove.

Poslednjih godina, kao najčešći sponzori takmičenja dece i omladine na lokalnom nivou pojavljuju se prodavnice sportske opreme, supermarketi i sportske akademije.

Sponzori se mogu predstaviti lokalnoj zajednici kroz natpise na samom terenu na kome igraju deca, banere na sajtu opštine u čijoj je nadležnosti takmičenje, natpise na dresovima, itd.

Time će imena kompanija koje su se prihvatile sponzorstva biti na vidljivom mestu potencijalnim mušterijama: roditeljima, trenerima, organizatorima i navijačima.

Roditelji su naročito ciljna grupa jer je firma koja je sponzor takmičenja obezbedila finansijska sredstva da njihovo dete pokaže šta ume.

A roditelji vole takve firme i rado svoj novac troše na njihove proizvode.

Važnost ljudi koje je neka lokalna zajednica iznedrila ili sportista koje je neki lokalni klub „stvorio“ a koji su potom svojim daljim radom na širem regionu, drugom gradu ili stranoj zemlji postali poznati širom sveta ili osvajali medalje sa klubovima i reprezentacijom, ogleda se u tome da oni mogu poslužiti za privlačenje investicija lokalnoj zajednici.

Veliki broj tih ljudi, kao na primer košarkaš Boban Marjanović, koji je rođen u Zaječarskom okrugu, tačnije u Boljevcu, rado se vraća u rodni kraj i deli sa decom svoja iskustva i mudrosti.   

Konačno, sportski događaji mladih mogu okupiti ljude iz lokalne zajednicu na jedno mesto, na primer, roditelje dece koja u tom trenutku igraju neku utakmicu, na stadion, u dvoranu, na bazen, da se zajedno bave pitanjima te zajednice i uključe u odlučivanje o pitanjima u vezi sa nekim gradskim ili opštinskim problemom ili alarmiraju nadležne institucije da pravovremeno reaguju ako je neka porodica u nevolji, kao porodica Ibrić iz Zaječara.

Suvišno je i pomenuti da to jača veze u toj zajednici, ulici, kraju, ili bloku.

Dodaj komentar