fbpx

ZLATNA KOLAJNA ZA PANTOMIMU „LINIJA“: Ana Tanasković (ex Bretšnajder) o pozorištu, planovima, životu…

Preporuka:

CK Zaječar: Starost nije prepreka za druženje i nova znanja

U okviru Programa brige o starima Crvenog krsta Srbije, tokom januara 2020. godine započeo je sa radom Klub 65+....

Svečana dodela diploma na Fakultetu za menadžment u Zaječaru

Studentima koji su završili osnovne studije na Fakultetu za menadžment u Zaječaru u petak, 28. februara biće svečano uručene...

Danas slavimo osnivača srpske vladarske loze – dinastije Nemanjića

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Simeona Mirotočivog, čije je svetovno ime pre nego što se...
- Reklama -

Pozorišna monodrama i pantomima „Linija“ po motivima mnogima omiljenog crtanog filma „La Linea“ Osvalda Cavandolija donela je glumici zaječarskog Narodnog pozorišta Ani Tanasković zlatnu kolajnu na 43. Festivalu monodrame i pantomime koji je od 28. juna do 1. jula održan u Pozorištu lutaka „Pinokio“ na Novom Beogradu.

Prvi glumački koraci Ane Bretšnajder, sada Tanasković, prve uloge koje je tumačila, prvi aplauz  koji je zaslužila desili su se u Pančevu, na sceni Dramskog studija „Atelje mladih“ i u Dramskom klubu Gimnazije „Uroš Predić“.

www.pancevo.city

Kao sedamnaestogodišnjakinja, Ana je osetila specifičnu atmosferu što je vladala u „Ateljeu” i pokretačku i zaraznu energiju reditelja Milenka Zablaćanskog, koji je sa predstavama „Kasparov orkestar” i „Ubačeni elementi” vratio ovom ansamblu stari sjaj i odveo ga u Edinburg na Festival. Taj uspeh je bitno uticao na njene dalje izbore.

Rasterećena činjenicom da je primljena na Filološki fakultet, na Katedri za anglistiku, da položi i taj famozni prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Tokom studiranja Ana je učestvovala u zanimljivim studentskim predstavama, sarađivala sa poznatim rediteljima, gostovala u različitim teatrima, ali i snimala filmove koji su obeležili jedno vreme… poput onih „Kad porastem biću kengur“, „Čarlston za Ognjenku“, „Na lepom plavom Dunavu“…

Upravo je i na Fakultetu dramskih umetnosti, prema Aninim rečima, nastala i „Linija“… davno, davno kao ispit iz glume.

„Linija je nastala još na FDU, davno, davno, kao ispit iz glume, o kome su rado pričali.

Nekako sam se osvrnula i rešila da se pozabavim tom vežbom, da je doradim, a da ne bude puka imitacija.

I izgleda da se ljudima to dopada, čak mi i ćerka trazi da joj to igram po kući“.

Nakon završetka FDU-a ovu pančevačku glumicu put je dalje odveo u Zaječar, u pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ gde igra već više od pola decenije.

Ana tvrdi da je pojam pozorišta danas doveden u pitanje i da je reč o surovoj borbi za opstanak ove umetnosti. Međutim ona veruje da je uzbuđenje koje donosi njen poziv usko povezano sa odgovornošću – da ono što se govori, dešava na sceni treba da dopre do pojedinca, da bi se zapitao i eventualno nešto promenio u svom životu.

Na pitanje da li je zaista, po njenom mišljenju, najbitnije u životu koračati „svojom linijom“ i ne obraćajući pažnju na spoljašnje uticaje Ana odgovara:

“ Svi nekud nesigurno koračamo, a kad odredimo pravac, teško ga menjamo.

Često je karakter sudbina, kuda će linija ići iscrtava naš karakter, ali i niz okolnosti i prepreka, a i mogućnosti.

Utisak ostaje da smo hrabrost zamenili osećajem sigurnosti, i putanjama „tako treba“, „,tako kažu“…

Pozorišna monodrama „Linija“ prati životni put jedne žene koja nailazi na životne prepreke i savlađuje ih hodajući svojom već iscrtanom putanjom.

Jezik koji Ana koristi je univerzalan i razumljiv širom sveta, a na pitanje zbog čega bi monodramu preporučila svima da je odgledaju Ana kaže:

„Linija“ je u načinu vedra, ali govori i o samoći, kompromisima, izborima, da nekako, često, ostajemo sami na svom putu.

Za to je potrebna snaga za koju zaboravljamo da je imaju porodica i najbliži“.

Ana Tanasković ex Bretšnajder pre 16 godina samo je učestvovala na Festivalu monodrame i pantomime, a danas se već okitila zlatnom kolajnom.

Na pitanje kakav je osećaj i da li je očekivala nagradu Ana tvrdi da nije, ali je videla „Liniju“ kao odličan projekat koji ljudi dobro i živo prate. I to joj je dalo dodatnu snagu, ali i osećaj da njen rad nije uzaludan.

Da li samo rad red i disciplina mogu spasiti sve nas, pa i pozorišne glumce u borbi za opstankom ove vrste umetnosti Ana tvrdi da mnogo zdrave energija treba jednom pozorištu da stane na noge i opstane u ovom surovom vremenu.

„Mnogo zdrave energije i novca, nažalost, jer sam entuzijazam hlapi.

Onda su red, rad i disciplina prirodna posledica dobrih uslova.

Ne može se očekivati od umetnika da rade „na dugme“, ali tržiste to često zahteva.

Važno je, jako je važno, vratiti publiku u pozorišta, ali ta misija je mukotrpna.

Verujem u bolja vremena kad je Zaječar u pitanju, tj.pozorište, nakon odlične premijere predstave „Bizarno“ po tekstu i režiji Željka Hubača pokazali smo da naši kapaciteti itekako donose vidljive rezultate.

Zato nas sad treba ohrabriti i podržati“.

Dobar vetar u leđa Ani je kako kaže donela i psihološka duodrama “ Iz početka“, koju je na sceni pozorišta Zoran Radmilović Ana prvi put odigrala sa svojim suprugom Milošem Tanaskovićem.

“ Dobar vetar mi je donela i duodrama „Iz početka“ sa mojim suprugom Milošem Tanaskovićem, u režiji Zorana Zarubice, koja je naišla na divan odjek i njen život tek sledi.“

Ana trenutno radi i na projektu „Prosjačka opera“, V.Havela, u režiji Bobe Đurovića, gde će se pojačan ansambl pokazati već u sledećoj pozorišnoj sezoni.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: